Dziwne, bo dzisiaj sprawdzałem to w Leszczynach i kasa jest czynna jak zawsze na 8 godzin od 6:00 do 14:00. Nie było żadnej informacji o planowanym zamknięciu. Ale zamknięto kasę w Czerwionce, gdzie również wsiada sporo podróżnych i w tej kwesti trzeba podjąć interwencję. Pismo do burmistrza Czerwionki (jako SRKGŚ) już wysłaliśmy. Jak upewnimy się co się stało z Orzeszem to wyślemy pismo do UM, Śląskiego Zakładu PR no i oczywiście powiadomimy wszystkie regionalne media.
No to jak Leszczyny są J E S Z C Z E otwarte, to warto jak najszybciej się tam wybrać, żeby kupić bilet pamiątkowy w dowolnej relacji z ostatniego roku funkcjonowania kasy. Nie chodzi o to że czarnowidzem jestem, ale przyznacie-sytuacja ostatnio zupełnie wymyka się spod kontroli i przkracza wszelkie wyobrażenia To co dzieje się na naszych oczach jest prawie niemożliwe i sam bym w to nie uwierzył jak bym nie widział...
Krzysztof21 -Usunięty- Gość
Wysłany: 12-10-2009, 09:09
gajdzik, działajcie i to szybko, bo coś mi się zdaje, że nasze województwo czeka prawdziwa rzeź kas biletowych.
UMWŚ i PR Katowice szukają oszczędności poprzez likwidację kas, a nie redukcję etatów biurowych!
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 26-10-2009, 21:25
Właśnie dostałem informację, że w środę zostaną zlikwidowane kasy w Cieszynie i Skoczowie.
Likwidacja kasy biletowej w budynku stacji bardzo często oznacza poważne niebezpieczeństwo dla istnienia budynku. Zamknięta poczekalnia, budynek pozbawiony obsługi jest łakomym kąskiem dla wszelkiego rodzaju bezmóżdża, które szybko namierza takie obiekty, "przyozdabia" graffiti, kruszy szyby, wyłamuje wszystko co się da i kilka miesięcy po zamknięciu kasy budynek stacji nadaje się do rozbiórki. Przypominam sobie że taki właśnie los spotkał stację Knurów Kopalnia - dzisiaj nie pozostał po niej kamień na kamieniu a kiedyś... Tak samo może być z Leszczynami. Już widać efekty pracy tych, którzy niszczą wszstko co napotkają na swojej drodze a jak jeszcze kasy znikną... Samorząd będzie przejmował budynki stacyjne do 2050 roku a w tym czasie miejsca po nich staną się tylko pamiątką historii z kilkoma kamieniami porozrzucanymi po rozbiórce planowej albo nieplanowej. Czasami wydaje mi się, że niektóre działania Samorządu Wojewódzkiego zrobią z kolei zwykłą kolejkę podmiejską albo jakiś tramwaj, który mknie po szkalach kolejowych. Bez dworców bo po co, bez kas bo za drogie, bez zapowiadania pociągów bo nie trzeba, na peronach z małą wiatą rodem z przystanku autobusowego pod jedną zapaloną latarnią będą czekali "odważni tego świata" aż coś może przyjedzie. ehhhhhhhhhhh
Przewozy Regionalne ponoszą koszty wynajęcia kas i poczekalni, dlatego za kasie gdzie sprzedaje się 20-30 biletów dziennie płaci się 5 tysięcy miesięcznie za czynsz. Niech dalej PLK i Nieruchomości żądają taką cenę za wynajęcie kas od Przewozów to wszystkie kasy będą zlikwidowane.
Jak sprzedaje się poniżej 100 dziennie, to kasa nie ma sensu.
Krzysztof21 -Usunięty- Gość
Wysłany: 28-10-2009, 20:34
Od 1 listopada likwidacja kas na odcinku Żywiec-Bielsko. Pod nóż idą: Lipnik, Pietrzykowice, Wilkowice.
Jest też dobra wiadomość: wiem z pewnego źródła, że pojawią się wreszcie terminale biletowe na wyposażeniu drużyn konduktorskich. I to nie są plany, lecz bardzo realne rzeczy.
Mam już w swojej kolekcji sporo biletów z tych terminali PR. Dla wszystkich konduktorów to drogo, ale jakby każdy kierownik miał, to sprzedaż będzie o wiele łatwiejsza.
Jest też dobra wiadomość: wiem z pewnego źródła, że pojawią się wreszcie terminale biletowe na wyposażeniu drużyn konduktorskich. I to nie są plany, lecz bardzo realne rzeczy.
Najprawdopodobniej, od listopada na pociągach "InterRegio" mają się pojawić już pierwsze terminale biletowe, a na pozostałych pociągach Spółki "Przewozy Regionalne" sukcesywnie począwszy od grudnia 2009r.
Terminale podobno już jeżdżą na IR od dłuższego czasu. I o ile dobrze pamiętam to tych terminali miało być w przybliżeniu tyle ile dziennie uruchamia pociągów PR
Byłem, widziałem, zapłakałem - kasa w Leszczynach zamknięta, poczekalnia zamknięta... Na drzwiach kartka że od 30.09 kasa nieczynna - a na początku października jeszcze była otwarta od 6.00 do 14.00. Jedno co zauważyłem dobrego to prace prowadzone na stacji. Cała stacja zamieniła się w jeden wielki plac budowy, wymieniają tory, remontują kładkę nad torami.... miło tylko że tej kasy szkoda... bo jej zamknięcie to tak jakby stację duszy pozbawić
Zgadza się od 27 października w Żorach nieczynna jest kasa biletowa !! Jestem ciekaw czy całkowicie została zlikwidowana ? Czy z wejściem nowego rozkładu zostanie otwarta . TO SKANDAL !!! Miasto posiadające 60.938 mieszkańców zostało pozbawione kasy biletowej ! Z Żorskiego dworca nic już nie zostało .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum