Ładowanie strony... proszę czekać!

Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj

FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   WERSJA MOBILNA   WYSZUKIWARKA   FB.COM/INFOKOLEJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 14, 15, 16  Następny
Stan linii Września - Jarocin
Autor Wiadomość

Virakocha
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 19-05-2013, 11:47   

Cytat:
linia docelowo i tak będzie zamknięta

Bzdura, jest przewidziana do rewitalizacji w perspektywie 2014-2020, poza tym gdzie by te skrajnie przewozili? Na Franowo?
Przejdź na dół

kolejfan Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 19-05-2013, 12:42    Odpowiedz z cytatem

No też właśnie, dlatego też się nie zgadzam z tą informacją o zamknięciu linii. Zawsze musi się znaleść jakaś osoba, która chyba sobie za dużo wyolbrzymi...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Rafaello1973 Płeć:Mężczyzna
Sponsor

PostWysłany: 20-05-2013, 23:05    Odpowiedz z cytatem

Dziś wsparłem kolegów z Gniezna i na ich prośbę korzystając z wolnego czasu zrobiłem kolejną akcję. W kilku miejscach Wrześni, m.in na słupach ogłoszeniowym przy ulicy Warszawskiej koło szpitala oraz LO , a także naprzeciw kościoła św. Ducha i na stacji PKP powiesiłem plakaty autorstwa Dawida Licheniaka, no i rozkład jazdy dla tych dwoch pociągów do Gniezna i Jarocina.Oprócz tego PKSem podjechałem do Gniezna i z powrotem przejechałem się składem z Gniezna do Wrześni i że obsługa była bardzo sympatyczna, więc dogadałem się z kierpociem i maszynistą , stąd tez kilka fotek lk 281 jest z kabiny klopa.
Jeśli chodzi o frekwencję, to dziś z Gniezna wyjechało 10 osób po drodze wysiadły 4 ,ale we Wrześni kierunku Miłosławia - Orzechowa i Jarocina wsiadło 13 osób- w stosunku do z czego trzy przesiadały się z pociągu relacji Poznań - Konin. Biorą pod uwagę , resztę stacji to dziś tym składem jechało 30 osób.
Co ciekawe mechanik kibla mówił ,ze teoretycznie na odcinku Września -Gniezno można by jeździć 80km/h ,ale jechaliśmy 60km/h, bo maszyniści dostali taki nakaz ,że tyle maja jeździć , bo składy na szynach wyją i bez wymiany niektórych odcinków szyn lub ich wyszlifowania nie będzie można przyspieszyć.Nic dziwnego ,ze zamiast 23-15 minut z Wrześni do Gniezna jedzie się teraz 30 min
.Facet mówił też o będących w fatalnym stanie niektórych odcinkach Krotoszyn - Milicz - Grabowno Wielkie.Zdarzają mu się tam służby. Ja wspomniałem, że nasz organizacja walczy o remont tej lk i innych na Dolnym Śląsku i w Wielkopolsce ,że i tak sporym sukcesem jest już to, że linia nie poszła do zaorania no i choć czasowo ,ale wróciły na nią pociągi.Poinformowałem go tez o piśmie, które dostaliśmy od pana Malepszaka z centrali PLK ,że jest szansa na remont tego szlaku do prędkości 100-120km/h ,ale wspomniałem też że niezbyt życzliwe i złe podejście do sprawy oraz lk 281 ma
IZ Poznań oraz Departament Transportu UMWW.Ludzie z PR-ów są chętni do współpracy , bo ich firmę czeka niepewna przyszłość ,a każdy uratowany pociąg lub oraz linia kolejowa oznaczają utrzymanie dla nich stanowisk pracy.

Co ciekawe dziś w Gnieźnie ,na 8 osób stojących przede mną 5 kupiło bilet do Warszawy z Wrześni czyli wniosek z tego że cześć tych ludzi pojedzie rannym pociągiem regio lub PKsem z Gniezna do Wrześni i złapie o godz. 6.01 TLK "Goplana", a dwie panie w tym moja znajoma ,która pracowała na poczcie we Wrześni ,a teraz jest w Gniezno kupiły bilety na popołudniowy o 17.16 IR "Portowiec" z ze Szczecina przez Wrześnię do Warszawy .
Niektóre załogi PR-ów są pomocne , no i psioczą, też że składy ruszyły od 13 maja , a nie od końca kwietnia, przez co nie ma ludzi z biletami miesięcznymi , co źle wpłynęło na frekwencję, no i przede wszystkim klną odcinek "KDP" Września - Miłosław - Orzechowo most. Kierpoć mówił ,ze bez naprawy lub remontu tej części szlaku oraz biletów promocyjnych klienta łatwo wygonić ,ale trudniej go odzyskać i ta część linii może zdechnąć dla przewozów pasażerskich, a zostaną tylko towary .Cieszył się, że są ludzie i organizacje walczące o linie kolejowe.Ponieważ miałem na sobie identyfikator KODLK spytał mnie trochę o organizacje i działania.

2013-05-20 15.45.00.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 160.35 KB

2013-05-20 15.02.54.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 177.18 KB

plakat 2.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 93.44 KB

Powrót do góry

rail_user Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 21-05-2013, 19:14    Odpowiedz z cytatem

Teoretycznie to maszynista klopa może w nim " narobić" - No bo to kibel jest ! Więcej , jeszcze więcej takich "znafców" kolejowych.
I nie dostali żadnego "nakazu" tylko tak jest opracowany r.j. - dla prędkości 60 km/h.
A wystarczyło spojrzeć w służbowy r.j. - by to potwierdzić a nie słuchać "przypowieści kolejowych:

[ Dodano: 21-05-2013, 19:19 ]
kolejfan napisał/a:

W ogole martwi mnie też jedna rzecz... Natrafilem ostatnio na dyskusje na jednym z gnieznienskich portali, gdzie ktoś pisal, ze ta linia docelowo i tak będzie zamknięta, a Gniezno zostanie sprowadzone do rangi przystanku osobowego, ze ma być jedna nastawnia tylko, a pociągi dla KW i ARRIVY swoją bazę maja mieć w Mogilnie, bo PKP nie chce już Gniezna utrzymywać... mam nadzieje, ze to są jakieś żarty po prostu.. czy coś wiecie na ten temat?

No ale co to jest PKP ? Która ze spółek ? A może nie PKP tylko PR ? Bo oni już zrezygnowali z "bazy" w Gnieźnie - czyli grupy 500 która przechodzi do KW.
Powrót do góry

Virakocha
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 21-05-2013, 19:40   

Rafał nie jest kolejarzem i przekazał jedynie to, co mu przekazali kolejarze. Jeżeli pan @rail_user jest kolejarzem i może pan sprostować wypowiedź kolegi Rafała, to proszę o to.
Nie wszyscy też operują nazwami spółek bo jest ich za dużo.
Powrót do góry

kolejfan Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 21-05-2013, 20:56    Odpowiedz z cytatem

rail_user napisał/a:

No ale co to jest PKP ? Która ze spółek ? A może nie PKP tylko PR ? Bo oni już zrezygnowali z "bazy" w Gnieźnie - czyli grupy 500 która przechodzi do KW.

Ja tylko mówię o tym, co przeczytałem na innym portalu;) Czyli dobrze rozumiem, że to PRy zrezygnowały z tej bazy na rzecz KW, tzn się, że KW będą miały swoją bazę w Gnieźnie tak?

Ta baza- grupa 500 to jest jakaś grupa osób zajmująca się utrzymywaniem taboru?
Powrót do góry

Przyjaciel

PostWysłany: 22-05-2013, 19:13    Odpowiedz z cytatem

Tak. PR zrezygnowały ( lub raczej zostały "zmuszone" do rezygnacji). A grupa 500 to kilka torów (+ 80 m kanału na jednym z torów ) na wyjeździe z Gniezna w kierunku Inowrocławia po lewej stronie. Do pełni "szczęścia" brakuje na torze z kanałem jakieś hali.
Powrót do góry

Virakocha
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 25-05-2013, 16:22   

Cytat:
Tak. PR zrezygnowały ( lub raczej zostały "zmuszone" do rezygnacji). A grupa 500 to kilka torów (+ 80 m kanału na jednym z torów ) na wyjeździe z Gniezna w kierunku Inowrocławia po lewej stronie. Do pełni "szczęścia" brakuje na torze z kanałem jakieś hali.

No Elfów to tam raczej nie odstawią, gdyż będą narażone na wandalizmy. Co do Gniezno-Jarocin, w tym roku będą większe prace prowadzone na terenie IZ Ostrów Wielkopolski, natomiast IZ Poznań ograniczy się do likwidacji jednego WOSu i może szlifowania szyn.

[ Dodano: 25-05-2013, 21:37 ]
http://kolej.blog.deon.pl/2013/05/25/historia-pewnej-reaktywacji-czyli-jak-reaktywowac-i-uwalic-ruch-na-linii-281/

Cała prawda o reaktywacji linii. Jeśli ktoś ma ochotę, niechaj czyta.
Powrót do góry

Sponsor

PostWysłany: 27-05-2013, 11:18    Odpowiedz z cytatem

Godzinę temu dostałem od listonosza ,poleconym pismo od IZ Poznań.Jest to odpowiedz na mojego maila sprzed dwóch tygodni.Potwierdza się to co mówiono mi na tej kwietniowej debacie kolejowej oraz w trakcie mojego zeszłotygodniowego przejazdu z Gniezna do Wrześni, odnosnie planowanych drobnych remontów na lk 281 i tego co planują z w nowym RJ . Skoro zapowiedziano ,ze będą pociągi na trasie Poznań - Września - Gniezno, więc na odcinku z Gniezna do Wrześni zostaną wykonane drobne prace prędkość i rozkładowa tak jak to było kiedyś znów będzie podniesiona do 70-80km/h. Potwierdza się też to o czym wspomniał też wcześniej kolega Virakocza ,że m.in. będzie szlifowanie szyn .
.Jednak niepokoi mnie brak odpowiedzi na pytanie dotycząca odcinka Września - Miłosław. IZ-ty w Poznaniu i Ostrowie Wlkp. ( ci akurat nieco mniej ) przy błogosławieństwie UMWW twardo olewają odcinek do Ksiażna i Miłosławia . Może centrala PLK w Warszawie zmądrzeje i w końcu coś zadecydują by również uruchomić środki i "wrzesińskie KDP "naprawić ,albo będzie musiała się powtórzyć sytuacja sprzed kilku lat ,gdy pod Żerkowem wywalił się towarowy i wtedy dopiero naprawiono tor.

img232.jpg
Plik ściągnięto 89 raz(y) 72.2 KB

Powrót do góry

Przyjaciel

PostWysłany: 28-05-2013, 17:06    Odpowiedz z cytatem

Pismo należy czytać ze zrozumieiem. Czym uwarunkowane jest wykonanie wymienionych prac ? Przyznaniem dodatkowych środków przez Centralę. Więc może się okazać , że nic nie będzie zrobione. Tym bardziej , że są większe priorytety dla IZ Poznań
Powrót do góry

Virakocha
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 28-05-2013, 17:21   

Toć wiem panie rail_user, że nic nie zrobią. Rozmawiałem z dyr IZ Poznań i to samo mi przekazał (kazał nie zawracać d... linią 281), natomiast IZ Ostrów z całą pewnością podejmie się usuwania ograniczeń (kontakt telefoniczny).
Powrót do góry

Przyjaciel

PostWysłany: 28-05-2013, 20:41    Odpowiedz z cytatem

IZ Ostrów to lepiej zajął by się usuaniem usterek na 281 ale na odc. Jarocin - Krotoszyn ,póki jeszcze są tam pociągi pasażerskie.
Powrót do góry

EU07-469 Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 29-05-2013, 02:39    Odpowiedz z cytatem

Jarocin - Krotoszyn z tego co się orientuję jeszcze jest znośny. Gorzej wygląda trasa Krotoszyn (a zwłaszcza Milicz) - Grabowno i to tam (oprócz Września - Jarocin) trzeba najwięcej naprawić. Pytanie tylko, pod czyim zarządem jest odcinek Grabowno - Krotoszyn...

Virakocha
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 29-05-2013, 09:03   

Grabowno-Krotoszyn jest w zarządzie Dulszczyzny czyli IZ Wrocław. Na odcinku Milicz-Grabowno jedziemy z zawrotną Vmax 40 km/h
Powrót do góry

Sponsor

PostWysłany: 04-06-2013, 13:23    Odpowiedz z cytatem

Ponieważ kolegom z Gniezna zniszczono plakaty i komuś zależy by uwalić linie wczoraj podskoczyłem do Gniezna i wróciłem potem pociągiem do Wrześni. Przy okazji przy cichym poparciu obsługi pociągu rozwiesiłem ogłoszenia - plakaty Dawida reklamujące połączenia Gniezno- Września - Jarocin . Zerknąłem też na frekwencję. Od Gniezna do Wrześni wyruszyło 11 osób z czego po jednej wysiadły w Żydowie i Czerniejewie ,Marzeninie oraz trzy we Wrześni ,a na stacji Września wsiadło 9 pasażerów i prawdopodobnie dosiadali tez ludzie w innych stacjach więc frekwencja we wczorajszym pociągu wyniosła 25-26 do góra 30 osób .Od kierownika pociągu dowiedziałem się ,że również wczorajsza frekwencja z kolei w rannym pociągu z Jarocina do Gniezna tym po godzinie 5 ( bo też miał służbę) na całej trasie łącznie z wymianą na stacjach pośrednich wyniosła 26 osób.Sami widzicie ,ze dane, które podaję , nawet jeśli są czasem szacunkowe pokrywają się z tym co podają kierpocie .Co ciekawe dowiedziałem się też wśród podróżnych trafiają się już osoby jeżdżące na całej trasie Gniezno - Jarocin oraz osoby z biletami miesięcznymi na czerwiec. Kierownik mówił ,ze gdyby połączeń nie uwalono lub przywrócono prędzej,a nie 13 .05 to frekwencja miałby na poziomie 60-70 osób , bo jeździł na tej trasie i ja zna. Wspomniał też ,ze ten ranny skład z Jarocina do Gniezna mógłby jechać nieco później to byłoby więcej uczniów,no a ja mu na to że ten popołudniowy kurs zamiast jechać o 15.15 powinien kursować o 14.50 lub po 15,30 bo o godzinie 15 jest autobus z Gniezna do Wrześni i on podbiera pasażerów,a potem następny jest o 16.30.Był kiedyś taki rozkład jazdy ,w którym kibelek miał odjazd o 14.51 a drugi ok.godz. 16.00.Obaj zgodziliśmy się tez z tym że taki ładny wyremontowany kibel ( spójrzcie na fotki ) mógłby kursować z Gniezna do Wrocławia ,a nawet Jeleniej Góry lub przynajmniej Wałbrzycha i przy dobrych godzinach oraz nieco lepszym stanie linii mógłby mieć obłożenie .Jak wspomniałem kierpociowi o propozycji kolegi Virakochy aby puścić takiego czystego wyremontowanego kibla jako łącznik do "Baryczy" lub innego składu jadącego do Wrocławia ucieszył się i stwierdził ,ze to mógłby być dobry pomysł. Czyli korekta godzin kursowania pociągów by ominąć autobusy PKSu oraz wydłużenie relacji i puszczenie zmodernizowanego klopa kibla z Gniezna do Wrocławia lub Jelonki ,ewentualnie puszczenie go w relacji Wrocław- Gniezno- Bydgoszcz ,albo Toruń mogłoby wypalić.No, ale jak żal 40-50 tysięcy złociszów na naprawę odcinka z Wrześni do Miłosławia to potem nie się czemu dziwić ,że linia zdycha i jest syf,a pasażerowie uciekli z pociągów. Jednak widać ,ze wiele osób gdyby miało na tej trasie 3-4 pewne i dobre połączenia wróciło by do kolei.

DSC04639.JPG
Plik ściągnięto 6 raz(y) 193.38 KB

DSC04638.JPG
Plik ściągnięto 12 raz(y) 236.89 KB

DSC04631.JPG
Plik ściągnięto 10 raz(y) 220.93 KB

Powrót do góry
Strona 8 z 16 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 14, 15, 16  Następny
Odpowiedz do tematu