W BB jadąc do Krakowa bilet do Wadowic kupowałem w kasie KŚ, a od Wadowic do Krakowa musiałem w IC, bo kasa KŚ nie dała rady. Stąd pytam jak jest w Cz-Dz, skoro piszesz, że normalnie kupuje się bilety na PR.
W kasach KŚ nie można kupić ofert promocyjnych PR (np. PWDC) i na odwrót w kasach PR nie kupimy biletów promocyjnych KŚ (np. bilet liniowy). Stąd np. w Oświęcimiu odprawa podróżnych w poc. KŚ jest bez dopłaty za wypisanie bo w kasie nie kupimy liniowego.
Czy bilety na REGIOkartę również liczą się jako "oferty promocyjne PR"?
Bielt na REGIOkartę kupisz w kasie KŚ i tak samo np. bilet rodzinny KŚ kupisz w kasie PR. Blokada jest na PWDC, liniowe KŚ, strefowe KŚ (jak jeszcze były) itp.
W Oświęcimiu kupisz bilety na KŚ u kierownika bez dopłaty, bo to jest małopolskie. Oni mają taką zasadę, że poza województwem sprzedają bez dopłaty. Właściwie to tylko w Oświęcimiu jest taka sytuacja.
Tylko tak właściwie, gdzie masz kasy PR w Katowicach ? Przecież są tylko KŚ i IC. Więc w IC kupisz
wszystkie bilety PR. Ja z PWDC nie korzystam.
W Oświęcimiu kupisz bilety na KŚ u kierownika bez dopłaty, bo to jest małopolskie. Oni mają taką zasadę, że poza województwem sprzedają bez dopłaty. Właściwie to tylko w Oświęcimiu jest taka sytuacja.
Tylko tak właściwie, gdzie masz kasy PR w Katowicach ? Przecież są tylko KŚ i IC. Więc w IC kupisz
wszystkie bilety PR. Ja z PWDC nie korzystam.
Nie do końca masz rację. Tak samo jest z kasami "Szybki bilet" - nie ma dopłaty za odprawę. Gdyby w Oświęcimiu była pełna odprawa KŚ to kasowaliby za wypisanie w pociągu.
Oświęcim jest w Małopolsce i dlatego nie kasują za bilet. Oczywiście tam gdzie nie ma kasy
to też nie kasują. Natomiast "Szybki bilet" to trochę inna kwestia. W tych punktach kupisz tylko bilety
na wybrane odcinki.
Kto wali takie farmazony, w kasie KŚ da się kupić PWDC. Na potwierdzenie mogę wstawić bilet na blankiecie KŚ Gliwice-Katowice przez Bytom na IR "Łużyce" za 2,52 (zniżka 37%).
@Leniwiec.
Kasjerki są jakie są. 3/4 potrafi tylko wystawić zwykłe bilety. Mi ostatnio w Czechowicach
nie chciała liniowego Katowice - Oświęcim wystawić bo nie zna kodu. To jej powiedziałem, że poczekam
i ma poszukać. No i dało się. Nie ma lekko.
Mam pytanie czy w Katowicach kasy Kolei Śląskich prowadzą sprzedaż biletów na pociągi Regio, konkretnie bilet sieciowy tygodniowy spółki Przewozy Regionalne?
Za odpowiedź z góry dziękuję.
W Oświęcimiu kupisz bilety na KŚ u kierownika bez dopłaty, bo to jest małopolskie.
W praktyce różnie z tym bywa. Myśląc, że tak jest chciałem kilka tygodni temu kupić w pociągu bilet Oświęcim-Czechowice. Kierownik chciał mi doliczyć dopłatę, ale na szczęście udało mi się pocisnąć mu kit, że kasjerka PR nie potrafiła sprzedać biletu na KŚ. Skończyło się na tym, że dostałem bez dopłaty, a jedynie z adnotacją "osoba niepełnosprawna ruchowo - bez dopłaty za wystawienie w pociągu", choć żadnym niepełnosprawnym nie jestem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum