Ładowanie strony... proszę czekać!



Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj
 
 
    
 
  FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   M.INFOKOLEJ.PL   FB.COM/INFOKOLEJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
[Czechy] Bilet Turystyczny + CD
Autor Wiadomość

snajper Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 29 Lis 2009

PostWysłany: 04-04-2011, 14:48   [Czechy] Bilet Turystyczny + CD Odpowiedz z cytatem

Zamierzam pojeździć trochę w Czechach. Głównie ich pociągami regionalnymi. Bilet na taką trasę jak wymyśliłem wychodzi 195 kć, więc taniej było by kupić Turystyczny + CD, szczególnie że i tak kupię turystyczny by dostać się i wrócić z Cieszyna / Bohumina.

Czy ktoś jeździł na Turystycznym + CD ? jeśli tak to:

Czy nie ma problemu w podróżowaniu na tym bilecie ?
Czy jest do tego jakaś wkładka po czesku żeby ich konduktorzy wiedzieli o co chodzi ?
Czy u nich też nie ma ograniczenia ilości przejazdów, czyli mogę jechać np. 5 pociągami robiąc sobie przerwy na pozwiedzanie miasteczek po drodze ??

_________________
...
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

gotard Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 08 Mar 2008

PostWysłany: 04-04-2011, 22:09    Odpowiedz z cytatem

Lekko nie na temat, ale masz błąd w podpisie - w Chopinie i Orlicach obowiązywała ta sama taryfa.

_________________
Przejechane koleją:
2011 - 52 483 km
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

snajper Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 29 Lis 2009

PostWysłany: 04-04-2011, 22:23    Odpowiedz z cytatem

Ale trasa: Warszawa - Praga to wiele dalej niż Wrocław - Praga, a każdy kilometr w międzynarodowej taryfie jest liczony wedle bardzo zawyżonej stawki (nie wiadomo zresztą z jakiej racji zawyżonej a nie normalnej, ale to już temat na osobny temat). Więc bilet z Warszawy przynosi zdecydowanie większy zysk firmie niż bilet z Wrocławia.

Ponawiam pytanie czy ktoś próbował jeździć po Czechach na Tutystycznym + CD.

_________________
...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Adams Płeć:Mężczyzna
Zbanowany


Dołączył: 18 Wrz 2010

PostWysłany: 05-04-2011, 05:09    Odpowiedz z cytatem

Bilet turystyczny + Czechy jest honorowany u naszych południowych sąsiadów na takich samych zasadach co w Polsce, z tym że w Czechach można na jego podstawie podróżować wszystkimi kategoriami pociągów urachamianymi przez koleje czeskie (CD) i Viamont regio.

Niestety ale bilet ten nie jest ważny w całych Czechach, a jedynie na określonym opszarze tego kraju: http://www.przewozyregionalne.pl/img_in//MAPKI/TURCD20101212.pdf
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

radziunio Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 17 Mar 2010

PostWysłany: 05-04-2011, 20:21    Odpowiedz z cytatem

istnieje jeszcze czeska forma turystycznego sone+polsko, tu masz mapkę na jakich trasach obowiązuje on u nas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

iggy48 Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 04 Sie 2009
Skąd: Zabrze

PostWysłany: 11-04-2011, 17:34    Odpowiedz z cytatem

jeździłem parę razy an tym bilecie. Nigdy nie było problemów w czeskich konduktorów. Warto jednak zaopatrzyć się w mapkę zasięgu bo łatwo można poza nią wyjechać i wtedy może nas czekac niemiła niespodzanka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
 
Numer Gadu-Gadu
4847210

Polman Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 17 Cze 2011

PostWysłany: 17-06-2011, 12:08    Odpowiedz z cytatem

snajper, Witaj, jeździłeś może już na turystycznym + CD w Czechach i czy faktycznie nie było problemów ? Pozdrawiam Mariusz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Tasiek Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 22 Cze 2007
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 17-06-2011, 12:15    Odpowiedz z cytatem

Nie ma problemów. Wypróbowane wiele razy Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Marcel Štancl Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 05 Sty 2006
Skąd: Praha

PostWysłany: 17-06-2011, 18:17    Odpowiedz z cytatem

klpot jest w tym Czeskie SONE + PKP niewazne z Liberce do Zgorzelce bo kawalek linije jade przes DB. Fajne bylo by wazne SONE PKP dlja Czechow na odczinku Zittau - Goerlitz bo stale zamknieta linia Frýdlant v Czechach - Zgorzelec do ruchu osobowego.

_________________
http://pralinka.venku.cz/stancl/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
5227302

Polman Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 17 Cze 2011

PostWysłany: 20-06-2011, 10:44    Odpowiedz z cytatem

Dzięki za info, w końcu może się wybiorę na tym turystycznym do Czech bez stresu Wink
A z Liberca przez Zittau do Gorlitz czy nawet do Zgorzelca można ewentualnie przejechać na Euro-Nysa, obecnie 25 zł bodajże. Zawsze to taniej niż w euro Wink dodatkowo kraj liberecki w Czechach,Łużyce w Niemczech i kilka linii w Polsce.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Marcel Štancl Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 05 Sty 2006
Skąd: Praha

PostWysłany: 22-06-2011, 21:14    Odpowiedz z cytatem

A z Liberca przez Zittau do Gorlitz czy nawet do Zgorzelca tam inej mogliwosczi niema. Poprostu z Liberca do Zgorzelca inaczej niedaje sie. Liberec - Zawidów - Zgorzelec ruch tylko towarowy.....

_________________
http://pralinka.venku.cz/stancl/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
5227302

snajper Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 29 Lis 2009

PostWysłany: 30-01-2012, 21:07    Odpowiedz z cytatem

Bilet Turystyczny + Czechy był zawsze ważny w Czechach na pociągi:

Os, Sp

Teraz wedle strony PR jest ważny na:

Bilety są ważne w 2 kl. wszystkich pociągów uruchamianych przez CD (Os, Sp, R, EX, IC,
EC, EN, SC*) oraz VIAMONT Regio a.s.

*) na przejazd w pociągach SC należy nabyć dokument rezerwacyjny na miejsce

No wymiękłem, to za 50 zł można jeździć 2 dni po północnych Czechach od osobowego do pendolino Mnie dwa razy przekonywać nie trzeba, jak tylko zrobi się ciepło i dłuższy dzień kupuję taki bilet i jadę na weekendowe kółeczko po Czechach.

_________________
...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

dddbb Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 15 Sty 2010
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 12-02-2012, 18:27    Odpowiedz z cytatem

Też kilka razy jeździłem na tym bilecie - bez problemów, chociaż na początku konduktorzy czescy robili wielkie oczy, nie wiedząc o co w ogóle chodzi. To naprawdę dobra opcja przy weekedowych podróżach do Czech, zwłaszcza że spora część kraju jest objęta tą ofertą.
Ja z kolei pytam o ofertę "Czechy+": czy Cieszyn jest stacją graniczną w rozumieniu zasad oferty?
"Oferta Czechy+ jest skierowana do podróżnych, którzy posiadają ważny bilet na przejazd pociągiem PR do/od stacji granicznej na kolejowym przejściu granicznym z Republiką Czeską i zamierzają korzystać z przejazdów pociągami w Czechach."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

whisper Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 06 Cze 2011

PostWysłany: 12-02-2012, 19:27    Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o ofertę Czechy+ to radzę zapamiętać kod oferty 54. O tym bilecie mało kto chyba nie słyszał.
W Czechach konduktorzy albo ambitnie biorą się za czytanie opisu albo z wielkimi oczami pytają się "A co to je ?" itp. Nikt tego nie kwestionuje, ale zerkają na ten bilet zdecydowanie dłużej niż na inne.
A w Polsce przy próbie kupna mogłem usłyszeć, że przejściówki u konduktora, że nie ma takiej oferty, a jak sobie przypomniałem o kodzie, to usłyszałem, że mi się nie opłaca (!). Jak kilka razy upewniłem kasjerkę, że jednak mi się opłaca i wiem co chcę kupić, to mi go z wielką łaską wydała...

Do tej pory nieco się dziwiłem ludziom, którzy dyskutują w internecie o jakichś dziwacznych kodach ofert, myślałem, że pasażera nie powinno to obchodzić, a co najwyżej jakichś pasjonatów, a tu się okazało, że jakbym gdzieś nie przeczytał o tym kodzie, to bym biletu nie dostał.

Tak więc, kod oferty 54 i udanej wycieczki w Czechach wszystkim życzę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

dddbb Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 15 Sty 2010
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 13-02-2012, 10:30    Odpowiedz z cytatem

Doświadczenia z kasjerkami mam podobne...
A oferta jest mało znana - no bo w jaki sposób jest promowana? Jak ktoś nie wyczyta na stronie, to nie będzie wiedział bo informacji na stacjach nie uświadczysz. A podpowiedź takiego rozwiązania w kasie to już kosmos.

Ponawiam pytanie czy ktoś wie czy Cieszyn traktowany jest jako stacja graniczna w myśl regulaminu oferty?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 1 z 3 Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



HomeRegulaminRejestracjaAdministracjaUżytkownicyStatystykiAlbum
Powered by phpBB modified by Przemo © phpBB Group. Copyright © 2005-2018 infokolej.pl