Jak widać pojawiają się nowości jak również skrócone relacje:
Np. poć. nr 61521 rel. Wrocław Gł. (14.45) - Łódź Kaliska (5) od 02.10.2009r. w zestawieniu 1 EN57 .
Smutniejsza wiadomość, to skrócenie relacji poć. nr 6720 (Szczeliniec), który od 29.09.2009r. będzie kursował tylko z Kłodzka Gł. oraz łącznik do tego pociągu 6620, który od 29.09.2009r. będzie kursował tylko z Jeleniej Góry. Dodatkowo poć. nr 6623 (Szczeliniec), od 28.09.2009r. będzie kursował tylko do Jeleniej Góry (tutaj strzał w 10!).
Brawo poc 5034 z Legnicy do Wrocławia będzie kursował w 5,6,7 BRAWO dla UMWD.Wychodzi na to ,że ostatni osobowy z Legnicy do Wrocławia w 1,2,3,4 bedzie o godz 19.07.Znów likwiduje się frekwencyjny pociąg,dużo ludzi jeździ nim z kierunku Żar.To aż szkoda słow
Ja uważam, że chyba trzeba przygotować jakiś wniosek o ściganie do prokuratury bo to jest wyłuadznie publicznych pieniedzy przez spółki kolejowe i przez samorząd tylko się zastanawiam nad jednym, że trzeba by było cos z podpisami zrobić jestem pewny, że dochodzenie bedzie umorzone ale wtedy może zaczna się zastanawiać, że sprawy zasżły za daleko i czas sie wycofac z kilku chorych pomysłów. Przeciez kolej na dolnym śląsku upada nie powinnismy sie temu biernie przyglądać. Pozdrawiam
Freddie, wysuwasz chyba zbyt daleko idące wnioski. UMWD likwiduje najbardziej deficytowe połączenia (nie dotyczy linii Wrocław - Legnica). Mało tego, na liście do uwalenia brakuje mi jeszcze pociągów Zgorzelec - Lubań - Jelenia Góra, które też wożą powietrze i przy tak debilnym rozkładzie jazdy zawsze będą puste.
Niestety, ale pokutują cuda wytworzone przez dwóch baranów z IRiPK, którzy spieprzyli rozkład jazdy na wielu dolnośląskich liniach. Z każdą korektą trwa porządkowanie tego syfu. Pozostaje nam tylko mieć nadzieję, że nowy rozkład jazdy będzie lepszy, bez pociągów-widm generujących gigantyczne koszty, które potem trzeba będzie wycinać.
Wnioski do UMWD o dostęp do informacji publicznej dotyczące projektu nowego RJ już poszły, więc niebawem zobaczymy co knuje UMWD. Wtedy zastanowimy się co robić jako dolnośląski OKOK.
Sprawa najważniejsza na dziś to trzymać rękę na pulsie w kwestii przyszłości KD, bo ja urzędasom z UMWD nie ufam za grosz.
Robikon napisał/a:
Brawo poc 5034 z Legnicy do Wrocławia będzie kursował w 5,6,7 BRAWO dla UMWD.Wychodzi na to ,że ostatni osobowy z Legnicy do Wrocławia w 1,2,3,4 bedzie o godz 19.07.Znów likwiduje się frekwencyjny pociąg,dużo ludzi jeździ nim z kierunku Żar.
Żary mają w Legnicy skomunikowanie z pośpiechem Drezno - Wrocław.
Ostatni pociąg osobowy z Legnicy do Wrocławia powinien odjeżdżać nie tuż za pośpiechem, ale o 21:50 po przyjeździe szynobusu z Jeleniej Góry. Byłaby to namiastka tak potrzebnego późnowieczornego połączenia do Wrocławia!
Ja się podpiszę.Bo co urzędasy robią to jest chore.Za rok są wybory samorządowe i trzeba te niegodziwości wytknąć.Musimy zacząć pisać pisma o przywrócenie kursowania 5034 chociaż z Legnicy nie mówiąc już o Jerzmanicach,o 5033 z Wrocławia do Legnicy,to był dobry pociąg w kierunku żar z przesiadką w Legnicy został udupiony w kwietniu.
[ Dodano: 11-08-2009, 00:31 ]
Noema.Nie mów że 5034 jest deficytowy zawsze jeździ nim dużo ludzi z żar jak i legnicy i ograniczenie terminu kursowania do 5,6,7 to jest wielka paranoja.Co się stanie jak ''Drezno", ktore jedzie przed nim nie pomieści wszystkich pasażerów.
Robikon, nigdzie nie napisałam, że 5034 jeździ pusty. Ten pociąg powinien jeździć codziennie, ale nie tuż za pośpiechem z Drezna tylko później - patrz mój poprzedni post.
To czemu nie walczysz o normalny rozkład jazdy. Linie które zostaną drugi raz uwalone mogą nie doczekać się już "normalnej" reaktywacji i zostać skazane na całkowitą zagłade ! Tego chcesz ? Urzędnicy z UM za parę lat będą wtedy mówić że to już było ale się nie sprawdziło i nie ma sensu do tego powracać. A powodów dlaczego się nie sprawdziło nie będa nawet pewnie brać pod uwagę...
Jak już na forum zapowiedziałam, jako OKOK będziemy publicznie i imiennie rozliczać urzędników z Działu Transportu Szynowego UMWD za rozkład jazdy pociągów regionalnych (wiem kto konkretnie za to odpowiada!). Może to ich czegoś nauczy i zaczną wreszcie brać pod uwagę głosy pasażerów. A jak nie to ich stamtąd wykurzymy, tak jak wykurzyliśmy Skopca i Zdanowskiego! Rozliczanie zaczniemy po opublikowaniu projektu nowego RJ. Amen.
Teraz jest różnie (wakacje) do 15 max i zależy od pogody ale w czasie roku szkolnego jeździ dużo studentów potrafi do 40 os jechać. Niektórzy owszem mogą nie wierzyć.
[ Dodano: 11-08-2009, 01:06 ]
Zaraz dodam foto do wątku o linii Legnica - Jerzmanic Zdr z frekfencją z przed 3 tygodni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum