Wysłany: 30-09-2013, 09:40 Rozkład jazdy 2013/2014 na Śląsku
Zobaczcie sobie rozkład jazdy jaki zaserwują nam KŚ od grudnia. Jest już na stronach PLKi. Pociągi z Gliwic do Częstochowy i Zawiercia jeden po drugim(2 minuty) ale na Zawiercie jedzie p. Bytom... Już widzę te pomyłki podróżnych...
Pomysł z tworzeniem relacji alternatywnej Gliwice - Bytom - Katowice - Zawiercie ciekawy. Muchowozy Gliwice - Bytom znikną. Dodatkowo odcinek Bytom - Katowice uzyska bezpośrednie połączenie z Sosnowcem i Dąbrową Górniczą. Dla ułatwienia te pociągi powinny jeździć z wyświetlaczami "Zawiercie przez Bytom".
Podejrzany jednak ten rozkład. Coś za dużo pociągów znowu uruchamiają KŚ. Nie chce mi się w to wszystko wierzyć.
Od siebie dodam, że liczba pociągów przyspieszonych Katowice - Częstochowa zostanie zredukowana do... jednego.
KŚ wycofują się także z odcinka Herby Nowe - Krzepice. Powstaną relacje: TG - HN (KŚ) i HN - Krzepice (PR).
Zwiększy się też liczba pociągów Częstochowa - Lubliniec. Pociągi będą się ponownie zatrzymywać na stacji Cz-wa Gnaszyn.
Na trasie Sędziszów - Katowice jest coraz gorzej. Pociąg odjeżdżający przez półtora miesiąca z Katowic o możliwej do zaakceptowania godzinie - 15.51 będzie odjeżdżał o 15.35. Mało kto zdąży na ten kurs. Ja już nie.
Pa, pa Przewozy Regionalne
Kilka lat temu, kiedy reaktywowano Bytom-Gliwice, te pociągi nie były muchowozami. W godzinach szczytu po południu wysiadało w Bytomiu ponad 100 osób. Tylko że wtedy był takt półgodzinny w szczycie porannym i popołudniowym oraz strefówki za 3 złote. Jeżeli jeździ na tej trasie kilka ogryzków, to oczywiście że zawsze będą muchowozami.
Wysłany: 04-10-2013, 00:20 Re: Rozkład jazdy 2013/2014
REGIOchłopak napisał/a:
Pociągi z Gliwic do Częstochowy i Zawiercia jeden po drugim(2 minuty) ale na Zawiercie jedzie p. Bytom... Już widzę te pomyłki podróżnych...
Fakt, rutyna może zgubić ale na szczęście łatwo zapamiętać tym co często podróżują że o ile dobrze patrzę to wszystkie "częstochowy" przez Zabrze, a wszystkie "zawiercia" przez Bytom.
Zwiększy sie liczba pociągów na Katowice-Lubliniec i Częstochowa-Lubliniec.
Wszystkie pociagi wyjeżdżające z Katowic w kierunku Tarnowskich Gór pojadą docelowo do Lublińca, powrotne tak samo, wszystkie relacja Lubliniec-Katowice.
W Tarn. Górach przesiadka na pociągi nie tak jak do tej pory do Krzepic a jedynie do Herbów Nowych.
A na uj mi ogryzki do Zawiercia.
Kiedyś była osobówka Lubliniec-Wisła, zawsze dwa zapełnione kible. Zawsze jak późnym wieczorem w niedzielę wracałem z Beskidów, czy to z Wisły czy Milówki, to musiałem zapierniczać w Katowicach z tobołami na dziadowskiego, zatłoczonego "nowoczesnego" oczywiście busa. Przesiadki na kierunek południowy są zwykle tragiczne.
Teraz jakimś cudem Gliwice-Wisła jeździ przez Bytom, ale pewnie go skasują, tzn. puszczą po remoncie jedynie słuszną trasą.
Tak od grudnia przyśp. "Równica' Gliwice-Wisła pojedzie przez Zabrze.
Na dzień dzisiejszy powrotna Równica jadąc z Wisły do Gliwic w Gliwicach łapie osobówke do Lublińca, jednak jadac z Lublińca w kierunku Wisły nie sposób czym kolwiek dojechac na godzine startową Równicy do Gliwic. Szkoda, że nikt nie pomyślał w nowym RJ aby Równica startowała i kończyła bieg w Lublińcu skoro od grudnia osobówka Gliwice-Lubliniec będzie startowała z Gliwic po godz. 2 w nocy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum