Ładowanie strony... proszę czekać!



Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj
 
 
    
 
  FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   M.INFOKOLEJ.PL   FB.COM/INFOKOLEJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Katowice - Zwardoń - Cadca - Zilina
Autor Wiadomość

danio Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 03 Lip 2007

PostWysłany: 13-04-2011, 13:47    Odpowiedz z cytatem

A silesia z wagonami do wiednia pragi i budapesztu ? Smile
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Adams Płeć:Mężczyzna
Zbanowany


Dołączył: 18 Wrz 2010

PostWysłany: 14-04-2011, 12:48    Odpowiedz z cytatem

Silesia to zupełnie inna bajka. To jest nocny pociąg pośpieszny obsługiwany przez PKP IC. Jeśli już się nie da uruchomić międzynarodowych połączeń regionalnych w głąb dwóch państw, to przynajmniej powinny być połączenia do stacji granicznej. W przypadku Słowacji powinny to być połączenia Zwardoń - Zilina (tabor słowacki), Katowice - Skalite (tabor polski), Kraków - Plavec (tabor polski) i Koszyce/Poprad - Muszyna (tabor słowacki). W każdej z tych relacji powinny jeździć po 2 pary i wtedy byłyby po 4 pary pociągów przejeżających przez granicę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

loker Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 11 Lis 2005
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 14-04-2011, 14:38    Odpowiedz z cytatem

Adams, wystarczyło by w skrajnym przypadku jeszcze mniej.
Chałupki - tu akurat polskie pociągi do Bohumína
Zebrzydowice - tu mogłyby zostać przedłużone pociągi z Czech
Cieszyn - polskie do Český Těšín
Zwardoń - słowackie wydłużone do Zwardonia
Muszyna - słowackie wydłużone do Muszyny, a nawet Krynicy. Ew. jedna para do Nowego Sącza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

danio Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 03 Lip 2007

PostWysłany: 14-04-2011, 17:49    Odpowiedz z cytatem

Słowackie motoraczki mogłyby spokojnie dojeżdżać do żywca .
Tak samo jak czeskie do np. czechowic i tam być skomunikowane z pociągiem np. do katowic . Frekwencja i tak nie jest rewelacyjna wiec motorak by wystarczył.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Adams Płeć:Mężczyzna
Zbanowany


Dołączył: 18 Wrz 2010

PostWysłany: 15-04-2011, 10:58    Odpowiedz z cytatem

@loker, pisząc swoje propozycje miałem na myśli żeby było "po równo". Np w przypadku Zwardonia 2 pary polskich składów z Katowic zostaje wydłużonych do Skalitego i tam skomunikowanie z Ziliną, w zamian dwie pary składów słowackich z Ziliny kończy w Zwardoniu i jest skomunikowanie do Katowic. To samo dotyczy innych przejść. Do Cieszyna mogłyby zostać wydłużone 2 pary motoraków z Frydka Mistka, a do Muszyny z Popradu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

sabatnik Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 31 Paź 2010
Skąd: krakowskie

PostWysłany: 15-04-2011, 20:00    Odpowiedz z cytatem

Kradzież na tak ruchliwym odcinku trochę mnie jednak dziwi. Czego więc oczekiwać po zamkniętych liniach, typu Sucha-Żywiec? =[
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

trigosia Płeć:Kobieta
Użytkownik


Dołączyła: 17 Lip 2011

PostWysłany: 17-07-2011, 08:25    Odpowiedz z cytatem

Jak najtaniej dojechać z Katowic do Liptowskiego Mikulasza?
wyjazd 30.07.2011
Jadą 2 osoby dorosłe i 3 dzieci (16, 14 i 13 lat)

[ Dodano: 26-07-2011, 00:48 ]
Kurcze, pokomplikowane to.
Trzeba chyba będzie jednak jechać z Katowic wcześniejszym niż ten o 12.28. One na tej trasie często łapały opóźnienie, o ile pamiętam, a najlepiej by było jednak wsiąść w ten o 15.37 do Żiliny. Ja tylko nie rozumiem - wsiadam do niego w Zwardoniu a bilet kupuję od Skalite? Czy też konieczna jest wtedy przejściówka?
Kurcze, niby nie ma granic, a tyle barier w skomunikowaniu ...

[ Dodano: 26-07-2011, 00:50 ]
os. Wyjazd 3 sierpnia, 1 osoba dorosłą i dzieci w wieku: 16, 14, 13 lat, nie wiem, czy na słowackich liniach są jakieś zniżki dla uczniów, dla dzieci czy dla niepełnosprawnych dzieci.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

sympatyk Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 14 Lip 2008

PostWysłany: 11-07-2014, 20:32    Odpowiedz z cytatem

...tyle że nowy bezpośredni pociąg nie pojedzie przez Bielsko Białą lecz z Katowic przez Rybnik Racibórz Bohumin i Czeski Cieszyn. Więcej w poniższym artykule:

http://www.rynek-kolejowy.pl/53121/powroci_ec_praha_sobieski_z_gdyni_do_wiednia.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Dave Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 08 Mar 2008
Skąd: Dąbrowa Górnicza

PostWysłany: 12-07-2014, 13:42    Odpowiedz z cytatem

Przez Rybnik i Racibórz? A nie przez Zebrzydowice jednak?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
 
Numer Gadu-Gadu
2779652

sympatyk Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 14 Lip 2008

PostWysłany: 12-07-2014, 14:08    Odpowiedz z cytatem

Jeśli przez Zebrzydowice i Bohumin to "musiałby się wracać". No może...
Nawet w Polsce pociągi "wracają się" np ze Szczecina Gł, Rabki Zdrój czy Warszawy Gdańskiej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

dddbb Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 15 Sty 2010
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 12-07-2014, 23:44    Odpowiedz z cytatem

O jakim "wracaniu" piszesz...? Od Trójmiasta po Wiedeń nie ma żadnej zmiany kierunku...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

sympatyk Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 14 Lip 2008

PostWysłany: 13-07-2014, 12:17    Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze piszę o pociągu/ wagonie z Warszawy do Ziliny (a nie o pociągu z Wiednia do Gdyni bo ten na 100% pojedzie przez Zebrzydowice i Bohumin i mowy nie ma wtedy o "zawracaniu"), a po drugie powtarzam że jeśli będzie kursował wspomniany w artykule pociąg/wagon z Warszawy do Ziliny i jeśli będzie jechał tak jak piszą w artykule przez Bohumin to MUSI tam zmienić kierunek jazdy.

Zresztą widać to na mapce "Ostravsko"

http://www.szdc.cz/obrazky/mapy/kraje.gif
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

dddbb Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 15 Sty 2010
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 13-07-2014, 12:41    Odpowiedz z cytatem

sympatyk napisał/a:
...tyle że nowy bezpośredni pociąg nie pojedzie przez Bielsko Białą lecz z Katowic przez Rybnik Racibórz Bohumin i Czeski Cieszyn. Więcej w poniższym artykule:
http://www.rynek-kolejowy.pl/53121/powroci_ec_praha_sobieski_z_gdyni_do_wiednia.html


Z powyższego wpisu ciężko było wnioskować o jakim pociągu czy wagonie piszesz, zwłaszcza, że wcześniejszy wpis był sprzed trzech lat. Z artykułu też nie wynika, że połączenie miałoby funkcjonować przez Rybnik - to tylko dywagacje.
A jeśli wreszcie wiemy, że chodzi Ci o połączenie do Ziliny, to nie będą jednego wagonu puszczać przez Rybnik. A czy będzie zmieniać kierunek jazdy zależy od tego, do jakiego połączenia czeskiego zostanie dołączony. Może rzeczywiście zmieniać kierunek jazdy, jeśli z Bohumina ruszy na Karvinę, albo i nie zmieni, jeśli pojedzie przez Ostravę Svinov.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

sympatyk Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 14 Lip 2008

PostWysłany: 12-10-2017, 13:06    Odpowiedz z cytatem

Rachowiec wjedzie na Słowację.

W przyszłym roku (terminy nie są jeszcze znane), weekendowy pociąg Rachowiec obsługujący połączenie Zawiercie – Zwardoń wydłuży swoją relację i będzie można nim dojechać bezpośrednio do słowackiej Cadcy. To pozwoli na obsługę miejscowości Skalite, dużego ośrodka narciarskiego, a w samej Cadcy możliwość przesiadek na pociągi łączące Żylinę z Pragą i Ostrawą.

Więcej:
http://silesiainfotransport.pl/blog/2017/10/12/rachowiec-wjedzie-na-slowacje/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 4 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © phpBB Group. Copyright © 2005-2017 infokolej.pl