Witam,
Mam do Was pytanie. Wiem, że interesujecie się koleją (ja trochę też ) dlatego mam pytanie. Czy wiecie jakie pociągi TLK i EIC na trasie Katowice/Kraków/Warszawa - Gdynia są złożone z nowych wagonów? Niedługo będę jechał z Katowic do Gdyni i chciałbym poczuć prawdziwą wygodę na kolei Wiem, że nowe składy kursują na trasie Szczecin - Przemyśl i Wrocław - Gdynia ale niestety to nie po drodze. :-( Chciałbym aby to był pociąg bezpośredni. Chcę skorzystać z Weekendowej Biletomanii. Nie stać mnie na przesiadki. Proszę o połączenia bezpośrednie na trasach jakie podałem wyżej. Z góry dziękuję
Tak na niektórych TLK na trasie Przemyśl - Kraków - Wrocław - Szczecin kursują nowe wagony, ale są mało wygodne niż w dobrym, porządnym EIC.
Jeśli chcesz jechać z Katowic do Gdyni z przyzwoitym standardzie, polecam tak:
8:27 EIC "Górnik" do Warszawy Centr. w Warszawie na 11:50, po Warszawie sobie pospacerować i pojechać "Kaszubem" chyba o 15:55 odjeżdża, z "Artusem" tak jak kolega napisał różnie bywa, więc lepiej poczekać na "Kaszuba". Dawniej bardzo dobra była możliwość "Sobieski" + "Kaszub", "Sobieski" z Katowic o 12:30 w Warszawie na 15:30 i o 16:00 był "Kaszub", a obecnie "Sobieski" jedzie dłużej i są marne szanse, by zdążyć na "Kaszuba", ewentualnie możesz jeszcze jechać "Sobieskim" i poczekać na EIC "Norwid" o 17:15.
Jeśli jedziesz z przesiadką na jednej trasie np. Katowice - Gdynia, Katowice - Poznań z przesiadką w Warszawie płacisz za jeden bilet tzn. płacisz wg cennika za km, nie dwa osobne bilety. Czyli przykładowo EIC "Sobieski" do Warszawy + EIC "Kaszub" do Gdyni wyjdzie normalny 145,00 zł, 15 dni wcześniej 123,23. Jeśli masz ulgi to Ci taniej wyjdzie niż w Weekendowa Biletomania.
Dziękuję bardzo za pomoc. A co myślicie o EIC "Fregata"? Tym pociągiem byłoby najtaniej, bo jest bezpośredni. Jednak czy różni się czymś od zwykłego TLK (oprócz oczywiście mniejszej ilości przystanków)? Na YouTube tak sobie wygląda.
Czy aby na pewno? Mój kumpel chciał kupić bilet za 9 Euro z Poznania do Frankfurtu i z Frankfurtu do Poznania miesiąc przed podróżą. W kasie IC w Poznaniu powiedzieli mu, że owszem, z Poznania do Frankfurtu jak najbardziej za 9 Euro pojedzie, ale biletów z Frankfurtu do Poznania wg tej taryfy nie wystawia się, powiedzieli że mogą wystawić za 16 Euro z Berlina do Poznania a on sobie wsiądzie we Frankfurcie i że to będzie najtańsza opcja - tak też zrobił.
No chyba ze kasjer był niedoinformowany, co w Polsce nie jest rzadkością....
krzychu12231, Nebbud, kolega się pyta o połączenie z Frankfurtem nad Menem
Koszt połączenia w drugiej klasie od 39 euro, w pierwszej od 69 euro, bilety można kupić przez stronę bahn.de lub w kasach DB na terenie Polski
Na kiedy potrzebujesz ?? Jak coś pisz na PW.
Są dwa warianty przez Poznań BWE/BGE do Berlina, a następnie ICE, a drugi przez Drezno i Legnicę, do Drezna dojedziesz RE, a następnie ICE w takcie 4 godzinnym (połączenie bezpośrednie) lub z przesiadką w Lipsku.
Cytat:
No chyba ze kasjer był niedoinformowany, co w Polsce nie jest rzadkością....
Chyba to już normalność, większość z nich już tylko czeka na emeryturę, bo to firma państwowa, gdzie pracują ludzie, którzy w firmie prywatnej wycieli by od razu.
Mam pytanie trochę z innej beczki. Czy to prawda że niedasie kupić biletów z przesiadką, tzn. jak jadę np. nad morze dwiema teelkami (z przesiadką w Wa-wie), to muszę kupić dwa oddzielne bilety?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum