Exsimus, jak sami nie uratujecie sobie pociągów, to nikt Wam ich nie uratuję! Załóżcie jakiś Komitet i walczcie, by Cieszyn nie stał się kolejową pustynią. Piszcie pisma, maile do władz i samorządowców, informujcie o wszystkim media etc.
Widziałem dziś nowy rozkład dla Cieszyna w kasie w Cieszynie, która od jutra będzie zamknięta, ale i tak byłem w szoku.
6 słownie SZEŚĆ pociągów ZEBRZYDOWICE - CIESZYN
6 słownie SZEŚĆ pociągów CIESZYN - ZEBRZYDOWICE
Jeden ze składów to CIESZYNKA w relacji Katowice - Czechowice - Zebrzydowice - Cieszyn i powrót tę samą trasą. Panie kasjerki mówiły także, że od 1.03 ruch do Bielska chcą przejąć Czesi pociągami w ilości 8 par.
Oby ta informacja z wjazdem Czechów miała jakiekolwiek potwierdzenie, byłaby to pierwsza od dłuższego czasu optymistyczna wiadomość dotycząca komunikacji kolejowej w tym regionie!
Widziałem dziś nowy rozkład dla Cieszyna w kasie w Cieszynie, która od jutra będzie zamknięta, ale i tak byłem w szoku.
6 słownie SZEŚĆ pociągów ZEBRZYDOWICE - CIESZYN
6 słownie SZEŚĆ pociągów CIESZYN - ZEBRZYDOWICE
Jeden ze składów to CIESZYNKA w relacji Katowice - Czechowice - Zebrzydowice - Cieszyn i powrót tę samą trasą. Panie kasjerki mówiły także, że od 1.03 ruch do Bielska chcą przejąć Czesi pociągami w ilości 8 par.
Potwierdzam, również widziałem takie cosik
Jedna zmiana- ma być 10 par do Bielska.
Jak dowiedział się portal Beskidzkie Pociągi, od grudnia bieżącego roku przybędzie połączeń z Czech do Cieszyna. Połączenia będzie obsługiwała nowa spółka REgioJet.
Super sprawa tylko dojazd do Cieszyna jest problemem. W tym roku nawet PKS Katowice i PKS Cieszyn wycofali się z połączeń Katowice-Cieszyn, a pociągów nadal mało. Ciekaw jestem, co przyniesie nowy rozkład.
Miluś -Usunięty- Gość
Wysłany: 26-09-2011, 10:02
Nowy rozkład? Jak tak dalej pójdzie to chyba więcej busów.
Wczorajszym Regio z Czechowic (p. 7:24) przyjechało więcej osób niż się spodziewałem, głównie uczniowie ale turystów też nie brakowało. Wracałem "Kamratem" i skład podróżnych podobny, ilościowo też lepiej niż sądziłem. Aż się prosi o coś późniejszego, skomunikowanego najlepiej z czymś na Kraków. Jak widać, ludzie mimo wszystko chcą korzystać z kolei.
dddbb -Usunięty- Gość
Wysłany: 30-09-2011, 20:20
Paradoks napisał/a:
Oto informacja na którą natrafiłem:
Jak dowiedział się portal Beskidzkie Pociągi, od grudnia bieżącego roku przybędzie połączeń z Czech do Cieszyna. Połączenia będzie obsługiwała nowa spółka REgioJet.
Informacja na "Beskidzkich Pociągach" brzmi dość rewizjonistycznie... Nie chce mi się wierzyć by pociągi przekroczyły Olzę. Strone RegioJet póki co o takich rewolucjach milczy
W okolicach miejscowości Chybie (Śląsk) wykoleił się pociąg relacji Wiedeń-Warszawa. Na szczęście nikt nie odniósł poważniejszych obrażeń - poinformowały służby kolejowe.
Do wypadku doszło ok. godz. 12.00. Wykoleiło się pięć wagonów pociągu EurorCity "Sobieski" jadącego z Wiednia do Warszawy. Uszkodzona została sieć trakcyjna. Skład złożony był z sześciu wagonów i lokomotywy, jechało nim ok. 50 pasażerów.
...
Beata Czemerajda z biura prasowego PKP Intercity poinformowała, że żaden z wagonów się nie przewrócił. Szlak kolejowy jest zablokowany. Pasażerowie, którzy będą chcieli kontynuować podróż, autobusami zostaną przewiezieni do Katowic, a stamtąd pociągami Intercity do Warszawy. - Ruch międzynarodowy kierujemy objazdem przez Cieszyn, co wydłuży czas podróży o ok. 90 minut - powiedziała.
...
Wiecej: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Chwile-grozy-pasazerow-wykoleil-sie-pociag-na-Slasku,wid,13909168,wiadomosc.html?ticaid=1d3a6
I tu się potwierdza strategiczne znaczenie linii przez Cieszyn. Gdyby w końcu zainwestowano w remont to z tych 90 minut by można zejść .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum