No i wybrałem się wczorajszym popołudniowy kusrem do Włodawy. Jeżeli chodzi o bilet to bez problemu kupiłem w kasie w Dęblinie do samego Sobiboru, także widać że już można bilety nabywać normalnie w kasach. Jechał rzeczywiście SA103-007, ponoć rano jechał inny, właśnie SA107-002, jak wynika z relacji dwóch osób, które rano nim jechały do Sobiboru, ale po powrocie do Chełma o godzinie 12 zepsuł się i na popołudnie podstawili ten, to z kolei dowiedziałem się od konduktorki. Z Chełma o godz. 16:10 wyjechało około 18 osób, z czego z "Bolko" przesiadło się 5. W Karolinówce zerowa wymiana podróżnych, dopiero w Uhrusku wsiadło kilka osób. W Stulnie wysiadło kilka i w Sobiborze razem ze mną 6 osób, także do samej Włodawy może z 10 osób dojechało. Kurs powrotny, z Włodawy przyjechało z 6 osób, w Sobiborze wsiadło 10, ze 2 w Stulnie, i do Chełma rzeczywiście przyjechało około 25 osób jak pisze Tellchar, z czego kilka w tym ja przesiadło się na Regio do Dęblina. Zarówno w tamtą stronę jak i z powrotem drobne opóźnienie.
Odjazd do Włodawy o 16:10 z 2 peronu, przyjazd o 19:00 na peron 1.
Kolejny weekend na linii:
w sobotę o 9:18 z Rudy do Włodawy - frekwencja nadzwyczaj dobra - koło 30 osób i 6 rowerów, wiele osób z koszykami na grzyby.
W Rudzie wsiadałem ja z rowerem i jeszcze 1 osoba, nikt nie wysiadał; Uhrusk - 5 osób wysiadło - 2 wsiadły; Wola - 2-0; Stulno 5-0 (w tym 3 rowery); Sobibór 8-0. We Włodawie wysiadło 12 osób (3 rowery).
Powrót z opóźnieniem +3 min. wywołanym starciem mikoli z SG. Na pokładzie wspomnianych 4 mikoli, ja z rowerem oraz 2 osoby, z których jedna wraz z rowerem wysiadła w Stulnie, a 1 w Uhrusku. W międzyczasie w Woli wsiadło 6 osób, w tym 1 z rowerem. Wysiadałem w Rudzie, wsiadały 2 osoby.
Dzisiaj o 18:43 do Chełma jechało około 20 osób i 2 rowery, w Rudzie wsiadały 2 osoby, wysiadły 3; Karolinówka - wiadomo; w Chełmie tylko ja przesiadałem się na pociąg do Dęblina.
A co do wyprawy rowerowej - ponownie obejrzałem sobie dalszą część torów w kierunku Tomaszówki, a także tereny między Orchówkiem a korytem Bugu i ciężko mi sobie wyobrazić ewentualne przedłużenie linii do Włodawy na tym terenie - konieczny byłby kilkumetrowy nasyp i jeszcze most nad starorzeczem Bugu. Także wariant przez Okuninkę, mimo że dwa razy dłuższy, nie musi być znacznie droższy
Inna sprawa - po raz kolejny spotykam się z sytuacją, w której osoby spoza województwa nie mają świadomości tego, że mostu na Bugu i przedłużenia linii na Białoruś nie ma... Już od ponad 70 lat...
_________________ (...) I am traveler of both time and space, to be where I have been (...)
Dzisiejszy Regio Chełm - Włodawa z godz. 9 z kompletem pasażerów czyli ok.40 osób plus 10 rowerów. Ciężko było je zapakować Powrotny kurs ok 20 pasażerów. Ktoś jechał nim jeszcze?
Wg pani konduktor było 30 osób i 14 rowerów. ogólnie bardzo przyjemnie przebiegła podróż. Sprawdzając na nawigacji prędkość oscylowała w okolicach 55km/h.
O 9 osób było rzeczywiście około 30 osób, z czego ze 20 przesiadło się z Regio.
O 12 do Chełma dojechało 17 osób, 4 przesiadły się na IR Bolko - w edycji full plastic
O 19 do Chełma dojechało 21 osób, 2 rowery, 6 osób przesiadło się na Regio do Dęblina, dużo lepsza jednostka (2011s)
_________________ (...) I am traveler of both time and space, to be where I have been (...)
Tak za ten skład na Bolka ktoś powinień wymyć wszystkie jednostki w województwie lubelskim (sic!) bo do Lublina z Chełma ledwie dało się dojechać a jak ktoś miał do Wrocławia tym jechać to współczuje.
Co do samej Włodawy rowerzyści z sobotniego poranka między sobą mówili, że trasa obroni się jako turystyczna, ale żeby byłą możliwość przewiezienia więklszej ilości rowerów
Co do porannego Chełm – Włodawa z soboty 29 września 2012, to potwierdzam informację pani konduktor: było ok. 30 osób i 14 rowerów. 12 rowerzystów przesiadło się z Regio z Lublina, w tym ja z osobą towarzyszącą i duża 10 osobowa grupa rowerowa pracowników naukowych, która jechała na dwudniową wycieczkę – wysiedli w Sobiborze. Wracali w niedzielę, ale nie wiem skąd i czy z linii włodawskiej. Jechał SA-107-002. Przy takiej liczbie rowerów rzeczywiście był trochę problem z upchaniem rowerów w środku, stały w zasadzie po całym pojeździe, łącznie z kabiną maszynisty z tylnej strony. O dziwo toaleta pozostała pusta. Rozluźniło się trochę w Uhrusku, a już zupełnie luźno było od Sobiboru, gdzie wysiadła wspomniana 10 osobowa grupa rowerzystów i sporo pasażerów pieszo. W Karolinówce zerowa wymiana pasażerów, w Rudzie Hucie wysiały trzy osoby.
Ogólnie atmosfera była piknikowo – wycieczkowa, zupełnie inny klimat niż Regio Lublin - Chełm. To wiele mówi o specyfice tej linii.
W popołudniowo - wieczornym do Chełma, jak wspomniano powyżej dojechały 2 rowery i 21 podróżnych, ja wsiadałem w Uhrusku, 3 osoby wsiadły w Rudzie Hucie, w Karolinówce zero.
Ciekawostka: udało mi się kupić w Lublinie w kasie PR bilet bezpośrednio do Włodawy (w taryfie "Ty i raz dwa trzy" + bilet na rower), co trzy tygodnie temu w kasie PKP IC było niemożliwe. Mniej szczęścia miała wspomniana duża grupa rowerowa rówenież jadąca z Lublina, która dostała bilet tylko do Chełma (nie wiem w której kasie kupowali). Było trochę zamieszania przy wypisywaniu biletów przy tak dużej liczbie pasażerów przesiadających się z Regio z Lublina.
sobota o 9.00 do Włodawy jechało 26 osób, w tym z 10 - 12 przesiadło się z Regio, bez rowerów.
Karolinów 0-0, w Rudzie wysiadły 2 osoby.
Niedziela o 9.18 z Chełma do Włodawy jechało 20 osób i 2 rowery, w Rudzie nikt nie wysiadał, wsiadły 2 osoby (ja z siostrzeńcem), w Uhrusku 0-0, w Woli 0-0, w Stulnie wysiadłem z siostrzeńcem, (nazbieraliśmy sporo maślaków, trochę podgrzybków i 1 prawdziwka) .
Powrót 11:18 ze Stulna w szynobusie było 7 osób, w Stulnie wsiadły 3 osoby, w Woli 2 wysiadły - 3 wsiadły, w Uhrusku 0-1, w Rudzie wysiadłem z siostrzeńcem, więc 10 osób pojechało do Chełma.
Ostatni kurs - 18:43 z Rudy do Chełma jechało koło 23 osób i 4 rowery, w Rudzie wsiadły jeszcze 4 + 1 rower, Karolinówka - wiadomo, do Chełma dojechało 27 osób, z czego 15 przesiadło się na Regio do Dęblina.
I to by było na tyle, do następnego roku (mam nadzieję)
Samorządy chcą pociągów osobowych i przejścia granicznego na linii Chełm - Włodawa
Władze jednostek samorządu terytorialnego pracują nad wystąpieniem do Marszałka Województwa Lubelskiego w sprawie wspólnej organizacji połączeń pasażerskich między Chełmem a Włodawą. Prezydent miasta położonego nad Uherką dąży, aby budowę kolejowego przejścia granicznego w Orchówku uwzględnić w dokumentach strategicznych województwa lubelskiego – poinformował „Super Tydzień Chełmski”.
Dzięki zaangażowaniu władz gmin i powiatów położonych przy linii kolejowej Chełm – Włodawa w ubiegłym roku między sierpniem a październikiem powróciły pociągi pasażerskie na tą linię. Niewielkie szynobusy cieszyły się dużym zainteresowaniem podróżnych. Sprawiło to, że Prezydent Miasta Chełm, Starosta Włodawski oraz wójtowie gmin: Chełm, Ruda Huta, Włodawa i Wola Uhruska podjęli działania na rzecz uruchomienia sezonowego połączenia pasażerskiego w 2013 roku. Po zagwarantowaniu środków w swoich budżetach kolejowe połączenia regionalne jednostki samorządu terytorialnego pracują nad wspólnym wystąpieniem do organizatora przewozów kolejowych w regionie. W dokumencie władze gmin i powiatów mają zadeklarować gotowość do uczestniczenia procesie planowania i organizacji pociągów regionalnych na linii nr 81. Jak podał „Super Tydzień Chełmski” do uruchomienia połączeń swoją gotowość deklaruje Lubelski Zakład Przewozów Regionalnych oraz Zakład Linii Kolejowych w Lublinie.
W lokalnym tygodniku można także przeczytać, że władze Chełma popierają także budowę kolejowego przejścia granicznego w Orchówku oraz budowy szerokiego toru ze stacji Włodawa do Chełma i Zawady. Stosowne wnioski złożyły do aktualizowanych: wojewódzkiego planu zagospodarowania przestrzennego i strategii rozwoju oraz opracowywanego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020. Realizacja zamierzenia miałaby przyczynić się do rozwoju gospodarczego terenów położonych we wschodniej części regionu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum