Chce w najbliższy poniedziałek (16.XI.) przewieźć rower pociągiem, i nie wiem za bardzo jak się do tego za bardzo zabrać.
Mam do pokonania trasę Zawiercie - Wrocław, więc pewnie pojadę osobowym + IR / posp.
Mam pytanie odnośnie biletów, jak to się "robi" z rowerami, bo nie mam zielonego pojęcia. Jest coś takiego jak bliet na rower? Jeżeli tak, to czy potrzebuje go osobno na osobowy i osobno na drugi pociąg (który pewnie będzie IRem lub pospiesznym) - czuje się lekko zagubiony, mógłby ktoś mnie oświecić?
Druga kwestia - gdzie trzymać rower w pociągu?! W osobowym - to pewnie na końcu składu w tym takim większym "pomieszczeniu", tylko co jeżeli pojadę pospiesznym - czy tu mogą się pojawić jakieś problemy? Bo chyba nie w każdym mogę ów rower przewieźć, mam rację?
PR była promocja weekendowa i od czwartku do niedzieli był rower za 1zł, ale to chyba do końca października (chociaż dziś pan konduktor wypisał mi na rower za 1zł więc nie wiem jak to do końca jest)
Lil_Peter,
bilet na rower nie jest przypisany do konkretnego pociągu.
Jeśli jedziesz pociągami tej samej spółki to wystarczy jeden - bilet rowerowy.
Jeżeli bedziesz jechał PR lub IC to potrzebne mogą być dwa bilety (bo są różne ceny) - ale może ktoś kompetentniejszy w tej kwestii się wypowie...
Tylko na stronie Przewozów Regionalnych są warunki przewozu roweru w pociągu - http://www.pr.pkp.pl/przewoz-roweru.html
Wynika z tego jasno, że cena biletu na rower jest zrycztałtowana - niezależna od odległości przewozu, a ważność tego biletu jest tożsama z ważnością biletu na przejazd. Zatem im więcej biletów (blankietów) będziemy potrzebowali na przejazd dla siebie, tym więcej zapłacimy za przewóz roweru.
Ponieważ nie ma specjalnych regulacji dot. przewozu rowerów w poc. InterRegio to mają zastosowanie zasady obowiązujące w poc. osobowych.
Zatem im więcej biletów (blankietów) będziemy potrzebowali na przejazd dla siebie, tym więcej zapłacimy za przewóz roweru.
Skoro bilet kosztuje 5 złotych, to jak cena może rosnąć?
Przecież jeżeli pojade ze stacji A do B przesiadając się nawet 3 razy (za każdym razem do pociągu spółki PR) to przecież i tak bilet na rower będzie kosztować "piątke". Nie może rosnąc, skoro jest zryczałtowany. No chyba, że ja czegoś nie rozumiem
jak kupisz jeden bilet na całą trasę - to też jeden na rower będziesz potrzebował,
a jak bedziesz miał np 3 bilety na poszczególne odcinki to i musisz mieć 3 bilety na rower...
Ze stacji A do stacji B z 1 blankietem na przejazd - za rower 5 zł.
Ze stacji A do stacji B z 2 blankietami na przejazd - za rower 2x 5zł.
Ze stacji A do stacji B z 3 blankietami na przejazd - za rower 3x 5zł.
Nigdzie nie napisałem czegokolwiek o przesiadkach.
Ja wiem, że pora późna ale czytanie ze zrozumieniem znacznie upraszcza życie i powoduje pokój na ziemi
Najtańsza będzie podróż osobowym+interRegio (ten sam przewoźnik) - bilet na jednym blankiecie za 30 zł (normalny; są też ulgowe). Do tego bliet na rower (na całość trasy) za 5 zł.
Przesiadka chyba najwygodniejsza w Zabrzu: ten sam tor, na pewno nie będzie konieczności chodzenia po schodach...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum