Ale słyszałem straszną wiadomość, że gdy powstanie nowy budynek dworca, to żelazny Franek nie bedzie juz zapowiadał. To już nie bedzie wtedy ten sam Poznań Główny. A Panie, które zapowiadają, to masakra....(no oprócz jednej).
kolejfan, plotki są różne i różniste... bo prawda jest taka że "megafon" nie ma nic wspólnego z budynkiem dworca! przynajmniej w chwili obecnej. A Poznaniacy jak i inni podróżni lubią "Tego Pana" i mam nadzieje że będzie zapowiadał jak najdłużej, szkoda tylko że od kiedy nazwę Pospieszny zastąpiono TLK, nie są zapowiadane te poc.
[ Dodano: 09-01-2012, 20:58 ]
Ja bardzo lubię zapowiedzi na Dworcu Centralnym, wg. mnie są bardzo bardzo ładne:)
mój Boże... dla mnie szok... nie wiem czy wiecie, przed wczoraj zmienili... gong na Centralnym !!!! ogólnie też poprawiono nagłośnienie na peronach i uruchomiono nowe nagłośnienie hali głównej, jest głośno i wyraźne... ale będę tęsknił za starym gongiem, tak charakterystycznym ...
dla pocieszenia powiem, że ten nowy nie jest dla mnie wcale taki zły.. napewno nie jest tak beznadziejny jak nowy we Wrocławiu Gł.... też trzy tony a na koniec zapowiedzi krótki jeden ton...
norbert -Usunięty- Gość
Wysłany: 20-01-2012, 12:43
W Koluszkach w 2008r. zmienili gong na dość ciekawy. Jednak ten stary jest nadal używany w nocy. Podejrzewam, że mieszkańców okolicznych domów budził nowy gong, który jest dość głośny i długi.
Nowy gong z Wrocławia brzmi całkiem fajnie. Tak jak wcześniej napisał Eximus - gongi na wszystkich większych remontowanych właśnie dworcach powinny być ujednolicone. Ciekawe, kiedy zmieni się gong w Krakowie?
_________________ Tu stacja Katowice (...), proszę zachować ostrożność przy wjeździe pociągu w peron.
A ja uważam, że gongi NIE powinny być na wszystkich dworcach ujednolicone. Każdy dworzec, szczególnie te bardziej wartościowe i ciekawe, powinny mieć oryginalne sygnały. A ten nowy wrocławski to najgorszy, jaki słyszałem... A i tak Szczecin Główny jest aktualnie chyba najbardziej oryginalny... Bo ma jedyny gong w swoim rodzaju.
Oczywiście, że nie powinny być jednakowe!!
Każda stacja powinna mieć swój gong, tak by po tym gongu szło ją rozpoznać
Swoją drogą w Tychach zapowiadający chyba nie słyszy gongu, bądź nie zna jego długości trwania gdyż zapowiedzi zaczynają się w trakcie trwającego jeszcze sygnału i słychać "...ciąg regio" lub "..ąg" czy tez samo "...g regio"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum