Ładowanie strony... proszę czekać!



Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj
 
 
    
 
  FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   M.INFOKOLEJ.PL   FB.COM/INFOKOLEJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
HAFAS - uwagi, błędy itp.
Autor Wiadomość

tomex_0111 Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 19 Kwi 2009
Skąd: Lubań Śląski

PostWysłany: 15-08-2010, 10:19    Odpowiedz z cytatem

nie ma co wierzyc hafasowi,sitkolowi czy jak to tam itp.najlepszy to srjp papierowy,ja szukajac pol.do krasnika/i lub z powrotem widze ze KKS nie umiescili w hafasie,wiec mam ich gdzies,planuje trase wg swego rozkladu.napisalem do TK co to ma byc ze bledy sa nadal,zobaczymy co odpowiedza. a tak poza tym, kto doradzi mi jeszcze lepsze polaczenie z Lubania do Kraśnika i z powrotem, w jedna strone mam przez w-we TLK, a z powrotem Regio i IR.

_________________
PKP Lubań wejdź i zobacz sam;)

Pozdrawiam
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Tomasz Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 02 Maj 2010

PostWysłany: 05-09-2010, 18:05    Odpowiedz z cytatem

Wpiszcie sobie wyszukiwanie połączeń między stacjami Oświęcim-Skawina w niedzielę. To większość połączeń pokaże Wam jako IR!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

1762 Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 16 Lip 2009
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 06-09-2010, 10:43    Odpowiedz z cytatem

Od dłuższego czasu nie ma informacji w pociągach Regio o cenie i km.

_________________
Koniec degradacji-gminy dla Chełmska Śl. i Ruszowa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Emillex Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 14 Maj 2010
Skąd: Johannesburg RPA

PostWysłany: 06-09-2010, 16:18    Odpowiedz z cytatem

Nie ma w żadnym internetowym rokładzie jazdy (SITKol, rozklad-pkp.pl, e-podróżnik) podanego pociągu IR Jan Heweliusz z Poznania do Gdyni a także IR Kujawy z Poznania do Bydgoszczy. Powoli zaczyna mnie wkurzać ta cała sytuacja...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

geordi Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 19 Lis 2009
Skąd: Malbork/GDN/POZ

PostWysłany: 03-10-2010, 18:25    Odpowiedz z cytatem

pytanie - dziala Wam hafas? mi od kilku dni (google chrome) wyswietla okrojona strone tylko z opcja "wyszukaj polaczenie" i w aktualnosciach "wykaz pociagow stalych i dodatkowego kursowania w dniach 17 i 18 kwietnia".

Proba wyszukania czegokolwiek konczy sie 404 "nie odnaleziono pliku query.exe".

co ciekawe, pod opera mini z komórki - działa.

I strona PR/zmiany na dzien dzisiejszy wyswietla mi brak zmian dla jakiejkolwiek stacji wzdluz/skomunikowanej z ce65 (torun/malbork/iława, itd.) ..
wtf?

_________________
2010: przejechane 14136km. Zarządom Kolejowych Przewoźników Pasażerskich życzę szybkiego bezrobocia!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
323502

filip39 Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 03 Maj 2010
Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: 03-10-2010, 20:20    Odpowiedz z cytatem

ja śmigam też na google chrome i działa jak należy, może coś modyfikują bo nawet regio expresy wyświetlają się jako przewozy regionalne, ponadto hafas podaje cenę i kilometraż na regio i RE Very Happy

_________________
2010 - 4564 km
2011 - 8993 km
2012 - 5090 km
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
12130520

Emillex Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 14 Maj 2010
Skąd: Johannesburg RPA

PostWysłany: 03-10-2010, 20:28    Odpowiedz z cytatem

A ja zauważyłem ciekawostkę. Pociągi RE są w kategorii "osobowe/regio" podczas gdy IR w katergorii " IR/TLK/Posp." oraz to że pod kategorią tychże połączeń istnieje rozwinięcie skrótu RE: RegionalExpress.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

sebek Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 15 Lis 2005
Skąd: Bytom/okolice

PostWysłany: 11-10-2010, 10:19    Odpowiedz z cytatem

Na rozkładzie internetowym w odjazdach z Katowic jest coś dziwnego? O godz. 19 w kierunku Wrocławia dwa składy: EIC Górnik 18.57/19.00 i IR 18.58/19.00. Oba o tej samej godzinie, minucie i co o tym myśleć? Pisze, że aktualne w dniu 11.10. Ale coś tu nie gra?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

REGIOchłopak Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 24 Paź 2009

PostWysłany: 22-12-2010, 10:20    Odpowiedz z cytatem


Oto jak Hatas by PKP oszukuje podróżnych przy wybieraniu połączeń. Dodatkowo między 10 a 13 w ogóle nie wyświetla połączeń REGIO tylko na TLK. Skargę do UOKiK trzeba chyba odpowiednią wystosować...Dziwne, że iR w ogóle wyświetla...

[ Dodano: 22-12-2010, 12:13 ]
Bezczelność czy zaniedbanie?

Dlaczego wyszukiwarki kolejowe pomijają i ukrywają pociągi spółki Przewozy Regionalne?Czy jest to celowe działanie ze strony grupy PKP? Nie wszyscy wiedzą, że popularny "Hafas" jest pod zarządzaniem jednej ze spółek należącej do grupy PKP. Takie „ukrywanie” pociągów jednej ze spółek ma na celu wepchnięcie większej ilości pasażerów do pustych pociągów spółki PKP Intercity? Taki incydent jest najczęściej powszechny przy wyszukiwaniu połączeń dalekobieżnych. Wyświetla się tylko pociągi TLK lub EIC kosztem taniego, często szybszego połączenia interREGIO. Bardzo często dzieje się tak również na trasach lokalnych np. Gliwice-Opole(Zdjęcie). Czy takie „lansowanie” pociągów PKP Intercity nie jest niezgodne z zasadami konkurencji? Czy działanie na niekorzyść jednego z przewoźników nie powinno zostać prześwietlone? Dlaczego podróżny jest oszukiwany i na siłę wpycha się go do pociągu TLK kiedy często chwilę przed lub po jego odjeździe można pojechać taniej pociągiem spółki Przewozy Regionalne? Uważam, że takie działanie jest celowe. Pamiętajmy o tym i szukajmy połączeń kolejowych „z głową” i miejmy na uwadze faworyzowanie przewoźników kolejowych w Polsce. Niech każdy wybierze to co mu odpowiada, a grupa PKP wreszcie zakończy bezczelną walkę z pociągami interREGIO.

_________________
REGIOchłopak BLOG- Informacje, promocje, podróże.
http://regiochlopak.blogspot.com/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
 
Numer Gadu-Gadu
1263649

1762 Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 16 Lip 2009
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 22-12-2010, 17:53    Odpowiedz z cytatem

Hafas działa tak, że nie pokaże Ci pociągu, jeśli masz możliwość odjechać ze stacji A później, a dojechać możesz do stacji B szybciej.
Może to niejasno brzmi, więc na Twoim przykładzie:
Opole - Gliwice (Regio) 12:15-13:36
Opole - Gliwice (TLK) 12:22-13:35.
Czyli możesz przyjść na stację w Opolu 7 minut szybciej, a w Gliwicach być szybciej - w tym wypadku to akurat tylko minuta, więc system już tego nie pokazuje.
Niestety tak hafas działa.
To znaczy, że jeśli przyjazd Regio do Gliwic byłby o 12:34 to byłoby to połączenie pokazywane.
Mam nadzieję, że w miarę zrozumiałe to jest.

_________________
Koniec degradacji-gminy dla Chełmska Śl. i Ruszowa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

psim Płeć:Mężczyzna
Zbanowany


Dołączył: 06 Sie 2010

PostWysłany: 22-12-2010, 18:58    Odpowiedz z cytatem

1762 napisał/a:
Niestety tak hafas działa.


To nie do końca prawda. Hafas działa tak, jak jest skonfigurowany. Dlatego w zależności od jego konfiguracji, na dokładnie takie samo zapytanie, możemy uzyskać różne wyniki. W załączniku przykład - porównanie obu Hafasów TK Telekom. Co Ty na to?

A kto konfiguruje popularny rozklad-pkp tak, żeby czasami nie pokazywał interREGIO? To nie jest odosobniony przypadek.

rozklad-pkp.png
Na rozklad-pkp - wybór niewielki...
Plik ściągnięto 91 raz(y) 44.82 KB

sitkol.png
tymczasem Sitkol znajduje nasze połączenie interREGIO
Plik ściągnięto 93 raz(y) 47.39 KB

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Zarco Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 07 Gru 2010

PostWysłany: 22-12-2010, 20:40    Odpowiedz z cytatem

Na rozkład-pkp połaczenie IR też się pojawi jesli zawęży się kryteria wyszukiwania (odklikając pociągi EC i ICE w opcji 'czym').

Niestety, w wiekoszości przypadków, użytkownik nie manewruje opcją 'czym'. I jakże wielkie jest zaskoczenie, że naglę pojawia sie na stacji pociąg, którego w rozkładzie (pozornie) nie było.

Nie wydaję Wam się, że jest to wręcz 'książkowy' przykład naruszenia zasad równości konkurencji?
PR są na tym stratne, a wyszkiwarka (z róznych powodów) preferuje połączenia konkurencyjnego Intercity.
Może NIK się tym zainteresuje;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

1762 Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 16 Lip 2009
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 22-12-2010, 22:55    Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Co Ty na to?

Też porównywałem obie wyszukiwarki, także wiem że tak się dzieje. Dlatego korzystam zawsze z obu przeglądarek - pod względem wyszukiwania pociągów lepszy jest sitkol.
Dlaczego na sitkolu widać te połączenia, a na rozklad-pkp nie? Nie wiem - może po prostu ktoś inny jest odpowiedzialny za oba te systemy w samej spółce TK Telekom i w jednym przypadku tego po prostu nie dopilnowali. A to, że czasami różne rzeczy pokazuje jeden system od drugiego, to raczej potwierdza, że są budowane na różniącej się bazie.
Uwagi, które były przesyłane odnośnie rozklad.sitkol.pl były brane pod uwagę i system się poprawia - jak dla mnie - po prostu bardziej im zależy na poprawie. W końcu docelowo to system działający jak sitkol ma zastąpić obecny.

_________________
Koniec degradacji-gminy dla Chełmska Śl. i Ruszowa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

kemi73 Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 04 Lis 2008
Skąd: Kraków

PostWysłany: 28-12-2010, 17:37    Odpowiedz z cytatem

@RegioChłopak - 22 września 2009 pisałem o tym dziwnym wyszukiwaniu IR Smile Jak byś przeczytał o tym to wiedział byś że należy odznaczyć wyszukiwanie expresów to wtedy IR są pokazywane:).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

KolejTakPkpNie Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 04 Sty 2011

PostWysłany: 04-01-2011, 09:48    Odpowiedz z cytatem

Mozecie brac to za oficjalne wyjasnienie.

rozklad-pkp.pl ma zaszyty w silniku pomijanie pociagow ktore wyjezdzaja wczesniej i dojezdzaja pozniej.
Podrozny jako swiadomy czlowiek chce dotrzec najszybciej. Jesli chce najtaniej trzeba odklikac IC/EC.
Podobny pasztet jest z defeultowym czasem na skomunikowanie 5minut. Czasami jest tak kuriozalnie gdy oba skomunikowane pociagi sa obslugiwane FIZYCZNIE tym samym skladem a w hafasie moze ich nie pokazac jesli roznica miedzy przyj a odjazdem jest mniejsza od 5minut. Wyłapanie takich pasztetów odbywa sie recznie i jest recznie poprawione.

Sitkol oparty jest na innym silniku "(ale tej samej bazie pociagów fizycznej)" i np pokazuje przy wyszukaniu wszystkie bezposrednie polaczenia nawet jesli sa nieefektywne czasowo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 7 z 10 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



HomeRegulaminRejestracjaAdministracjaUżytkownicyStatystykiAlbum
Powered by phpBB modified by Przemo © phpBB Group. Copyright © 2005-2018 infokolej.pl