No i stało się, kosmiczne nazwy nocnych pośpiechów.
Jakby nie mogli ich zostawić, zawsze się wiedziało gdzie jedzie Podlasiak,Przemyślanin,Szczecinianin itd..., a teraz co ? POLARIS jakiś
Śmiech na sali IC opamiętajcie się
Ale jest pozytyw jakiś, przeglądałem rozkład dla Szczecina a tu TLK NOTEĆ Szczecin - Warszawa przez Bydgoszcz, TLK ''jakaś kosmiczna nazwa'' Kołobrzeg/Świnoujście - Szczecin - Lublin, TLK Światowid Wrocław - Świnoujście przez Zieloną Górę, IC Broniewski Szczecin - Łódź. Może jeszcze jest coś ciekawego ale tego nie zauważyłem?
Wg tego rozkładu, co znajduje się obecnie na stronie PLK to potwierdziło się info, że postojów w Łowiczu w przypadku TLK (a przynajmniej części z nich) brak, natomiast EIP do Jelniej Góry podobnież ma jednak pojechać...
No i proszę, na linii rawickiej mamy w godzinach szczytu takt półgodzinny. Jeszcze kilka miesięcy temu UMWD zapewniał mnie, że takt godzinny jest wystarczający na tej linii.
Zastanawia mnie brak pociągu "Wilczka". Z Poznania w kierunku Wrocławia tego pociągu nie ma wcale, natomiast w drugą stronę kursuje w relacji... Jelenia Góra - Poznań (?)
Jeżeli ten rozkład okaże się, że wejdzie w życie, to będzie naprawdę skok w połączeniach dalekobieżnych dla Gorzowa Wielkopolskiego:
IC Osterwa relacji Gorzów - Kraków Gł. - Gorzów ; przez: Krzyż, Poznań, Ostrów, Częstochowę; czas przejazdu 7,5 godziny, wraz z wagonami do Warszawy przełączanymi w Krzyżu do TLK Noteć relacji Szczecin - Warszawa; przez: Piłę, Bydgoszcz, Toruń, Kutno. Wyjazd z Gorzowa 07:00, powrót 20:50.
TLK Moniuszko relacji Gorzów - Warszawa - Gorzów; przez: Krzyż, Piłę, Bydgoszcz, Toruń, Kutno; czas przejazdu 6,5 godziny, wyjazd z Gorzowa 15:33, przyjazd do Gorzowa 13:09, krótkie postoje w Krzyżu wskazują na brak łączenia z częścią ze Szczecina.
TLK Aurora/Centaurus relacji Gorzów - Krzyż --> Warszawa - Gorzów, przez: Poznań, Kutno; wyjazd z Gorzowa 23:30, przyjazd do Gorzowa 05:31, wagony w Krzyżu dołączane do poc IC Centaurus relacji Świnoujście-Poznań--> Warszawa, z kolei wagony z TLK/IC Aurora-Centaurus mają być w Poznaniu przełączane do IC Aurora rel Kudowa Zdrój-Warszawa.
Oprócz tego w rozkładzie figuruje dalekobieżny Arrivy RP rel Toruń Wschodni - Berlin - Toruń Wschodni, ale jego kursowanie jest niepewne z uwagi na opór w dofinansowaniu tego pociągu ze strony UMW lubuskiego.
_________________ 01.12.2008 - początek końca przewozów dalekobieżnych w Polsce - przejęcie pospiesznych przez IC.
EIC, EIP Katowice-Gdynia z postojami w Ciechanowie i Dzaldowie, TLK Warszawa-Gdynia w Iłowie i Orłowie. 5 par TLK miedzy Poznaniem i Olsztynem w tym TLK Łyna. Tylko jeden IC Warszawa-Olsztyn-Warszawa przez Ilawe, 5:50 z Wawki, po 19 z Olsztyna z postojami tylko w Dzialdowie i Ciechanowie.
_________________ Tu stacja Katowice (...), proszę zachować ostrożność przy wjeździe pociągu w peron.
Wg tego rozkładu, co znajduje się obecnie na stronie PLK to potwierdziło się info, że postojów w Łowiczu w przypadku TLK (a przynajmniej części z nich) brak, natomiast EIP do Jelniej Góry podobnież ma jednak pojechać...
Wnioski zostały zatwierdzone w piątek, a wczoraj przewoźnicy otrzymali powiadomienia. Projekt rozkładu jazdy powinien być opublikowany już dziś!
No i proszę, Noema tupnęła nogą i rozkład jest.
Oj tam. Pracowałam przecież w PKP PLK. Mam tam wtyki.
Moje pierwsze spostrzeżenia dotyczące linii zgorzeleckiej:
- 3 pary pociągów KD relacji Wrocław - Görlitz, mniej więcej w porach zlikwidowanych w marcu RE,
- większość pociągów z Wrocławia pojedzie do Lubania, a nie jak dotąd tylko do Węglińca,
- niedzielny pociąg Jelenia Góra - Lwówek Śl. - Bolesławiec - Wrocław, w porze późniejszej niż obecna „Dolina Bobru” (zmiana na plus),
- ogólnie więcej połączeń na linii zgorzeleckiej, np. w niedzielę ostatni pociąg z Wrocławia do Węglińca będzie o 23:35,
- EIC „Łużyce” Węgliniec - Warszawa (nie będzie drugiego EIC z Legnicy), ciekawe czy uruchomią IC Bus Zgorzelec - Węgliniec?
Generalnie jestem pozytywnie zaskoczona. Czarna rozpacz będzie w Kotlinie Jeleniogórskiej, gdyż pociągi do/z Jeleniej Góry nie wjadą do Görlitz. Spodziewam się mikolskiego ujadania w internecie na pociągi Wrocław - Görlitz, na linię zgorzelecką, na nasze forum, no i na mnie, na skalę trudną do przewidzenia.
To tyle tak na szybko. Miłej nocy!
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
A jednak. Pociągi w ciągu Warszawa -Poznań bez zatrzymania w Łowiczu:
-Dionizos, Gałczyński, Czechowicz, Warta.Bez zatrzymania w Sochaczewie: Gałczyński, Czechowicz. Mistrzostwo świata. Czy to może się jeszcze zmienić?
Rzeczywiście rewelacja jesli chodzi o ten nowy rozkład dla Gorzowa no ale po co aż 3 połaczenia do Wawy i to jeszcze 2 przez Bydgoszcz? Połączenie przez Poznań nocne nie przyjmie się i wyleci przy pierwszej korekcie,do tego pewnie 2-3 wagony,czemu co roku coś muszą zmieniać,gorzowiak się przyjął i go likwidują-ręce opadają,co do połączenia do Krakowa jak najbardziej na tak no ale znów nie do końca idealnie bo nie przez Wrocław
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum