Ładowanie strony... proszę czekać!



Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj
 
 
    
 
  FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   M.INFOKOLEJ.PL   FB.COM/INFOKOLEJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
[Czechy] Bilet Turystyczny + CD
Autor Wiadomość

maciej30 Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 16 Sty 2011

PostWysłany: 13-02-2012, 16:00    Odpowiedz z cytatem

dddbb Cieszyn moze i jest stacja graniczna ale miedzy cieszynem a czeskim cieszynem nie kursują obecnie żadne pociągi międzynarodowe czy przygraniczne. To przejscie graniczne jest niewykorzystywane obecnie przez pociągi pasażerskie.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Adam M. Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 01 Wrz 2007
Skąd: Katowice

PostWysłany: 27-07-2012, 14:06    Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie czy ten bilet Czechy+ można kupić u konduktora w pociągu i czy bilet na odcinku krajowym może być ze zniżką, np. studencką?

_________________
Zapraszam na mój kanał na youtube
https://www.youtube.com/c/adammpl/videos
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
8700468

stmichal Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 23 Lut 2010

PostWysłany: 27-07-2012, 19:16    Odpowiedz z cytatem

Adam M
tak nie ma z tym problemu, w razie czego nr oferty 54
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
8472267

mateusz123 Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 23 Lip 2008
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 07-02-2016, 18:31    Odpowiedz z cytatem

Siemanko
Mam parę watpliwości co do biletu Czechy +, ale po kolei.

Wg. regulaminu PR obowiązuje od stacji granicznej między Polską a Czechami.
Ale jak to wygląda w kwestii Jakuszyc? Czy mając bilet kat. R na odc. Wrocław Gł- Jakuszyce mogę kupić w kasie PR bez problemu biletu Czechy +?

Jak wygląda kwestia w KŚ (Cieszyn,Chałupki), jak to najlepiej zrobić? RegioKarnet i do niego Czechy +?

Czy w przypadku braku możliwości jazdy przez Jakuszyce itd? lepiej zrobić patent na jakiś ogryzek do Międzylesia, bilet do Jakuszyc i do tego pierwszego biletu Czechy +?

Pytam bo regulamin PR wydaje się trochę niezaktualizowany, panie w PR i KD mówią, że można spokojnie jechac.

Generalnie jak wygląda kwestia Czechów + w przypadku KD i Kś. Nie chodzi mi jakieś oszczędności po polskiej stronie, ale sprawnę jazdę na sieciówce po czeskiej stronie.

. Bilety „Czechy+” i „Czechy+ max” są ważne do godziny 24:00 w dniu wskazanym
na bilecie:
a) w Polsce: w klasie 2 wszystkich pociągów, uruchamianych przez ”Przewozy
Regionalne” sp. z o.o. (PR), od/do stacji granicznej do/od punktu granicznego
na przejściach kolejowych w Republiką Czeską,
b) na wybranych odcinkach w Czechach: w klasie 2 wszystkich pociągów,
uruchamianych przez „České dráhy” a.s. (ČD) i „GW Train Regio” a.s. (GTWR).
Odcinki, na których obowiązują poszczególne bilety „Czechy+” i „Czechy+ max”
zawarte są w osobnym załączniku.
2. Rodzaje biletów i opłaty
2.1. Bilety „Czechy+” i „Czechy+ max” wydawane są łącznie lub do okazanego ważnego
biletu w komunikacji krajowej, tj.:
a) biletu jednorazowego wydanego na przejazd w określonej relacji, od dowolnej
stacji w Polsce do wybranej stacji granicznej w Polsce na kolejowym przejściu
granicznym pomiędzy Polską i Czechami,
b) biletu sieciowego imiennego (tygodniowego, miesięcznego, półrocznego
i rocznego), uprawniającego do przejazdów pociągami PR,
c) biletu REGIOkarnet albo miniREGIOkarnet (bilety sieciowe imienne, ważne
w ciągu trzech dni wybranych przez podróżnego, w ciągu dwóch kolejno
następujących po sobie miesięcy).

Bo wg. tego jeżeli KD honorują bilet jednorazowy, RK itd. to spokojnie mogę jechać. W przypadku Kś też można by na RK jechać i do niego dokupić Czechy +
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
8726036

bert Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 23 Kwi 2008
Skąd: chybie

PostWysłany: 07-02-2016, 20:11    Odpowiedz z cytatem

Koleje Śląskie maja swoja ofertę przygotowana CD a są to bilety Silesia Weekend i Bilety Dobowe ważne w śląsko morawskim kraju najdalej do stacji Hranice Na Moravie,

_________________
bert
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

dddbb
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 07-02-2016, 20:16   

mateusz123, przede wszystkim warto, żebyś napisał gdzie i kiedy w Czechach chcesz jechać, łatwiej będzie "skroić" odpowiednią ofertę.
Czechy+ obowiązują tylko do połączeń obsługiwanych przez PR - a więc Międzylesie i (w weekendy) Głuchołazy. Jakuszyce obsługują KD, a Chałupki i Cieszyn KŚ - Czechy+ nie obowiązuje.
Powrót do góry

mateusz123 Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 23 Lip 2008
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 07-02-2016, 20:20    Odpowiedz z cytatem

I znowu kolejna wersja się pojawiła

Generalnie chodzi mi o sieciówkę, akurat idealnie Czechy + idealnie pasuje, raczej w dni robocze a nie weekendy.

Międzylesie- wiadomo spoko
Jakuszyce- podobno można normalnie do biletu w taryfie R dokupić Czechy +
Głuchołazy- podobno opcja z biletem za 4 zł z Międzylesia, dojazd jakoś PKSem do Głuchołaz, i dalej do tego pierwszego biletu kupić Czechy +
Bohumin/Cieszyn- RegiuoKarnet plus przejściówka i dalej Czechy +

Generalnie to każdego RK i turystyka można Czechy +? Jak tak to problem się rozwiązał w sumie

Ja to tak rozumiem i widzę, na podstawie już chyba 10 opinii i konsultacji w kasach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
8726036

dddbb
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 07-02-2016, 20:30   

Cytat:
Generalnie to każdego RK i turystyka można Czechy +?

Do regio Karnetu tak, do turystycznego nie. Jest turystyczny + Czechy, nie honorowany przez KŚ
Powrót do góry

mateusz123 Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 23 Lip 2008
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 07-02-2016, 20:35    Odpowiedz z cytatem

Dobra, czyli widzę, że w każdym przypadku o który pytałem najlepiej po prostu kupić RegioKarnet i do niego Czechy +. Bo kombinacje z jakimiś biletami do Międzylesia, cudowanie to się mija z celem spokojnego wyjazdu na kółeczko kolejowe;]

edit: jakie ewentualnie inne opcje polecacie żeby w miarę tanio pojeździć z dojazdem z Wrocławia na kółeczko do Czech- jedno dwudniowe?
Przeglądnąłem oferty CD i polskie, ale co opinia praktyka to jednak opinia praktyka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
8726036

dddbb
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 07-02-2016, 20:38   

Jak pisałem - zależy skąd, dokąd, na ile jedziesz. To już musisz wyliczyć sam.
Powrót do góry

mateusz123 Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 23 Lip 2008
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 07-02-2016, 20:42    Odpowiedz z cytatem

Dobrze, że RK jest na większość spółek regionalnych i przy okazji łapie się na Czechy +, 44 zł za cały dzień jeżdżenia to odpowiednia kwota;]
Troszkę brakuje opcji dojazdu z Wrocławia, ale jeszcze zostały Głuchołazy;]

[ Dodano: 08-02-2016, 06:42 ]
dddbb,
A jak zrobić patent w przypadku Głuchołaz w tygodniu?
Dojadę sobie PKSem, spoko, nie ma problemu, ale jak pobrać Czechy +? Do jakiego biletu? Myślałem, o bilecie na dzień roboczy kiedy bym jechał rel. do Głuchołaz i do tego Czechy +. Pytanie czy nie będzie problemu pobrać biletu na pociąg który teoretycznie w 1-5 nie jeździ
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
8726036

bert Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 23 Kwi 2008
Skąd: chybie

PostWysłany: 08-02-2016, 23:06    Odpowiedz z cytatem

Do Głuchołaz nikt nie powinien sprzedać biletu jeżeli w danym dniu nie jedzie żaden pociąg .W tym przypadku można bilet na krótkim odcinku do Międzylesia. Znajomość przez konduktorów biletów Czechy + jest mała. W mojej ostatniej podróży w10 pociągach tylko jeden zdecydował się go skasować.

_________________
bert
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

mateusz123 Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 23 Lip 2008
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 09-02-2016, 06:37    Odpowiedz z cytatem

Dobra, czyli krótko rzecz biorąc
DO jednorazowego - albo faktycznie przejechać przez Międzylesie, albo wziąć jakiś ogonek i przejechać innym przejściem.
Ale chyba najbardziej praktycznie jest po prostu kupić RegioKarnet i mieć spokój ;d

BTW, kasa i infolinia KD potwierdziła mi, że można kupić do bilety na odc. do Jakuszyc bilety Czechy +

Tak czy inaczej wielkie dzięki za pomoc, czas na CD, wjazd przez Międzylesie, powrót przez Cieszyn Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
8726036

meteor Płeć:Mężczyzna
Nowy


Dołączył: 24 Mar 2016

PostWysłany: 24-03-2016, 18:45    Odpowiedz z cytatem

A wie może ktoś jaki kod ma Czechy+ max?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Marcel Štancl Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 05 Sty 2006
Skąd: Praha

PostWysłany: 06-08-2016, 13:40    Odpowiedz z cytatem

Po co w Polsce niema jakis bilet przejazdowy Zgorzelec - Děčín przes Niemci?

_________________
http://pralinka.venku.cz/stancl/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
5227302
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



HomeRegulaminRejestracjaAdministracjaUżytkownicyStatystykiAlbum
Powered by phpBB modified by Przemo © phpBB Group. Copyright © 2005-2018 infokolej.pl