Jest to mój pierwszy temat. Postanowiłem go założyć aby zadać parę pytań które mam nadzieję rozwieją moje wątpliwości. Zacznijmy od początku...
Mam 17 lat, moi rodzice są kolejarzami więc również mi przysługują bilety FIP( a w niektórych krajach ulga 50% na podstawie Międzynarodowej Karty Zniżek)
W ubiegłym roku wraz z rodzicami zrobiliśmy sobie wycieczkę do Paryża ( przez Kolonię i Monachium

Po przesiadce w Kolonii, dojechaniu do Monachium (oraz zwiedzeniu miasta) postanowiliśmy iść do kasy i postarać się o bilet z ulgą 50% na pociąg CNL do Paryża od granicy niemiecko-francuskiej (miejscówkę mieliśmy juz kupioną). W kasie spotkaliśmy się z odpowiedzią że nie można kupić biletu bez miejscówki. Zadecydowaliśmy wsiąść do pociągu i (jeśli będzie to konieczne) kupić bilet u kierownika kuszetki (ja go nazywam "pościelowym"

W tym roku planujemy podobną podróż i zwracam się z pytaniem jak uniknąć takich sytuacji jak te które miały miejsce w mojej poprzedniej podróży. Dodam że w kasach kolejowych w Polsce już nie da się kupować biletów na pociągi CNL więc wszystkie miejscówki kupiliśmy w Poznaniu w biurze DB Bahn a tam również nie było jakiejkolwiek możliwości kupienia biletów FIP 50%
Z góry dziękuje za pomoc! Pozdrawiam!