Tomasz B.,
o ile dobrze pamietam do ówczesnego PKP trafiło ok.160 wagonów tej serii.
Pierwszy wagon: 505126-00001-? - niewiem czy istnieje.
Pocieto nie więcej niż chyba 5 sztuk.
Przed 2009 rokiem wagony te miały przydziały: Wrocław, Bielsko Biała, Racibórz, Rzeszów, Poznań, Chojnice, Toruń, Bydgoszcz.
Obecnie wagony są w PR Gdynia, PR Poznań, Szczecin Wzg.Hetm., Rzeszów.
cała seria należy do PR.
_________________ Kocham wolność słowa. . .,czy się to komus podoba czy nie! W środowisku kolejowym są tacy ludzie, którzy wyznają zasadę "wiem ale nie powiem", i tych ludzi nienawidzę, pozdrawiam wszystkich forumowiczów i pracowników mojej spółki.
Ad.2. W Lesznie jeszcze rok temu znajdował się wagon Bdhpumn 50 51 26-08 000-9, st. Poznań, data rewizji 15.02.2007. Obecnie nie wiem, gdzie się znajduje.
aha i pomyłka bo każdy Bmnopux ma numerację 505126-08...-. a nie jak błędnie napisałem że 505126-00...-.
_________________ Kocham wolność słowa. . .,czy się to komus podoba czy nie! W środowisku kolejowym są tacy ludzie, którzy wyznają zasadę "wiem ale nie powiem", i tych ludzi nienawidzę, pozdrawiam wszystkich forumowiczów i pracowników mojej spółki.
Myślałem, że wagony były numerowane od 001, a tu niespodzianka 000 też jednak był . Jak podają źródła internetowe tych piętrusów było 160 sztuk. Wagonem z najwyższym numerem jaki widziałem był Bmnopux 50-51 26-08 158-5 (widziany w ruchu w maju 2010 r.). Jeśli chodzi o kasację to niedawno dwa piętrusy poszły pod palnik: Bdhpumn 50 51 26-08 125-4 st.mac. Czeremcha - październik 2010 oraz Bdhpumn 50 51 26-08 070-2 st.mac. Racibórz - styczeń 2011. Dalsze ustalanie faktów trwa
[ Dodano: 02-07-2011, 20:47 ]
W 1989 roku do Polski dotarło 115 sztuk piętrusów, a numeracja zaczynała się od 000 i kończyła na 159 (wg. czeskich stron www dot. wagonów)
Tomasz B., jest jeszcze 505126-08159-3 st. Poznań, N.Rev. 14.04.2011.
Wagon 08-158 jest w malowaniu InterRegio lecz bez napisu i jest po modernizacji (wklejane okna).
[ Dodano: 03-07-2011, 10:02 ] sebol71, dzięki.
08-030-6 zezłomowany przez PR Gdynia w okolicach lutego 2010r.
Wow, to w Szczecinie stacjonują piętrusy? Nie chce mi się wierzyć. Jeszcze 1,5 roku temu ich spotkanie było rarytasem (raz na kilka lat) a teraz to juz nawet u nas stacjonują? wie ktos ile sztuk?
OPi, tak kilka sprowadzono na potrzeby IR wystawianych przez PR Szczecin.
Np. 505126-08-038-9 w malowaniu IR.
Dodam jeszcze. że np. na dzień 31 grudnia 2004 oraz 31 grudnia 2005 ilostan tych wagonów wynosił 148 sztuk czyli 12 wagonów zostało skreślonych z inwentarza w latach 1989-2005.
Tomasz B., nie wiesz które numery tych skreslonych Bmnopuxów?
Tylko się bohunami interesujesz?
Jeden z wagonów (numeru nie znam) Bdhpumn w dniu 26 czerwca 2006 w Świniarach (jedno z osiedli we Wrocławiu) został poważnie uszkodzony przez ciężarówkę (m.in. rozerwany fragment boku wagonu, uszkodzenia drzwi). W dniu 1 sierpnia 2008 wagon ten znajdował się na stacji Toruń (wyrwa prowizorycznie załatana fragmentami blach). Stał razem z bipami, które zostały sprzedane na złom. Czy ktoś wie jakie były dalsze jego losy?
[ Dodano: 06-07-2011, 23:13 ]
... a interesuje się wszystkim kolejowym po trochę, ostatnio zainteresowałem się piętrusami - niestety info w necie bardzo skąpe, więc sam próbuje ustalić trochę faktów ... nie wiem niestety co wcześniej skreślono ...
Witam.
Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że 9.07.2011 czyli parę dni temu z Raciborza wyjechało ostatnie 13szt. BDHPUMN do Poznania, gdzie zostały przekazane. Ich numery to:
Pracowałem przy tych wagonach od kiedy przyszły do Raciborza. Aż szkoda, że wyjechały od nas ostatni raz.
Jak, by ktoś chciał to mam zdjęcia tych wagonów z przed paru dni i filmik jak odjeżdżały.
Z tego co pamiętam to na początku dostaliśmy do Raciborza Bdhpumn-y z numeracją ...05x., ...06x., ...07x., a później doszło jeszcze kilka ...15x.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum