Czy któryś z przewoźników wysyła osoby po liceum na szkolenie na maszynistę? Niby wykształcenie nie miało grać roli, a tam gdzie się pytałem i w ogłoszeniach to nadal chcą osoby po technikum. Czy ktoś słyszał o przypadku, że aktualnie szkolone są na maszynistę osoby po liceum?
Drogi kolego en57-2000 powiem tak
Ja byłem po liceum ale miałem doświadczenie w kwestii silników spalinowych,budowy,naprawy co miałem udokumentowane w papierach z pracy więc wyrazili zgode na kurs-generalnie wymagane jest wykształcenie lub udokumentowane doświadczenie w kierunku elektrycznym lub mechanicznym.Pozdrawiam.
Minister infrastruktury i rozwoju Elżbieta Bieńkowska podpisała wczoraj rozporządzenia, które regulują zasady pracy maszynistów: rozporządzenie w sprawie licencji maszynisty oraz rozporządzenie w sprawie świadectwa maszynisty.
Urząd Transportu Kolejowego nadal odnotowuje znaczną liczbę błędnie składanych wniosków w sprawie uzyskania licencji maszynisty (ponad 60 proc. błędnych wniosków w ciągu miesiąca). Błędy we wnioskach spowalniają proces wydawania licencji maszynisty – zwraca uwagę przewoźnikom regulator.
Urząd Transportu Kolejowego chce ułatwić i maksymalnie przyspieszyć proces wydawania licencji dla maszynistów. Dlatego regulator stworzył nowoczesny System Obsługi Licencji Maszynisty (SOLM). Aplikacja sprawdzi poprawność danych we wnioskach, pozwoli też na ich składanie wniosków przy użyciu profilu zaufanego ePUAP. Do października 2018 roku blisko 18 tysięcy maszynistów musi posiadać nowy dokument potwierdzający uprawnienia.
100 złotych – tyle wynosi teraz opłata za wydanie licencji maszynisty – niezależnie od formy złożenia wniosku. Do tej pory opłata przy wniosku składanym „papierowo” była dwa razy wyższa. Niższą stawkę mogli zapłacić składający wniosek przez system teleinformatyczny. Ujednolicona opłata za licencję to efekt wejścia w życie rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Budownictwa.
Od 29 października 2018 r. maszyniści muszą mieć licencję i świadectwo maszynisty, by móc prowadzić pociągi. Jednak nowe przepisy nie będą obowiązywać wszystkich pracujących na tym stanowisku.
Jak przypomina Urząd Transportu Kolejowego, w wyniku wdrożenia do polskiego prawa dyrektywy o maszynistach (2007/59/WE) konieczne było utworzenie nowych stanowisk kolejowych, które zastąpią dotychczas istniejące.
Wiąże się to właśnie z koniecznością wystawienia nowych uprawnień dla osób zatrudnionych na nowych stanowiskach.
UTK przypomina o wymianie uprawnień prowadzących pociągi.
Prawa kierowania pojazdem kolejowym wystawione na podstawie rozporządzeń z 2004 r. i 2011 r. są ważne jedynie do 29 października 2018 r. Urząd Transportu Kolejowego wskazuje, w jaki sposób należy wystawić nowe prawa kierowania pojazdem kolejowym dla osób przechodzących ze stanowisk związanych z prowadzeniem pojazdu kolejowego na stanowisko prowadzącego pociągi lub pojazdy kolejowe.
6 315 wydanych licencji w 2017 roku, ponad 90% wniosków o licencję złożonych przez internet – takie są efekty działania Systemu Obsługi Licencji Maszynisty wdrożonego ponad rok temu w Urzędzie Transportu Kolejowego.
Pozostało 5 miesięcy do zakończenia okresu przejściowego, w którym maszyniści w sposób uproszczony mogą wymienić prawo kierowania na licencję maszynisty. Urząd Transportu Kolejowego szacuje, że wniosków o wydanie licencji nie złożyło jeszcze ok. 1,6 tysiąca kierujących pojazdami kolejowymi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum