Wysłany: 11-12-2012, 21:19 Głogów - kolejowa dziura
Od wielu lat miasto Głogów przezywa upadek polskiej koleji,likwiduje sie co sie da,jeszcze przed 2000 rokiem można było dojechac do wszystkich wiekszych miast w Polsce bez przesiadek,już raczej lepiej nie będzie...popularna 14-stka bez pociagów osobowych ,linie do Bojanowa i Kolska już ich niema nie kursuje Ślązak kultowy pociąg który zawsze miał przepych,popularna ,,Warszawka'',,Wawel'',,Czcibór''nocny KRAKÓW-BERLIN z połaczen osobowych wspomne np.ZARY-OSTRÓW WLKP,WROCŁAW/LEGNICA-STARGARD SZCZECIŃSKI,LEGNICA-KOSTRZYN,powiedzcie po co nam dworzec kolejowy odremontowany jak pozostało nam sie przesiadac we Wrocławiu lub Zielonej Górze...czegos takiego jeszcze nie było....
Rafał ma rację , cuż że remontują dworzec jak po pół roku już bd tam typowa melina , już teraz schodzą siewszystkie elementy z miasta z Martą na czele i robią sobie z dworca przytułek . Miałem przyjemność być na dworcu w Zielonej Górze , nowy , czysto , pięknie jest ochroniarz i osobe pod wpływem alkoholu , bezdomnego itp odsyła i jest czysto a nie to co w Głogowie
Co do siatki połączeń to jest tragedie , same osobówki do Zielonej i Wrocławia oraz TLK Bielsko Białą - Kołobrzeg a Ic pokazało jak można zniszczyć pociąg który to jezdził tutaj od ponad 10 lat czyli Ślązaka który miał kiedyś 12 wagonów i frekwencjie teraz jezdzi sobie wesoła TLK z Zielonej do Wrocławia z 3 wagonami i jest zapowiadana nie do Krakowa tlyko do Wrocławia !
Coż taka kolej rzeczy aż łza się w oku kręci , pamiętam pociągi do Żagania , Leszna , Szczecina , Berlina, Krakowa , Ostrowa Wlkp , Legnicy a teraz ???? Jeszcze 3 lata posuchy kolejowej w tym regionie i kolej w Głogowie przestanie być modna...[/quote]
No na silę odzwyczajają głogowian od kolei i na siłę wpychają w ciasne busy. Mam nadzieję, że jak kiedyś zrewitaluzją 14stkę, to chociaż wznowią połączenia do Leszna i może i Żagania.
Praktycznie rzecz biorąc to w Głogowie już nie ma połączeń dalekobieżnych, skoro TLK Przemysław oficjalnie jedzie tylko do Wrocławia.
Rozkład jazdy pociągów z tajemnicą?
Cytat:
- Poszedłem na dworzec PKP , by dowiedzieć się jak mogę dojechać do Gliwic - mówi Czytelnik. - Wiedziałem, że kiedyś jeździł Ślązak na tej trasie, ten ze Szczecina do Przemyśla. Ale w związku z nowym rozkładem mogło coś się zmienić, wolałem się upewnić przed wybraniem się w podróż.
Czytelnik najpierw sprawdził rozkład jazdy, który jest wywieszony nad kasami w holu dworca PKP. - Ślązaka już nie ma, a zgodnie z rozkładem to mogę dojechać tylko do Wrocławia pociągiem o 7.30 - opowiada głogowianin. - Postanowiłem dopytać w informacji, jak mogę dojechać do Gliwic.
Okazało się, że pociąg z 7.30, który zgodnie z informacją na tablicy jedzie tylko do Wrocławia, tak naprawdę jedzie aż do Krakowa, a więc także do Gliwic. - Czemu nie napisano tego na rozkładzie? - pyta głogowianin. - To dezinformacja podróżnych.
Spróbowaliśmy ustalić, dlaczego tak jest i dlaczego po zmianach pociąg nie jest ujęty jak dalekobieżny. Skontaktowaliśmy się z rzecznikiem PKP, który jednak odesłał nas do rzecznika PLK, odpowiedzialnego za rozkłady jazdy. Jak się dowiedzieliśmy pociąg po zmianach, który wyjeżdża z Głogowa o 7.30, nazywa się teraz Przemysław. - Zgodnie z rozkładem jazdy wyjeżdża z Głogowa jako Przemysław kończący jazdę o 9.12 we Wrocławiu, a z Wrocławia wyjeżdża o 9.46, także jako Przemysław, do Krakowa. Być może jest to jakiś wymóg techniczny. Dowiem się u przewoźnika - powiedział Mirosław Siemieniec.
Czekając na dalsze wyjaśniania rzecznika, trudno się oprzeć wrażeniu, że to co usłyszeliśmy do tej pory ma niewiele wspólnego ze zdrowym rozsądkiem i troską o pasażerów. Czekamy cierpliwie na kolejne uzasadniania lub deklarację zmiany zapisów w rozkładzie jazdy.
Jeśli chodzi o głogowski dworzec, to powinni pomyśleć nad ochroną w tym obiekcie, bo go szybko zdewastują. Może miasto powinno w to zainwestować? Ciekawe kto utrzymuje ochronę na dworcu w Zielonej Górze.
Czyta głupota , Przemysław jedzie do Krakowa i tyle tak ma wpisane na tablicach bocznych i tak powinno być w rozkładzie . Typowe wygaszanie popyty bo nie moga dopisać nazwy Kraków Gł
A co do dworca z tego co wiem to będą zamontowane kamery
To kamer jescze niema? nie byłem tam ponad dwa tygodnie myślałem że są już zamontowane z gazety wiem że postawili w Holu jakis przedwojenny sejf...podobno z kasą pancerną w środku..wie ktoś coś może czy są jacyś najemcy na lokale użytkowe
?
W sumie muszę się przespacerować tam i zobaczyć postępy. Jak przechodziłem ostatnio obok dworca kilka dni temu to widać było przez okno że coś robią na 1 piętrze, z tego co pamiętam tam była kiedyś poczekalnia.
Nawet w internetowym rozkładzie jazdy pisze że Przemysław z Głogowa jedzie tylko do Wrocławia.
Rafał nie mam pojęcia czy są najemcy, ale może popytaj na forum skyscrapercity.com zwłaszcza w wątku o głogowskich inwestycjach, więcej głogowian tam bywa niż tutaj, więc może coś wiedzą.
Podobno na dworcu ma być kiosk , słyszałem kiedyś od pracowników że nawet mówiono o Biedronce na dworcu ale sprawa ucichła .
Najpierw niech pogonią towarzystwo bezdomnych , bo jak wchodzi się to nie przyjemnie się robi.
Moim zdaniem dworzec powinien być otwierany przed pierwszym pociągiem tj około 4:00 i zamykany po ostatnium tj około 22:30 i nie było by problemy z bezdomnymi , bo zrobią sobie z dworca przytułek . A SOK ma związane ręce w tej sprawie
Biedronki na pewno nie będzie to dawno nieaktualna sprawa.
Wiesz co masz rację, skoro w nocy nie ma pociągów powinni dworzec zamykać na ten czas. Ale czy drzwi jakie tam zamontowali umożliwiają zamykanie na klucz?
Tak te drzwi od strony peronów są takie jak w Hipermarketach mają przy samej ziemi miejsca na klucz i tak się je zamyka.
A co do pociągów to postanowiłem sobie zrobić mała statystykę :
--w rozkładzie 2010/2011 rozpoczynało/kończyło bieg lub zatrzymywało się 40 pociągów na dobę TLK , IR oraz Regio
--natomiast w obecnym rozkładzie ta liczba zmalała do 28 pociągów !
Z raku na rok pociągi są w naszym regionie obcinane
[ Dodano: 14-12-2012, 15:32 ]
Cytat:
Praktycznie rzecz biorąc to w Głogowie już nie ma połączeń dalekobieżnych, skoro TLK Przemysław oficjalnie jedzie tylko do Wrocławia
Z tego co dzisiaj się dowiedziałem do w Głogowie zmieniali oznaczenie na RJ TLK Przemysław powinien być już oznaczony i zapowiadany jako do Krakowa
To dobrze, chociaż nie będą wprowadzali ludzi w błąd.
A z tym apelem o zamykanie dworca na noc to do PKP mógłby się zwrócić poseł Zubowski, to chyba jedyna osoba która interesuje się sprawami PKP w mieście ostatnimi czasy.
Jeśli chodzi o ilość pociągów masz rację, kiedyś było więcej pociągów w kierunku Katowic. Chyba też ubyło pociągów do Wrocławia i Zielonej Góry, nie licząc zlikwidowanych do Leszna i Legnicy.
No tak Głogów po prostu robi się kolejowym zaściankiem , i tych we Wrocławiu nie bardzo obchodzi co jedzie do Głogowa , prawie wszystkie Ir , TLk muszą kończyć bieg we Wrocławiu a mogły by jako Regio jechać do Głogowa takie coś jak w przypadku Jeleniej Góry , chociaż to poszerzyło by ofertę.
Nie tylko Głogów, przecież i Zielona Góra na tym bardzo traci.
Mam wrażenie, że za kilka lat pociągi będą kursowały tylko pomiędzy największymi aglomeracjami.
Pomysł z przedłużeniem połączeń jako IR jest bardzo dobry, szkoda tylko że Głogów jest tak osamotniony na tym dolnośląskim odcinku odrzanki, poza nami są tu tylko małe miasteczka, a niestety głogowskie lobby jest słabiutkie, nawet Głogów nie ma nikogo w sejmiku dolnośląskim.
Jeśli argumentem przeciwko większej liczbie połączeń Głogowa z Wrocławiem jest niewielki ruch pasażerski, to niech chociaż puszczą na tą trasę szynobusy.
Poza tym symbolicznym upadkiem głogowskiego węzła kolejowego było niedawne zburzenie głogowskiej lokomotywowni stojącej w mieście od 19 wieku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum