Jestem na Helu i warunki podróżowania są bardzo dobre, ludzi dużo w godzinach szczytu albo wzmocnione szynobusy o jeden wagon lub dwa szynobusy spięte razem ,jest ok. Myślę że PR radzą sobie bardzo dobrze tak jak i IC które też wzmocniło składy o trzy wagony CD- brawo dla tych przewoźników.
GAMY są przypisane do określonych tras, ale dzięki nim macie nurka. U nas został jeden, który robi 2 razy tam i z powrotem Lublin, więc ma co robić. Może zastąpi go GAMA, ale tego mi nie wiadomo.
Dzisiaj widziałem przejeżdżając Gryfem chyba przez Rumię SM czy SU42 z Regio wagonowym na Hel, chyba zestaw BHP + bonanza, obłożenie 100 %, ludzie stali w tej bonanzie.
Historia z lat ubiegłych powtarza się. W środku sezonu wakacyjnego pociągi jadące z Gdynia na Półwysep Helski są ponownie przepełnione. Już w zeszłym roku na łamach InfoRail pisaliśmy, że autobusy szynowe nie dają rady przewozić wszystkich pasażerów. W tym roku jest jeszcze gorzej, a to z uwagi na zupełny brak składów wagonowych. Dopiero od kilku dni „Tur” zestawiony jest z lokomotywy SU42 i wagonów piętowych. Pozostałe połączenia obsługują szynobusy.
Przewozy Regionalne reagują. Oddział Pomorski w Gdyni poinformował, że w związku ze zwiększoną frekwencją w pociągach kursujących z Gdyni Głównej do Helu oraz z Helu do Gdyni Głównej w dniach 6 - 31 sierpnia 2015 roku uruchomione zostaną dodatkowe połączenia: z Gdyni Głównej (odjazd 7:46) do Helu (przyjazd 9:12) oraz z Helu (odjazd 16:43) do Gdyni Głównej (przyjazd 18:28).
Turyści skarżyli się w wakacje na dyskomfort w przepełnionych pociągach z Helu do Gdyni. Zdaniem Przewozów Regionalnych, pasażerowie są uprzedzani o limicie przewożonych rowerów. Trudno jednak egzekwować ten limit.
W kierunku elektryfikacji linii kolejowej Reda – Hel.
– Elektryfikacja linii kolejowej z Redy do Helu oraz budowa na niej nowych mijanek to działania bezwzględnie konieczne do wykonania – mówi „RK” poseł PO Stanisław Lamczyk, członek sejmowej Komisji Infrastruktury.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum