No tak koledzy z Jeleniej Góry zawsze widzą w swoich pociągach tłok. Korzystając z wakacji postanowiłem zbadać ten fenomen i skorzystać z tego połączenia. O ile jak pisałem do Wrocławia w pociągu jest jeszcze trochę osób- w przedziale miałem 3 towarzyszy- to dalej jechałem już sam. Dementuje bzdury, które wypisują koledzy z Jeleniej Góry, nikt się z nikim nie bił. Wszyscy spokojnie i kulturalnie zajmowali swoje miejsca, wystarczyło ich dla wszystkich chętnych. Koledzy z przedziału sami dość często korzystali z tego połączenia. Z ich obserwacji wynika, że do Wrocławia liczba pasażerów stopniowo się wykrusza, a dalej- wbrew temu co od miesięcy wmawiają nam koledzy- pociąg świeci pustkami. Może wyraziłem się dość nieprecyzyjnie w cytowanym przez kolegę fragmencie mojego postu, ale jeden z moich wcześniejszych wypowiedzi wyjaśnia wątpliwości, gdy pisałem o całkiem sporym zainteresowaniu do Wrocławia. Dalej wbrew temu co sugerują przedstawiciele osławionego lobby jeleniogórskiego nie jest tak różowo. Ciesze się, że osobiście przebyłem całą trasę i wiem, że przez kolejne dni koledzy z JG nam wszystkim tutaj wciskali kit. Wstyd Panowie z Jeleniej Góry. Oczywiście nie życzę nikomu likwidacji połączenia, ale jeśli te będą konieczne to są naprawdę bardziej potrzebne połączenia niż do JG. Koledzy spokojnie we Wrocławiu mogą się przesiąść, a nie tylko oczekiwać ,,luksusów'' finansowanych z pieniędzy podatników, gdy tak naprawdę pociąg jeździ od Wrocławia pustawy i niestety nie budzi wystarczającego zainteresowania ze strony pasażerów.
_________________ Linię Tarnów- Krynica należy jak najszybciej wyremontować!
Możesz uzasadnić wskazanie tego pociągu "do wycięcia"?
Ten pociąg jest regularnie na liście tych do wycięcia, na tygodniu zresztą i tak świeci pustkami.
ciekawa argumentacja - zlikwidujmy wszystkie pociągi, które są na liście do wycięcia oraz wszystkie pociągi od pn do czw po co mają jeździć puste...
ale, ale zaraz przeczytamy, że IC dostaje dotację i musi tam jeździć, bo po to ma te pieniądze...
A co do Twojego powyższego posta to myślę, że nigdy nie jechałeś tym pociągiem, bo pociąg do Wrocławia nie traci pasażerów, a wręcz przeciwnie dużo ludzi dosiada się i jedzie do Wrocławia i dalej do Wałbrzycha i Jeleniej Góry.
Poza tym chłopaki wczśniej opisują bitwę o miejsca we Wrocławiu w pociągu do Warszawy a nie do Jeleniej Góry.
Mam znajomych dyspozytorów we Wrocławiu i Jelenie Górze - coś sprawdzę -
napisz proszę kiedy jechałeś do Jeleniej Góry i czy pociąg miał jakieś opóźnienie we Wrocławiu i na stacji końcowej w Jeleniej Górze.
Jeżeli jest tak jak mówisz, to po prostu miałeś szczęście, że było mało osób pociągu
Jeżeli ponad 140 osób - to są "pustki", to ja już nie wiem, co zasługuję na miano "dobrej frekwencji" (Liczone w zeszły piątek, 23 lipca, po przyjeździe ze stolicy)
Niektórzy (tak jak sheva17) najwyraźniej wymagają, ażeby do stacji końcowej przyjechało tyle ludzi, ile jest miejsc w wagonach. To niemożliwe. Podchodząc w ten sposób do tematu, powinniśmy pociągi jadące do Przemyśla - skrócić np. do Rzeszowa, a te, które jadą w kierunku Białegostoku - zakończyć w Warszawie. I tak dalej.
Niezależnie od sympatii do danego regionu, rzeczą karygodną jest to, że przewoźnik PKP InterCity dostaje niebagatelne dofinansowania i sobie, tak po prostu, bez żadnych konsekwencji, wycina połączenia - w trakcie trwania rozkładu jazdy. Ministerstwo Infrastruktury, inwestując w tak "solidnego" przewoźnika, powinno zastrzec w klauzuli, że każda zmiana, polegająca na cięciach w rozkładzie - równa jest automatycznemu cofnięciu dotacji.
sheva jak zwykle uprawia demagogię i już wie co kiedy i jak ma byc zlikwidowane, naprawdę jeżeli chodzi o pociąg do Jeleniej Góry to jest jedyny TLK jaki się ostał i nie ma mowy o jego likwidacji.
Ciekawe czemu nie napiszesz o stadach TLK jeżdżących z Wawy do Łodzi albo do Terespola ? Tylko się czepiasz tej Jeleniej. Po czerwcowej rzezi naprawdę NIE MA czego już likwidować, mozna tylko zapłakać nad tą żałosną ofertą TLK która jest w obecnej chwili.Proponuję każdemu wziąć do ręki cegłę sprzed 3 lat i pooglądać tabele jak wyglądała siatka połączeń za PKP PR. To co jest obecnie to kolejowa Albania zafundowana nam przez "prestyżową" spółeczkę.
_________________ AD 2000-2010. Dziesięć lat upadku i niszczenia polskiej kolei.
PiterTarnów, To, że PKP Intercity jest bezkarne to jest śmieszne. Nie wiem dlaczego ,,Sudety" nie jeżdżą cały rok do Jeleniej Góry. Według mnie jest to dobry skład, jedyny łączący Jelenią z Warszawką. U mnie mam nadzieję nic nie wypadnie z rozkładu, lecz inne regiony Polski nie mają tyle szczęście i my jako miłośnicy kolei oraz forumowicze powinniśmy walczyć o połączenia, a nie zastawiać sie czy 200 osób to dużo i się opłaca. Po prawdzie drodzy koledzy pkp intercity nic się nie opłaca, dziwne że jak PRy wchodzą na rynek, które ic odpuścił nagle okazuje się, że chętni na podróż koleją są
_________________ Walka o pociągi w Ostrowie trwa:
Ciekawe czemu nie napiszesz o stadach TLK jeżdżących z Wawy do Łodzi albo do Terespola ?
Bo o ile stada pociągów do Łodzi jeżdżą z frekwencją ok 120-140% ( było chyba nawet na tym forum co działo się na pociągu z Łodzi do W-wy po skasowaniu 1 czy 2 pociągów), o tyle pokaż mi te stada do Terespola? Oszczędzę Ci wysiłku i podam Ci ilość - równo 3 - z czego jeden w połączeniu z ,,Polonezem''. W niedzielę jest jeszcze chyba 4 .
Aha - jeszcze jedno - pociągi do Łodzi są pociągami bez dotacji.
I żeby nie było - jestem przeciwny jakimkolwiek likwidacją TLK i z całą resztą Twojego postu zgadzam się w 100 a nawet i 1000%.
Po prostu porównanie ,,Karkonoszy'' z pociągami do Łodzi i Terespola jest nietrafione.
To co pisze Sheva to jakieś bzdury,nie ma człowiek pojęcia o tym ile "Karkonosze" znaczą dla Jeleniej Góry i ilu turystów regularnie nim przyjeżdża do Szklarskiej Poręby.Tak się składa ,że widuje ten pociąg prawie co dnia i wiem jaką ma frekwencję.Tak więc panie Sheva ręce precz od Jeleniej jeśli łaska i bez demagogii o podatkach proszę.
Prawda boli, a lobby jeleniogórskie jest silne i niestety potrafi nawet podkoloryzować rzeczywistość by osiągnąć swój cel. Jestem przeciwny likwidacji TLK, ale nie podoba mi się również, że koledzy z JG posuną się nawet do niezbyt etycznych zachowań by osiągnąć swój cel. Dalsza dyskusja ma średni sens. Swoje zobaczyłem i w te wierutne kłamstwa o 100 osobach na pokładzie nie wierzę. A to, że do Wrocławia pasażerów stopniowo ubywa każdy może sprawdzić.
A podatnicy mają prawo wiedzieć co się dzieje z ich pieniędzmi i żaden kolega z JG mnie tutaj nie zastraszy. Jeśli chcecie mieć prywatny pociąg zawsze możecie taki sobie wynająć.
Do Łodzi akurat jeżdżą tłumy i kolejne połączenia również by się przydały. Po modernizacji całej linii ruch jeszcze wzrośnie, jak rozumiem koledze Piterowi pełne pociągi przeszkadzają. Z Terespolem również nie jest tak źle jak chcieliby niektórzy. Kończąc wątek nie mam nic przeciwko JG, ale nie ściemniajcie tutaj o jakiejś przyzwoitej frekwencji. Znacznie lepiej jest uczciwie postawić sprawę, pomyśleć jak tu ograniczyć koszty( zmniejszenie ilości wagonów od Wrocławia, dogodne skomunikowania z poc. REGIO) niż opowiadać bzdury o 100 osobach na pokładzie, to na pewno nie jest norma w tym pociągu. W Jeleniej Górze z pociągu wysiadło całe 17 osób, tyle co ze zwykłego pociągu REGIO w szczycie w małej wiosce za Krakowem...
Samej likwidacji jestem oczywiście przeciwny, także tego Waszego pociągu. Jeśli jednak już tniemy to tam gdzie frekwencja jest najmniejsza, a nie tam gdzie pociągi są wręcz przepełnione. Jakaś logika gospodarowania pieniędzmi nie Waszymi, lecz podatników musi być. Sam z usług PKP IC korzystam tylko wyjątkowo, jak teraz jadąc na kilka dni w góry przy okazji weryfikując opowiastki wygłaszane tutaj przez kolegów z JG. Ważne, aby decyzje były podejmowane bez nacisków politycznych, według racjonalnych kryteriów, a także kulturalnie, pamiętam jak kiedyś koledzy z JG obrazili w ferworze tego całego zacietrzewienia Bogu ducha winną kobietę, a potem to bagatelizowali. Liczę, że żadnych likwidacji może poza nikomu niepotrzebnymi TLK-ami z Wrocławia do Krakowa nie będzie, ale jeśli to będą brane pod uwagę racjonalne kryteria.
A tak przy okazji na trasie z Warszawy do Łodzi, czy Krakowa pociąg jest pełny na całej trasie .Cuda się zdarzają .Zresztą jak słusznie zauważył kolega składy ze stolicy do Łodzi na siebie zarabiają, a Wy musicie wyciągać ręce i prosić podatników o łaskę, a potem opowiadacie że coś powinno jeździć....W normalnym kraju za pewną kwotę, która jest w naszym posiadaniu jeździłyby składy tam gdzie są najbardziej potrzebne. U nas w wyniku działań polityków, a także różnych lokalnych lobby, składy jeżdżą tam gdzie była taka wola decydentów, a nie rzeczywiste zainteresowanie. Tymczasem wiele innych atrakcyjnych połączeń i pełnych pociągów wyleciało z RJ, bo mieszkańcy nie mieli na tyle tupetu by o pomoc prosić chcących na danej sprawie ubić własny interes polityków.
Generalnie nie dla dalszej likwidacji pociągów, ciąć już właściwie nie ma czego- ta oferta to tak naprawdę minimum i tylko IR ratuje sytuację, a jeśli już musimy to tniemy tylko te połączenia, gdzie podróżnych jest najmniej, przede wszystkim TLK-i z Wrocławia do Krakowa.
_________________ Linię Tarnów- Krynica należy jak najszybciej wyremontować!
Ale Sheva jeśli Jelenia Góra nie pojedzie to i tak kwota dotacji nie zmniejszy sie Więc nikt nikogo na publiczne pieniadze nie naciąga Jeśli pociąg nie pojedzie podatnicy NIC na tym nie zarobią, a kasa zostanie przejedzona przez administracje Intersyfu. Chyba lepiej więc żeby pociąg pojechał niż żeby nie pojechał.
_________________ Forum Nowosądeckiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei:
Zrobic IR w rel. Warszawa-Jelenia Góra, i we Wrocławiu włączac grupę Rzeszów-Jelenia Góra, i w du... z łaską IC.
we Wrocku skomunikowany z poznaniem/szczecinem/gdynią i tyle.
Jakby miałyby byc wagony to:
LOK+3B(Wwa) + 3B(rzeszów)
Dlaczego rzeszów? ano daltego ze tam stacjonuje duzo wagonów PR i bodajze ich są tez tory postojowe.(albo sie myle).
Jak kible to EN57/ED72
Tylko problem czy jechac przez węgliniec, czy wałbrzych
Wg użytkownika Sheva17 pociągi dalekobieżne do Jeleniej Góry są nieopłacalne tak samo jak w kierunku Zgorzelca, Grudziądza itp. To gdzie te TLK mają w końcu jeździć?
Proponuję abyśmy nie wdawali się w dyskusję z tym użytkownikem, to nie ma sensu.
To fakt, nie ma sensu dyskutować, a posty, a właściwie engelhardtowskie monologi, zostały zgłoszone do moderatora. Proponuję zrobić to samo, na miejscu tych, których razi "rzetelność" kolegi sheva17.
Ale dla InterSyfu nie liczy się gdzie likwidują.. ważne , że likwidują....
Jelenia Góra - nie wiem jaka tam jest sytuacja , ile wożonych jest ludzi, wiem tyle , że sukcesywnie po przejęciu OPM przez PiC , wycofują się zarówno stamtąd jak i z innych części kraju ...
Np. Mazury
Co z tego , że pociągi które były od zawsze , rozkład w rozkład ... w różnych kierunkach kraju, były pełne... Półtora roku po wrogim przejęciu, zostały nam z 8 par... 2 pary pociągów dalekobieżnych. Bardzo prawdopodobne, że we wrześniu zostanie tylko jedna, za to może już w grudniu ( raczej na pewno, z uwagi , że brak jest lokomotyw spalinowych ze sprzęgiem do ogrzewania) zostaniemy opuszczeni przez spółczynę .
Wiecie co, najlepiej niech IC wszystko zlikwiduje także EIC, międzynarodowe i jakieś tam pseudo TLK i w to miejsce niech wejdzie PR, bo dzięki nim jest nadzieja w Polsce na lepszą kolej.
Ja widzę to i sądzę, że nie ma na świecie człowieka, który zainwestuje złotówkę w tę spółkę, która nie ma wizerunku, chyba, że będzie to sam Engelhard (jak dobrze piszę), który tak tę spółeczkę faworyzuje.
I mimo, że ja lubię jeździć TLK-ami, bo nie zatrzymują się na wszystkich składach jak to dzieje się w przypadku Regio, to z każdą chwilą się zastanawiam nad swoim wyborem, gdyż standard podróży jest coraz gorszy i mimo, że ja jako rodzina kolejarza płacę mało to rozumiem ludzi, którzy chcą gdzieś dojechać i płacą za to grube pieniądze, a po prostu nie mogą.
_________________ Wesprzyj akcję przywracania pociągów w Wielkopolsce, podpisując poniższą PETYCJĘ. Za wszystkie podpisy serdecznie dziękuję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum