Witam mam takie pytanie. Otoz jednego dnia mam dwa pociagi TLK (jeden o 8:23 drugi o 14:27) do mojej miejscowosci. Te dwa pociagi jada ta sama trasa i pokonuja te sama ilosc kilometrow (ceny biletow te same). Zakupilem bilet na przejazd do mojej miejscowosci na 19 grudnia jednakze nie podalem godziny wyjazdu i Pani w kasie odruchowo chyba wpisala ze bilet wazny od 8:23, a ja jade tym o 14:27. Czy to moze byc jakis problem przy kontroli biletow ? Bilet jest na druga klase caly.
Jeżeli to jest podróż do 100km to bilet jest ważny 6 godzin, więc musisz wymienić na nowy. Jeżeli powyżej 100km, to jest ważny 24 godziny więc nie będzie problemu.
Najlepiej będzie jak pójdziesz do kondzia przed wyjazdem, i zgłosisz mu problem, że chodzi tylko o cztery minuty - nie powinien robić problemów. I taka rada na przyszłość: lepiej kupuj z późniejszą godziną wyjazdu, bo wcześniej możesz jechać bez problemu, za to po przekroczeniu 6 godzin od godziny wpisanej już jechać nie możesz.
No to pomyśl czasami masz bilet na 8:23, zakładaliśmy ze trasa do 100 km bo nie sprecyzowałeś, więc ważny byłby 6 godzin czyli do 14:23, a więc 14:27 to tylko 4 minuty po czasie - wystarczyłoby to zgłosić konduktorowi, na pewno by bilet uznał za ważny. Jechałem już tak kilka razy.
ale do 14:23 to on ma ukończyć podróż a nie rozpoczynać. Tak jak kupujesz bilet na trasę powyżej 100km. bilet masz ważny przykładowo od 8:25 to do następnego dnia do 8:25 masz tą podróż ukończyć.
_________________ w pociągu:
2010-2012=14439km
2013-49706km
ale do 14:23 to on ma ukończyć podróż a nie rozpoczynać.
Już nieraz tak jechałem i problemu nie było, nawet sami kondzie mówili że liczy się godzina wyjazdu. Przykładowo w starym rozkładzie miałem bilet na 7:49 a jechałem o 13:27, albo na 14:17 a jechałem o 20:15 i nigdy problemu nie było.
I taka rada na przyszłość: lepiej kupuj z późniejszą godziną wyjazdu, bo wcześniej możesz jechać bez problemu, za to po przekroczeniu 6 godzin od godziny wpisanej już jechać nie możesz.
Czyli jeżeli bilet mam ważny OD godziny 14:00, a pojadę pociągiem o 10:00 to kierpoć nie będzie się rzucał? Albo rewizor.
chcialabym jechac na bilecie tlk z kalisza do krakowa przez wroclaw, z tymze we wroclawiu musze zalatwic sprawy osobiste na co mi zejdzie ladne pare godzin, czy konduktor nie przyczepi sie ze np wysiadlam we wrocku o po 12stej, a wsiadam w pociag do krakowa powiedzmy o 23:55?? ( w teorii dojade do krk przed uplywem 24h, ale w miedzyczasie byly inne pociagi w ktore mogla wsiasc)
O ile pamiętam tłumaczenie i interpretację zapisu regulaminu IC przez naszego instruktora, bilet do 100 km ważne przez 6 godzin są ważne na zasadzie godziny wyjazdu: jeżeli bilet jest ważny 6 godzin od 8:00 to pasażer może wsiąść i jechać do celu (ale wtedy bezpośrednio!) o godz: 13:59 (godzina rozkładowego wyjazdu pociągu ze stacji wyjazdu) mimo, iż zakończy podróż po 6 godzinach od początku ważności biletu. Natomiast bilety powyżej 100 km ważne 24 godziny, BEZWZGLĘDNIE mają termin ważności 24 godziny i w tym czasie podróż musi być zakończona!
Nie do końca bezwzględnie bo chyba te 24 jest chyba liczone według rozkładu a jak pociąg ma 120 minut opóźnienia to jadę dalej. poprawcie mnie jeśli się mylę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum