Racja, ostatnio na tych "niby" mniej obłożonych kursach, można masowo spotkać pojedynczą ED74. Wtedy już na Fabrycznej wszystkie miejsca są już zajęte. Jednak przydało by się przywrócić 2x ED74.
Virakocha -Usunięty- Gość
Wysłany: 01-02-2011, 19:28
@Urbi
To zabierz ją z TLK Starosta, na którym kursują 2xED74
Władze Skierniewic wspólnie z samorządowcami z Koluszek, Żyrardowa i Grodziska Mazowieckiego chcą wypracować stanowisko, by wymusić na kolei dostosowanie się do wymogów pasażerów.
- Za nami stoją tysiące pasażerów z Łodzi, Koluszek, Żyrardowa i okolic, którzy codziennie mają jeden cel: chcą szybko oraz w godnych warunkach dojechać i potem wrócić z pracy - mówi prezydent Leszek Trębski.
Choć jeszcze kilka tygodni temu przedstawiciele kolei zapewniali, że po wprowadzeniu tymczasowych rozkładów jazdy pasażerowie nie powinni odczuć pogorszenia komfortu podróżowania ze Skierniewic do Warszawy, to realia okazały się bolesne. - Nigdy nie wiadomo, jak bardzo spóźni się mój dojazd ze Skierniewic do Warszawy i żeby zdążyć na zajęcia, na wszelki wypadek wybieram pociąg wcześniejszy.
Marnuję w ten sposób czas. Jeszcze gorzej jest z powrotem, bo z rozkładu powypadały wieczorne pociągi i dlatego często nocuję po prostu u kolegi, w ogóle nie wracając do domu - żali się Bartek, student UW.
Od 1 marca rozpoczęto przebudowę linii kolejowej na odcinkach Warszawa Zachodnia - Warszawa Włochy i Radziwiłłów Mazowiecki - Skierniewice, wraz ze stacjami Żyrardów i Radziwiłłów Mazowiecki, a także przystankiem kolejowym na skierniewickim osiedlu Rawka. Tego samego dnia spółki kolejowe wprowadziły nowe, prowizoryczne rozkłady jazdy. - Większość zmian w rozkładzie jazdy jest związana z prowadzonymi pracami modernizacyjnymi. W trakcie trwania robót zmniejszeniu ulega przepustowość linii kolejowej i prędkość przy przejeździe w miejscu prowadzenia robót, czego skutkiem jest wydłużenie czasów przejazdu - informuje Małgorzata Sitkowska, rzecznik prasowy PKP Intercity.
KM (Koleje Mazowieckie) wycofały na trasie Skierniewice - Warszawa jeden z czterech porannych pociągów i jak przyznaje rzecznik tego przewoźnika, ten najbardziej oblegany przez pasażerów. Z rozkładu wyleciało też kilka pociągów TLK. - Prezydent miasta nie mógł pozostać obojętny, dlatego zainicjował spotkanie z innymi samorządami, które również odczuwają negatywne skutki zaistniałej sytuacji - informuje Anna Wolińska z UM.
Następne spotkanie odbędzie się w kwietniu. Tym razem do udziału samorządowcy chcą zaprosić władze PKP Polskich Linii Kolejowych, a także przewoźników.
źródło: Dziennik Łódzki.
PS. Mam nadzieje, że to dobry temat. Dodałem tylko dlatego, że tutaj mówimy o problemach w tym regionie.
Mnie tam dalej zadziwia, jak na tej dość krótkiej trasie jeżdżą wagony, które stanem i komfortem przewyższają często wagony jadące przez całą Polskę...
A nie jest to przypadkiem spowodowane pracami modernizacyjnymi na tej linii?
Tego nie wiem.
Cytat:
Były nocne InterRegio, sprawdziły się?
Kiedy? Chyba kilka lat temu. Też nie wiem czy się sprawdziły. Ponadto 80% podróżujących na tej trasie ma miesięczne, więc skandalem jest wymaganie od podróżnych kupowanie dodatkowych biletów.
_________________ Szukam pracy w strukturach PKP w Warszawie.
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 19-03-2011, 17:06
Kiedy? Całkiem niedawno, w związku z zamknięciem lotniska na Okęciu.
Henryk napisał/a:
Tego nie wiem.
No to już wiesz. Niektóre pociągi kursują objazdem, a część została zawieszona. Ot cała filozofia.
Tak jak pisałem, IR nie miało, nie ma, i nie będzie mieć poparcia wśród osób regularnie dojeżdżających do pracy z Żyrardowa, dopóki nie dogada się z IC w sprawie honorowania biletów.
_________________ Szukam pracy w strukturach PKP w Warszawie.
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 19-03-2011, 17:14
Więc zacznij korzystać z Kolei Mazowieckich! Cała Polska nie będzie się zrzucała na najlepsze wagony na TLK-ach dla mieszkańców Żyrardowa. Przejedź się lepiej jakąś TLK-ą z Przemyśla do Szczecina, wtedy pogadamy.
Wy nie powinniście mieć W OGÓLE wagonów TLK do momentu aż na trasach dalekobieżnych nie będzie porządnych składów.
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 19-03-2011, 17:20
Co za bezczelność... A Twój opis to co? Chyba, że ja ślepy jestem? Prawda jest taka, że pociągi TLK między Łodzią, a Warszawą powinny mieć ograniczone postoje do minimum. Jest to trasa lokalna, gdzie dojazd do pracy skierniewiczanom i żyrardowianom w zupełności zapewnią Koleje Mazowieckie. Łodziaki mogą mieć te 17 czy 18 TLK-ek.
Ostatnio zmieniony przez stargard_ dnia 19-03-2011, 17:26, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum