Czy te przepisy dotyczące licencji maszynisty działają już w praktyce? Czy na szkolenie na maszynistę ma szanse osoba która jest po liceum? I gdzie należy się zgłosić? w KM powiedzieli, żebym spadał na drzewo jak nie mam technika elektryka, a niby w nowych przepisach wykształcenie nie ma znaczenia
en57-2000, z tego co wiem to niekoniecznie "elektryk" spec. Trakcja Elektryczna, ostatnio rozmawiałem z jednym chłopakiem z IC Poznań, co szkoli się na mechanika i miał Technik Elektronik spec. sieci komputerowe.
Z nowego rozporządzenia na licencję wychodzi, że każdy może zrobić sobie taki "plastik". Nie ma żadnych ograniczeń i wymagań w wykształceniu. Musisz tylko mieć kasę na kurs - obecnie ok. 8000 zł.
W " starym" rozporządzeniu z 2004 roku musiałeś mieć technika, najlepiej elektryk, mechanik, etc.
Z nowego rozporządzenia na licencję wychodzi, że każdy może zrobić sobie taki "plastik". Nie ma żadnych ograniczeń i wymagań w wykształceniu. Musisz tylko mieć kasę na kurs - obecnie ok. 8000 zł.
W " starym" rozporządzeniu z 2004 roku musiałeś mieć technika, najlepiej elektryk, mechanik, etc.
eeeee.jakie 8 tysięcy???
3 tysiące Intechkop Katowice+340 zł badania z psychotestami.
Możesz dogadać się z przyszłym pracodawcą żeby to sfinansował ale na pewno pracodawca będzie wymagał lojalki.
Te ceny to chyba z księżyca sobie biorą choć jak byłem na kursie w Katowicach to był gość co dojeżdżał gdzieś spod Torunia bo podobno w jego okolicach właśnie około 7tys...(
No ba oczywiście że ma, sam rozmawiając z mechanikami w województwie śląskim i mówiąc że robie kurs na pomocnika odpowiadają że pewnie w Intechkopie...więc znana jest na tutejszym obszarze.
żadna firma typu Intechkop czy inna nie zrobi z Ciebie maszynisty.. jak nie masz smykałki do tego i cierpliwości lepiej się nie pchać.. jedynie firma o której piszę na początku chce kasę wyłudzić.. 7900 zł za kurs? gdzieś widziałem już temat na tej stronce i ktoś inny pisał że kurs kosztuje 3000 zł.. Szybciej zdobyć uprawnienia w którejś ze spółek.. czy to grupy pkp lub w wojewódzkich (np. KM)
danek88 aś wybłysnął inteligentną wypowiedzią-no jasne że nikt nie zrobi z ciebie maszynisty jak nie masz smykałki ale ludzie tutaj pytają o to jak spełnić wymogi formalne i proceduralne-nie wiem jak w innych firmach ale u mnie na kursie 3 miesiące praktyki+dalsze praktyki przed egzaminami+wymaganie doświadczenie mechaniczne lub elektryczne(szkoła lub praca).Nie wiem czy wiesz ale dużo firm kolejowych(nie wszystkie) wysyłają swoich kandydatów właśnie to takich firm na szkolenia teoretyczne i proceduralne wymagane polskimi przepisami...
Nie wiem czy wiesz ale dużo firm kolejowych(nie wszystkie) wysyłają swoich kandydatów właśnie to takich firm na szkolenia teoretyczne i proceduralne wymagane polskimi przepisami...
Wiem, że ICki wysyłały jakieś 2-3 lata temu na takowe szkolenia.. a teraz ? trudno powiedzieć
[ Dodano: 21-09-2011, 19:48 ]
Bardi78 napisał/a:
...a to nie tak że jako pomocnik jeździsz odpowiednią ilość godzin lub km i aplikujesz na EGZAMIN na maszyniste???No chyba że wiesz lepiej...
z km masz rację.. aplikować na egzamin? nie tak od razu ..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum