ja jako mieszkaniec Ełku jestem tym wysoce zbulwersowany.Porównując ofertę PR w 2008r oraz PICu w obecnym rozkładzie,brak mi po prostu słów.
Jako mieszkanka Zgorzelca doskonale Cię rozumiem. W grudniu 2008 r. PKP IC przejęło od PR dwa pociągi pospieszne do/ze Zgorzelca. Po niespełna roku beton PKP IC zlikwidował tu wszystko!
Przypominam sobie jak przed "reformą" beton PKP ustami swoich niedorzeczników zapewniał, że przejęcie przez PKP IC pociągów pospiesznych absolutnie nie grozi ich likwidacją. Tymczasem cięcia na oślep wprowadzono niemal natychmiast:
http://infokolej.pl/viewtopic.php?t=7708
Ostatnio zmieniony przez Noema dnia 08-02-2010, 21:19, w całości zmieniany 1 raz
gryff mimo, że PICowce pociągi w moich okolicach są i będą (Kraków i Katowice w pobliżu) to jako, że je bojkotuję (poza stanem wyższej konieczności) wybierając IR to bym się pod taką petycją podpisał. Tam gdzie piszesz powinien jechać ten kto ma dotację na ten cel to oczywiste, albo ktoś na komercyjnych zasadach jak uzna to za opłacalne.
Ostatnio zmieniony przez Gurami22 dnia 08-02-2010, 21:25, w całości zmieniany 1 raz
Nazwyajmy rzeczy po imieniu-dobijanie Polskiej kolei,która jest już na samym dnie.
Widać jak IC zabiegało o to,a teraz szkoda gadać.Nie wykazują żadnego zainteresowania składami w tamtym regionie najlepiej-wyrzucić pociągi z rozkładu.Pospieszne powinny wrócić do PR, jeszcze kilka lat i nie będzie żadnych TLK,tylko EIC EC.Północno i Południowo wschodnia Polska załatwiona,czekamy na następne,Gorzów i Kostrzyn?
Chętnie powiedziałbym ostrzejsze słowa,same mi się na usta cisną!!
Ostatnio zmieniony przez maras dnia 08-02-2010, 21:26, w całości zmieniany 1 raz
Przecież mamy tu różnych uczestników zapewne znajdzie się ktoś z takim talentem, ja tylko obawiam sie tego że ta sprawa jak wiele innych zakończy sie tylko na pyskówkach w postaci wymiany postów
_________________ Grudziądz miastem bez TLK ,IR ale na szczęście jest Arriva RP
Horror, tym bardziej że IC przecież niedawno odkupiło od DB parę szynobusów które można by wykorzystać na liniach niezelektryfikowanych poza sezonem. Nie wyobrażam sobie uwalenia wszystkiego co jeździ do Ełku, Giżycka czy Augustowa w sezonie. Tak jak sobie nie wyobrażam sobie Hańczy w 5 wagonów w sezonie - to jakieś jaja są chyba. A Gorzów? W tym rozkładzie się dogadali, co dalej? Tak ich urobią, jak Zamość? Wakacyjny pospieszny Kołobrzeg - Lublin przez Chojnice ze zmianą loka w Bydzi, też do skrócenia...? W cholerę tych relacji się robi, jakby tak pozliczać... Jak tak nas uroczo przekonują do transportu drogowego, to życzę decydentom z Icków wyłapania czołówy w tira na naszych wygodnych, bezpiecznych i szybkich drogach...
Ciekawe też czy utrzymają Solinę, bo to nie jest pociąg międzynarodowy tak jak Hańcza tylko skład krajowy z 2 wagonami na Ukrainę i Mołdawię.
I znowu mogą robić co zechcą, bo te połączenia nie zarabiają na siebie (nie tyle ropa co stawki PLK) a PR nie weźmie tematu (suk nie ruszą z dokładnie tego samego powodu, a szynobusy są samorządowe). Zakup szynobusów dalekobieżnych? Co najwyżej MRD albo złomu z Niemiec, ale i to mało realne.
Z innych poruszonych w artykule aspektów: czy zna ktoś jakieś nowoczesne PASAŻERSKIE loki spalinowe używane w Europie? Ciekawe jak to jest w Niemczech,może nasz niemiecki kolega ACR się wypowie jak to wygląda np. na szlaku do Cottbus... Wiem że istnieje Traxx spalinowy, ale to chyba towar jest. Nie chodzi mi o składy zespolone, tylko same loki. Ciekawe ile coś takiego może kosztować i czy nie da się wydzierżawić (PR dzierżawią, ale ponoć dlatego że tylko towarowe są w ofercie firm leasingowych typu Dispolok czy Railpool)...
Ostatnio zmieniony przez Pele dnia 08-02-2010, 21:41, w całości zmieniany 1 raz
Ja się ciesze że IC nie wdarło się do mnie na Ostbahn i dalej do Chojnic.
A tamtemu regionowi współczuję,chociaż nigdy się w takiej sytuacji nie znalazłem,wiem co czujecie
Przecież mamy tu różnych uczestników zapewne znajdzie się ktoś z takim talentem, ja tylko obawiam sie tego że ta sprawa jak wiele innych zakończy sie tylko na pyskówkach w postaci wymiany postów
Jakiś czas temu pociąg Szczecinianin był rel. Białystok/Lublin-Szczecin p.Warszawę. Chcieli go odwołać ktoś zrobił szum, obwiesili pociąg klepsydrami itd. po wielu podpisach złożeniu petycji pociąg przywrócili tylko w (6)przyjazd na Białystok i odjazd do Ełku i (7) wyjazd z Ełku do Szczecina.
Generalnie to wszystko się coraz bardziej "sramorządowi" aż dojdzie do "usramorządowienia" absolutnego. Reforma doskonała! - zakrzyknie wówczas profesor E. Wzór do naśladowania! Wraz z likwidacją ostatniego pociągu w Polsce POlitycy ogłoszą swój wielki sukces i oznajmią, że oto stał się "cud". Co prawda miała być Irlandia, wyszedł Bangladesz, ale cud. A w podręcznikach historii będą pisać kiedyś: "Jak pod rządami POlityków kolej trafiło w Polsce". Profesor E. po latach wyda pewnie zbiór wspomnień: "Jak kolej zreformowałem (usaramorządowiłem)".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum