Będą prace na stacjach Ścinawka Średnia i Kłodzko Główne.
PKP PLK otworzyła oferty w przetargu na przebudowę stacji Ścinawka Średnia wraz z robotami na stacji Kłodzko Główne. W budżecie określonym na 139 milionów zł brutto zmieściła się jedna z ośmiu złożonych propozycji.
PLK zastanowi się nad elektryfikacją linii 286 od Kłodzka do Ścinawki Średniej
PKP PLK zamówi dokumentację projektową dla modernizacji linii kolejowej 286 na odcinku od Kłodzka Głównego do Ścinawki Średniej. Jedną z opcji jest elektryfikacja tego ważnego głównie dla ruchu pociągów towarowych szlaku.
Jestem ciekaw czy planowane są roboty na odcinku Ludwikowice Kłodzkie - Nowa Ruda. Ten obecnie 1-torowy odcinek pociąg pokonuje dość wolno i trochę niweczy efekt czasowy na całym odcinku.
Generalnie na przestrzeni lat poza Wałbrzychem i Kłodzkiem remonty dworców omijają tę linię. Na plus odrestaurowana duża drewniana konstrukcja wiatowa na przystanku Nowa Ruda Zdrojowisko po 1 stronie.
Zdecydowanie na plus infrastruktura peronowa/tunelowa w Ścinawce Średniej i Jedlinie-Zdroju (tutaj dzięki odbudowie linii przez Zagórze do Świdnicy). Jednak remont torowiska by się przydał, aby jeszcze skrócić czas przejazdu.
Dobrym pomysłem na ożywienie linii było przesunięcie startu pociągów z Jedliny na Głuszycę w stronę Świdnicy. Zastanawiam się czy będzie kiedyś próba jazd ze Świdnicy przez Zagórze nie do Głuszycy, ale ze zmianą kierunku jazdy na Wałbrzych i kończenie np. na Wałbrzych Miasto.
Na razie liczę na poprawę parametrów Nowa Ruda - Ludwikowice Kłodzkie. 8 km szynobus jedzie 16-17 minut.
_________________ Koniec degradacji-gminy dla Chełmska Śl. i Ruszowa
Perła w koronie polskich kolei. Trasa łącząca Wałbrzych z Kłodzkiem zachwyca na każdym kroku
Dziewięć stalowych mostów, czterdzieści pięć wiaduktów, trzy tunele. Razem to 286. Wiem, coś nie psuje, ale 286 to nie suma wymienionych atrakcji, tylko numer linii kolejowej, która łączy Wałbrzych i Kłodzko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum