Pytanie do Panów szkolących się na świadectwo lub już po.
Kiedy są badania po licencji maszynisty? Od razu po egzaminie, czy kilka miesięcy później?
Następne pytanie dotyczy badania okulistycznego. Badania na licencje przeszedłem bez problemu. Gdyby teraz coś było nie tak (np widzenie pośrednie i do bliży) to czy można przejść to z korekcja? Niby w rozporządzeniu jest zapis "bez lub z korekcja", ale jak to się ma w praktyce?
Niestety się nie zgodzę z tym, że pod koniec jazd. Skierowanie na badania na świadectwo dostajesz odrazu jak tylko zdasz licencję wszyscy dostaliśmy przed pójściem na warsztat w moim przypadku robiłem badania miesiac po miesiącu gdyż miałem okresowe na licencję w marcu gdyż licencję posiadam już od dłuższego czasu a na świadectwo dostałem skierowanie 10 kwietnia łącznie z psychotestami pomimo tego iż miałem też je w marcu nic nie przepisali. Niema możliwości rozpocząć szkoleń na warsztatach bez ponownych badań!!
Jeśli chodzi o drugie pytanie badania wstępne na świadectwo wymagają ostrości wzroku 0,8 0,8 tak jak na licencję i żadna korekcja jest niedozwolona dopiero możesz mieć okulary w pracy jako maszynista już gdy masz świadectwo a wykonujesz badania okresowe. Na wstępnych niema szans, ale tak jak mówie nie trzeba mieć ostrości 1,0 1,0 tylko 0,8 0,8 także lekka wada jest dopuszczalna. A wada 0,8 oznacza np. że można nie czytać 2 ostatnich linijek.
Niestety się nie zgodzę z tym, że pod koniec jazd. Skierowanie na badania na świadectwo dostajesz odrazu jak tylko zdasz licencję wszyscy dostaliśmy przed pójściem na warsztat w moim przypadku robiłem badania miesiac po miesiącu gdyż miałem okresowe na licencję w marcu gdyż licencję posiadam już od dłuższego czasu a na świadectwo dostałem skierowanie 10 kwietnia łącznie z psychotestami pomimo tego iż miałem też je w marcu nic nie przepisali. Niema możliwości rozpocząć szkoleń na warsztatach bez ponownych badań!!
Nie wiem z jakiego zakładu jesteś, w centralnym szkolenie na licencję zaczęło się w marcu 2013. Aby zacząć szkolenie trzeba było przejść pozytywnie badania wstępne (pierwsze). Egzamin na licencję odbył się pod koniec kwietnia. Od maja zaczął się warsztat, otwierając tym samym kolejne szkolenie na świadectwo maszynisty. Przed warsztatem żadnych badań nie było widać więc, że można
Pisałem już wyżej, w którym momencie nastąpiły drugie badania na świadectwo. Było to dokładnie na przełomie lipca i sierpnia 2013, a wtedy w centralnym były właśnie jazdy na "trzeciaka"
Być może w innych zakładach IC odbywało się to inaczej
1/ badania na licencje (opłacane z własnej kieszeni) grudzień 2011/styczeń 2012
2/ badania na warsztat (badania na stanowisko mechanik/elektromonter) marzec 2012
3/ badania na świadectwo czerwiec 2013
egzamin mieliśmy w październiku 2013, świadectwa dostaliśmy w listopadzie i od grudnia 2013 jeździmy.
Ja jestem z Zachodniego Zakładu spółki z siedzibą w Poznaniu z miejscem pracy Wrocław.
I u nas było tak:
Badania w styczniu na licencję potem kurs w którym ja nie brałem udziału gdyż mam licencję, następnie po egzaminach ponowne badania na świadectwo dopiero dopuszczenie na warsztat. Po warsztatach tydzień na grupie z rewidentami nas czeka i 500 godz jazd jako obserwatorzy i dalej kurs teoretyczny na swiadectwo i 1200 godzin jazd pod nadzorem i egzamin.
OK. Czyli pod względem okulisty badania na świadectwo (do uzyskania, nie na przedłużenie) są IDENTYCZNE jak badania na licencje?
Ja na badaniach okulistycznych miałem kilka zadań: tablica z literkami/cyferkami (bezbłędnie), tablice z kolorowymi kropeczkami, kolorowe światełka wyświetlane i kilka chwil twarzą w twarz z mila panią okulistka.
Dokładnie tak można powiedzieć w moim przypadku badania na licencję oraz na świadectwo były identyczne już więcej gabinetów i przyrządów w KMP nie mieli zrobili mi pełen komplet. Zastanawia mnie tylko jedno nic nie mówisz o badaniu na białych tablicach z szarymi cyferkami do widzenia we mgle. A ono jest wykonywane i musi być wykonane na świadectwo.
PiotrM,
badanie, o którym mówisz również miałem-nie było problemu.
Pytanie z innej beczki. Co słychać u osób, które zdały świadectwo?
Jeździcie sami na jazdach pociągowych? Słyszałem, ze w niektórych sekcjach świeżo upieczeni maszyniści jeżdżą sm42, na pociągi ich nie puszczają.... Jak tam za kolem ?
No ja jeszcze nie jestem tym szczęśliwcem, który posiada świadectwo to dopiero przede mną
Dopiero co rozpocząłem kurs na świadectwo także jeszcze trochę czasu upłynie. Nie wiem jak jest w innych sekcjach ale w mojej ten rocznik z naboru 2011 już jeździ samodzielnie nie słyszałem o przypadku aby ci co zdali robili tylko manewry.Choć obiło mi się o uszy że bywały przypadki w innych zakładach że zdarzały się takie przypadki.
14D40 ST44, siema. mozesz mi powiedziec jak wygladają badania na licencje maszynisty? z tego co rozumiem to oddaje się mocz na narkotesty a krew morfologia itp. ? z gory dzieki za odp
Na 213 stronie napisałem jak można łatwo znaleźć interesujące was informację.
Znaleźć można chyba wszystko co tylko was interesuje, bo chyba wszystko zostało już napisane.
Pozdrawiam
_________________ Kawa w Warsie, za oknem umyka krajobraz i wycie budzące miejscowych, maszynista dał znać że nie śpi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum