Wysłany: 21-06-2009, 10:43 RJ 2009/2010 na Dolnym Śląsku
Materiałem TV Bolesławiec o likwidacji pociągów "Ślązak" i "Sudety" do/ze Zgorzelca otwieram temat dotyczący nowego rozkładu jazdy, który zacznie obowiązywać od grudnia br.
Z tego co mi wiadomo do Warszawy ma jeździć pociąg rano, natomiast do Przemyśla będzie to gr. wagonów ze "Światowida" relacji Jelenia Góra - Przemyśl (przez Węgliniec, Legnicę).
Mówiłem już w którymś z tematów, że IC odpowiedziało mi na list w sprawie połączenia Jeleniej Góry z Krakowem i Podkarpaciem i w przyszłym roku pojedzie ŚWIATOWID z Jeleniej do Przemyśla przez Węgliniec, Legnicę. Dodatkowo wieczorem zostanie ŚNIEŻKA sezonowa ale jaką trasą to jeszcze się zastanawiają czy przez Wrocław, czy przez Nysę. Pozdrawiam.
_________________ Kolej to najlepszy środek transportu.
Czyli ślązak w pełnym zestawie wagonowym pojedzie do Zielonej Góry. Powiedzcie mi czy jakiś nowy pośpiech jest w planach przez Głogów oprócz oczywiście tego jednego sezonowego Świnoujście,Kołobrzeg. Ile można same kible oglądac.
ŚLĄZAK będzie dzielony na część do Zielonej Góry i Poznania.
[ Dodano: 21-06-2009, 20:39 ]
Swoją drogą zastanawiam się co pani Czemerajda z IC chciała nam przekazać mówiąc, że pociągi ŚLĄZAK i SUDETY zostaną przekształcone w "jeszcze lapsze połączenia"????? Czyżby zostały zamienione na EX lub TLK. Swoją drogą PKP IC już powinno opublikować swój projekt, aby każdy miał swój wgląd w niego.
"ŚLĄZAK" ponoć ma jeździć jako TLK, w relacji Przemyśl - Poznań/Zielona Góra.
Wysłany: 21-06-2009, 22:42
"Ślązak" mi się podoba i plany ze "Światowidem", ale co będzie z "Sudetami"? Jeszcze tak na marginesie chciałem dodać, że w końcu przydałby się jakiś sezonowy na Pomorze... np. przywrócić posp. Bielsko - Biała - Kołobrzeg/Międzyzdroje - ale to swoją drogą .
A co z połączeniem do Lublina? Ile listów trzeba jeszcze wysłać i sobie gardła pozdzierać, żeby beton zrozumiał, jak bardzo jest to połączenie pożądane?
Swoją drogą, skoro ma być Przemyślanin w codziennej relacji, to po jaką cholerę nam ta Śnieżka? Niech sobie jeździ do/z Wrocławia, a Bystrzycę wydłużyć do wiadomej stacji. Co za ludzie tworzą ten rozkład.
Ale spokojnie, nie poddajemy się. Trzeba dalej walczyć.
Nie PRZEMYŚLANIN a ŚWIATOWID, a ŚNIEŻKA to tylko pociąg sezonowy. ŚWIATOWID pojedzie przez Węgliniec i Legnicę a ŚNIEŻKA przez Wałbrzych, a to całkiem inna para kaloszy. Nie wyobrażam sobie, aby 200.000 miasto zostało bez pociągu na Śląsk i Malopolskę. Ludzi do Krakowa i na Śląsk z Jeleniej jeździ dużo więc dwa pociągi w ciągu dnia są jak najbardziej pożądane. Lublin to też inna historia. Ten pociąg powinien wrócić, ale nie nawołuj do likwidacji ŚNIEŻKI bo to nawoływanie jest nikomu niepotrzebne i może działać tylko na szkodę. ŚNIEŻKA już jeździła przez rok do Wrocławia i moim zdaniem była to kompletna paranoja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum