W Europie rośnie popularność żywności wegańskiej i wegetariańskiej. To ważne ze względów zdrowotnych i środowiskowych.
Z danych Europejskiego Związku Wegetarian wynika, że w krajach Unii Europejskiej jest coraz więcej wegetarian i wegan. Liderem pozostają Niemcy, gdzie na diecie bezmięsnej jest już co dziesiąta osoba. Także w Polsce ekologiczne i wysokojakościowe produkty roślinne cieszą się coraz większą popularnością. Z badań Instytutu Homo Homini przeprowadzonych na zlecenie firmy LightBox wynika, że 3,7 proc. respondentów określa się wegetarianami, a 1,6 proc. przestrzega diety wegańskiej. Intensywnie reaguje na to branża spożywcza. Coraz częściej w dużych marketach możemy kupić produkty wegańskie takie jak tofu, tempeh czy jogurty sojowe.
Konsumenci coraz częściej szukają mięs o zdrowszym składzie. Choć spożycie wołowiny rośnie, ciągle stanowi ułamek rynku.
Wieprzowina i drób to wciąż dominujące gatunki mięsa na polskim rynku. Ich spożycie jest stabilne. Eksperci zaznaczają, że dwucyfrowo wzrasta rynek wołowiny, ale to wciąż niszowy produkt. Konsumenci zaczynają natomiast szukać wyrobów tradycyjnych, ekologicznych czy prozdrowotnych.
W najnowszym odcinku Hubert Czerniak TV dowiesz się, jak w prosty sposób zadbać o swoje zdrowie i uchronić się przed wieloma chorobami. Poznajcie cudowną dietę leczniczą - dietę ketogenną.
_________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy
Ważnych jest kilka tych chwil na które czekamy...
Firmy fałszujące na masową skalę żywność to nowy fenomen, który w ostatnich latach rozrósł się do niebezpiecznych rozmiarów. Producenci wykorzystują szkodliwe substancje, w oparciu o które tworzą produkty nie do odróżnienia na pierwszy rzut oka. Zalewają one rynki europejskie i światowe. A w całe przedsięwzięcie zamieszane są wielkie kartele przestępcze.
_________________ Tylko człowiek wolny się buntuje,
niewolnicy są posłuszni.
Reklamy jedzenia śmieciowego będą zabronione w londyńskim metrze
W związku z tym, że stolica Wielkiej Brytanii ma jeden z najwyższych odsetków osób otyłych, na stacjach metra w Londynie wprowadzony zostanie zakaz reklamowania jedzenia śmieciowego.
Już od lutego przyszłego roku na żadnej z londyńskich stacji metra nie zobaczymy reklam jedzenia śmieciowego, które jest jedną z głównych przyczyn otyłości wśród mieszkańców stolicy, a także w ogóle Wielkiej Brytanii. Burmistrz Sadiq Khan przedstawił szczegółowy plan na walkę z otyłością poprzez zakaz promowania jedzenia zawierającego sól, cukier i tłuszcz. W metrze będą mogły reklamować się za to restauracje sprzedające zdrową żywność.
Brytyjczycy chcą wprowadzenia ostrzeżeń przed spożyciem przemysłowych wędlin
Jedzenie przemysłowych wędlin może być rakotwórcze – uważają naukowcy i politycy w Wielkiej Brytanii. Chcą ostrzegać konsumentów.
Światowa Organizacja Zdrowia w raporcie z 2015 roku sklasyfikowała przetworzone mięso, a więc różnego rodzaju przemysłowe produkty wędliniarskie, jako grupę rakotwórczą, która może być odpowiedzialna za 34 000 zgonów spowodowanych rakiem rocznie. W samej Wielkiej Brytanii może to być 6 600 przypadków raka jelita grubego rocznie.
Faszerujemy się ogromnymi ilościami chemicznych dodatków „E”.
Ponad 2 kg w ciągu roku spożywamy dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami czy wzmacniaczami smaku. Najwyższa Izba Kontroli zwróciła uwagę, że brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem.
Podobno należy jeść częściej, ale mniejsze porcje, by zachować szczupłą sylwetkę. Najlepiej, aby jeść 5 posiłków dziennie - przekonują niektórzy, dodając, że w najgorszej sytuacji są osoby, które jedzą rzadziej w ciągu dnia, ale większe posiłki. Jednak okazuje się, że to mit, który obaliło już wielu naukowców.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum