ulotki
Pozdawiam profil facebook Podóżuj Kolejami Śląskimi do Wadowic
Linia cięcia przez środek strony A4, Link zawiera 2 ulotki, przygotowane do druku dwustronnego, po przecięciu wystarczy złożyć.
dddbb -Usunięty- Gość
Wysłany: 08-04-2013, 23:07
Będzie zmiana rozkładu jazdy z Krakowa do Wadowic
Małopolski Zakład PR zadeklarował poprawę obecnie nieodpowiedniego dla pasażerów rozkładu jazdy pociągów w relacji Kraków Główny – Wadowice. Źle ułożony rozkład wydaje się obecnie przyczyną nikłej frekwencji w składach kursujących na tej linii.
Kilka dni temu informowaliśmy o aktualnym stanie Kolejowego Szlaku Papieskiego. Pomijając jego infrastrukturalny obszar, pozostałe aspekty, takie jak rozkład jazdy to stan pociągu papieskiego czy sama oferta, pozostawiają wiele do życzenia. Pisaliśmy o tym tutaj,
Po naszej interwencji oraz wielu głosach ze strony pasażerów, rzecznik Małopolskiego Zakładu Przewozów Regionalnych poinformowała, że w czerwcu ulegnie korekcie obecnie obowiązujący rozkład jazdy.
Dla kogo pociągi?
W artykule dotyczącym Kolejowego Szlaku Papieskiego dokonana analiza rozkładu jazdy wykazała, że jego niedopasowanie do potrzeb pasażerów skutkuje bardzo małą frekwencją która w przyszłości zanikając całkowicie może stać się powodem do likwidacji połączeń. Za przykład może posłużyć pociąg odjeżdżający z Wadowic w kierunku Krakowa tuż po godzinie 12.
W związku z tym z uwagi na liczne postulaty m.in. pasażerów, Małopolskie PR wprowadzą korektę do tego rozkładu jazdy.
– Z uwagi, że jest to nowa oferta, po wysłuchaniu opinii podróżnych wraz z korektą rozkładu jazdy tj. od czerwca br przewidziane są zmiany w obowiązującym rozkładzie jazdy, tak aby bardziej sprostać oczekiwaniom naszych podróżnych – powiedziała Barbara Węgrzynek z Małopolskiego Zakładu PR.
Dało się uniknąć?
W poprzednim rozkładzie jazdy pociagów na trasie Kraków Główny – Wadowice – Kraków Główny kursowała tylko jedna para pociągów. Wraz z wejściem w grudniu ubiegłego roku rozkładu jazdy pociągów 2012/2013 zostały wprwoadzone do kursowania 4 pary nowych pociągów w tejże relacji.
– Przepustowość linii oraz uwarunkowania techniczne pozwalały na uruchomienie pociągów w określonych godzinach – dodaje Barbara Węgrzynek.
Czerwcowa korekta pokaże, czy postulaty pasażerów zostaną rzeczywiście wprowadzone. W chwili obecnej można jednak wywnioskować, że już przy procesie planowania obecnie obowiązującego rozkładu jazdy 2012/2013, nie zostały wysłuchane postulaty zgłaszane przed jego wprowadzeniem. Czy zatem konsultacje społeczne mają sens?
Tak sobie myślałem dziś stojąc na przejeździe kolejowym pod Podhalaninem na co idą nasze podatki, no nasi samorządowcy oczywiście bardzo słusznie robią dotując pociągi którymi jadą po 3-4 osoby, w tym konduktor i maszynista, a za mną stoi jeszcze 50 samochód a po drugiej stronie pewno kolejne 50 w których w sumie siedzi pewno z 200 osób, no ale na pocieszenie sobie pomyślałem że nie tylko ja płace na te 3-4 osoby w pociągu, całe 200 osób cierpliwie czekających też płaci :), więc jak taki stuglik i inne mądrale wypowiadają się jak to ważne jest utrzymanie tej linii kolejowej to mnie sz...trafia! DROGA JEST POTRZEBNA, DROGA!!! dla tysięcy ludzi a nie dla kilku osób!
Niech Szanowna Pani Barbara Węgrzynek z dyrekcji PR Kraków przejedzie się trasą Kraków-Bielsko i niech zobaczy gdzie tracimy pieniądze podatników.
Kod:
Przepustowość linii oraz uwarunkowania techniczne pozwalały na uruchomienie pociągów w określonych godzinach – dodaje Barbara Węgrzynek.
Czy PWDC obowiązuje na całym odcinku Kalwaria Lanckorona-Wadowice? Bo dziś wsiadałem do Regio w Kleczy i kierownik pociągu mimo że mu wyraźnie powiedziałem że chcę bilet według tej taryfy naliczył mi bilet za 4,05 zł. tłumacząc sie tym że dzis jest szczegółowe liczenie pasażerów na jakiej kto konkretnie stacji wsiada i nie może mi dać PWDC Kalwaria-Wadowice.
Z akcentów humorystycznych na przejeździe kolejowym na ulicy Wałowej, jednemu z kierowców tak się spieszyło że wjechał pod szlaban i stał tak z barierką która oparła się na jego dach
dddbb -Usunięty- Gość
Wysłany: 19-04-2013, 16:08
W regulaminie promocji nic nie ma, że w dniach liczenia pasażerów oferta nie obowiązuje... Dziwne tłumaczenie
Wytłumaczenie jest moim zdaniem proste.
Z tego co wiem PWDC nie obowiązuje na każdego przystanku/stacji, tzn. jak chcesz PWDC to konduktor sprzeda Ci bilet taki, jakbyś wsiadał na stacji na której to obowiązuje. A wtedy pewnie by się posypało liczenie, bo koleś wsiadł gdzieś na zadupiu a biletu nie kupił.
Po godzinie 17.30 w Andrychowie na Fabrycznej samochód osobowy wjechał pod pociąg. Skład do tej pory stoi za przejazdem. Samochód miał uszkodzony tylko przód. Współczuję pasażerom pociągu, którzy nadal stoją w oknie i czekają na odjazd. Jakieś fatum z tymi wypadkami w Andrychowie
Ciekawe co być mówił/mówiła jak policjant zatrzyma bus i kontrola będzie trwała 30 minut i wtedy też będzie larmo wielkie że policja jest zła itp. Za chwile postawisz tezę że gdyby pociągi nie jeździły to nie było by wypadków. Jeszcze dodać hel i brzozę i strzały i będzie komplet. Nawet szkoda dalej tego komentować.
W niedzielę 26 maja nad ranem w Kętach doszło do tragicznego wypadku kolejowego. Około godziny 4.10 pomiędzy ul. Spacerową a Legionów (na wysokości tzw. „kortów”) maszynista pociągu, jadącego w kierunku Krakowa zauważyła na torach mężczyznę. Niestety, nie był w stanie zatrzymać składu i potrącił go. Kęczanin zginął na miejscu.
Obecnie trudno domniemywać czy było to samobójstwo, czy tragiczny wypadek. Na miejscu przez trzy godziny pracowali policjanci, policyjni technicy i prokurator. Przesłuchano również maszynistę. Z uwagi na wczesną porę, nie było innych świadków zdarzenia.
zasadniczo Wadowice beda obsługiwane na en57
ciekawy jestem czy beda to ezt id przewozów regionalnych czy od sigmy i czy zobaczymy jeszcze kiedyś na tej trasie szybnobus
[ Dodano: 26-05-2013, 16:25 ]
Obieg 30 obsługiwany SA 138 bedzie obsługiwał pare obiegów a co z SA109? zasili rezerwę taborową ?
nie rozumiem tej polityki może mi ktoś wyjaśni
[ Dodano: 28-05-2013, 16:08 ]
czy zobaczymy na tej trasie jeszcze cos oprocz smierdzacych kibli ks ktore sa duzo
gorsze niz kible pr ktore niegdys tu jezdzily ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum