156A prawdopodobnie to ma być 1kl. z 3 men., a 157A 2kl. przedziałówka - ma ktoś przecinki do tych modeli?
157A to ma być 2 kl. przedziałowa z miejscem dla niepełnosprawnych. Miały być 3 szt., ale czy będą w ogóle, podobnie jak 156A? Wielka niewiadoma. Na razie brakuje jeszcze kliku sztuk 159A, których dostawy się rozpoczęły. Jest porozumienie pomiędzy PKP Intercity i FPS, ale nie było ogłoszone publicznie i nie do końca wiadomo, co ustalono.
Założyłam nowy wątek w dalekobieżnych, ale tu chyba będzie lepiej zapytać
Interesuje mnie czy wiecie jaka jest standardowa szerokość korytarza w pociągu. Będę jechać jutro pociągiem InterRegio do Bielska Białej z psem i mam dużą klatkę dla niego na podstawie szerokiego wózka dziecięcego.
Zastanawiam się czy muszę to złożyć czy uda mi się przejechać tym czymś korytarzem...
Jeśli nawet będzie dosyć szeroki to zgłoś się do pierwszych drzwi od czoła, do kierownika poc. i on cię wpuści bezpośrednio do przedziału dla podróżnych z większym bagażem ręcznym.
_________________ Ciekawe co jedzie na popychu, pewnie byczek.
Nie, cysterny.
Wiem, ale on ma ADHD takie psie, jak go wsadzę w klatkę będę miała spokój Poza tym klatka nie na podróż jest potrzebna, a na psią wystawę, żeby mieć gdzie psa schować i na czym przygotować
_________________ Ciekawe co jedzie na popychu, pewnie byczek.
Nie, cysterny.
Mariusz W. -Usunięty- Gość
Wysłany: 18-02-2011, 13:03
Szerokość korytarza w wagonach z przedziałami to około 70 cm. Od tego należałoby odjąć 10 cm przy podłodze, gdyż tyle zajmują urządzenia grzewcze.
Szerokość wejścia z korytarza przy WC do korytarza przy przedziałach to ok. 60 cm. Miarką nie mierzyłem, ale dane są wiarygodne.
Drzwi wejściowe składane do wagonów przedziałowych (oraz bezprzedziałowych z wyjątkiem bonanz) mają szerokość 80 cm, ale po otworzeniu przestrzeń do wsiadania wynosi 62-63 cm. Po mocnym dociśnięciu do pełnego złożenia można uzyskać 65-67 cm. To akurat mierzyłem.
Drzwi wejściowe odskokowo-przesuwne w wagonach również mają szerokość 80 cm. Niestety nie miałem okazji zmierzyć, jaka przestrzeń pozostaje dla wejścia po ich otwarciu, możliwe że cała szerokość drzwi.
Mam pytanie co do wagonów. Czy widział ktoś moze ostatnio wagon klasy 1/2 ABdnu? Czy kursują gdy PKPIC wprowadziło Rezerwację Fakultatywną w poc. posp. TLK. Jeżeli tak to o 1klasa czy zdeklasowana.
Wagon klasy 1/2 ABdnu możesz spotkać w pociągu TLK 81200 relacji Szczecin Główny - Warszawa Wschodnia z rezerwacją fakultatywna w klasie 1 (nr wagonu - 13)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum