Już Abel składał Bogu ofiarę ze swej trzody i z ich tłuszczu. Tłuszcz był od zawsze wartościowy. Tłuszcz z mięsa i masło poprawia nam prawie każdy aspekt zdrowia, zmniejszając obwód talii, utrzymując czyste tętnice. Od 50 lat medycyna się myliła.
Od ponad pół wieku przemądrzali dietetycy, lekarze, naukowcy medyczni wmawiali wszystkim, że tłuszcz w pożywieniu jest wrogiem numer jeden – główną przyczyną otyłości i chorób serca.
Wydaje się, że te mądrości zostały „wyleczone”. Były nie tylko mylne. Jest zupełnie odwrotnie.
Grillowanie nie takie zdrowe. Najbardziej szkodliwe dla zdrowia grille węglowe.
200 gramów kiełbasy przyrządzonej na tradycyjnym grillu węglowym dostarcza nam 100 razy więcej benzo(a)pirenu niż 20 wypalonych papierosów – wynika z badania łódzkich naukowców. Tego typu urządzenia szkodzą zarówno na etapie rozpalania, jak i przyrządzania żywności. Jak wskazuje badanie naukowców z Politechniki Warszawskiej podczas przygotowywania jedzenia na grillu węglowym stwierdzono obecność 13 z 16 szkodliwych rakotwórczych substancji. Zestawienie najzdrowszych urządzeń otwierają grille na gaz.
W czasie II Konferencji naukowej "Człowiek - Żywność - Zdrowie", która odbyła się w dniach 23-25 marca 2017 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu wystąpił rektor tej uczelni prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka z prezentacją - "Wykorzystanie biosubstancji zawartych w jajach kurzych". Było to podsumowanie badań przeprowadzonych na szeroką skalę nad właściwościami odżywczymi i prozdrowotnymi jaj kurzych. Efekty okazały się wręcz sensacyjne...
_________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy
Ważnych jest kilka tych chwil na które czekamy...
Zwabieni do Uni Europejskiej - wystąpienie Edyty Jaroszewskiej-Nowak. Belweder - siedziba Prezydenta RP - 13 czerwca 2017 r. Konferencja: "Prawdziwe Rolnictwo. Prawdziwa Żywność od Prawdziwych Rolników". W czasie tej konferencji Edyta poddaje krytycznej ocenie naszą obecność w UE w kontekście polskiego rolnictwa i zdrowej żywności.
_________________ Gdyby głupota umiała latać, LOT miałby poważnego konkurenta w postaci PKP.
W sieci pojawia się coraz więcej informacji jakoby wielu muzułmanów, którzy tworzą swoje budki z kebabami dodawało do potraw obrzydliwe rzeczy takie jak paznokcie, kał, mocz, swoje włosy łonowe, ale co gorsza także bakterie coli, pierwotniaki, czy czerwonkę.
_________________ Gdyby głupota umiała latać, LOT miałby poważnego konkurenta w postaci PKP.
W tej sprawie, niestety, rację trzeba przyznać lewactwu - syf nie ma narodowości.
U naszych, z dziada, pradziada jadłopodawców, na ogół wcale nie jest lepiej.
A i wsady, czyli te niewiadomocokiszki a'la "kuszah, bahanina?", robią przecież nasi, z naszego, hmm... Białka?
Słowem: nie wiadomo, kto i w jakim procesie technologicznym tak to żarcie "kulturowo" ubogaca.
Smutne czasy PRL mocno zubożyły polską kuchnię. Dla wielu ludzi rodzima tradycja kulinarna kończy się na schabowych i mielonych. Tymczasem niegdyś jadano rzeczy, które nawet dzisiaj rzadko goszczą na polskich stołach.
10 potraw naszych dziadków, o których warto przypomnieć:
Jaja! Tani Superfood! 7 zdrowotnych korzyści z jedzenia jajek.
Oczywiście jajko jajku nierówne. I nie chodzi mi tylko o wielkość chociaż jak mawia moja mama prawdziwe wiejskie jajka są małej lub średniej wielkości. Duże też się zdarzają, ale trzeba podkreślić słowo ZDARZAJĄ. Duże jajka nie są “dobre” dla kur. Kury po takich jajach często chorują, są osłabione i spada ich odporność. To tak jak z kobietą, która w ciąży nosi “duże” dziecko przy porodzie ważące 5- 6 kg. Taka kobieta po porodzie długo dochodzi do siebie, tak samo jest z kurą. Niestety na fermach nikt nie zwraca na to uwagi. Kury i jajka są sztucznie stymulowana antybiotykami, hormonami wzrostu co oczywiście odbija się na jakości jajek. O ile w takim przypadku można w ogóle mówić o jakości.
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
UWAŻAJ NA OWOCE I WARZYWA Z TEJ LISTY! TYLKO ORGANICZNE NIE SZKODZĄ ZDROWIU.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków dorośli i dzieci powinni spożywać co najmniej dwie porcje owoców i trzy porcje warzyw dziennie. W czym więc tkwi problem? W tym, że żyjemy w czasach, w których przyszło nam wybierać pomiędzy pestycydami a zdrową dietą. Organizacja EWG opublikowała listę warzyw i owoców, których powinniśmy unikać, jeżeli nie mamy dostępu do ekologicznych upraw lub nie kupujemy żywności organicznej.
Napoje izotoniczne to obecnie popularne płyny zwłaszcza wśród sportowców i osób zdanych na wyczerpujący wysiłek fizyczny. Każdy wie, że do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebne jest jego regularne nawadnianie, stąd tak chętnie i łatwo ulegamy sloganom reklamowym głoszącym, iż dany izotonik „nawadnia lepiej niż woda” – a do tego dostarcza jeszcze niezbędnych składników mineralnych.
Żywność ekologiczna najszybciej rosnącym segmentem w przemyśle spożywczym. Przyczyniają się do tego również supermarkety i dyskonty.
Wartość krajowego rynku żywności ekologicznej w tym roku może przekroczyć miliard złotych. To najszybciej rosnąca gałąź żywności sprzedawanej w sklepach – wzrost szacuje się na ok. 20 proc. rocznie. Coraz częściej produkty bio można kupić w dyskontach i supermarketach, co zwiększa dostępność do zdrowej żywności także w mniejszych miastach. Przy zakupie warto się kierować nie tylko krajem pochodzenia, lecz także oznaczeniem w kształcie zielonego listka, czyli oficjalnym logo ekologicznej żywności – radzą eksperci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum