Zamiast pieprzyć od rzeczy, może warto najpierw przypomnieć sobie zapisy SIWZ?
jeden z cytatów:
" W zakresie PAKIETU A (Pakiet spalinowy) zostanie przekazanych Wykonawcy do
wykorzystania w ramach świadczenia przewozów 13 autobusów szynowych typu SA-106 oraz
5 wagonów doczepnych typu SA-123 stanowiących własność Województwa KujawskoPomorskiego w formie użyczenia. "
Nie jest wprawdzie to zapisane jednoznacznie, ale ARRIVA po prostu musi korzystać z pesowskiego złomu.
Nie potrzeba także pożaru PESY, aby były braki taborowe - np. SA134-001 stoi tam już co najmniej dwa miesiące i jakoś nie bardzo wiedzą jak się do niego zabrać.
A np. SA106-001, który jakiś czas temu wrócił z przeglądu po chyba połowie roku, "złapał" w PESIE usterki, których nie miał, gdy był tam oddawany. W PESIE produkowaliby nawet widelce z defektem, a co dopiero mówić o szynobusach
kopernik, z tego co napisałeś to rozumiem że Kuj - Pom kupił badziewie (SA106) i zmusza przewoźnika żeby z tego szajsu korzystał bo jak nie to mogą mieć sprawę o niegospodarność - kupili za grube miliony a stoją nieużywane...
_________________ Pokuccy kopciarze - łączcie się !
Nie. Na dłuższe trasy tabor zza granicy, a stoszóstki na trasy krótkie. Albo trakcja ukrotniona na wypadek defektu jednego plastika, drugi mógłby go pociągnąć.
gryff -Usunięty- Gość
Wysłany: 19-12-2010, 16:58
Te badziewia jak nazywacie SA-106 w roku 2004 zakupiło większość województw ,więc kuj-pom nie jest odosobnione
[ Dodano: 19-12-2010, 17:07 ]
Co do lini Działdowo -Brodnica nie będzie tam wznowienia ruchu pociągów ,ponieważ UM WM nie chce dołożyć ani grosza o tym już 2 lub 3 lata temu na jednej z konferencji prasowych informował marszałek woj kuj- pom Pan Całbecki i taka jest prawda
_________________ Kocham wolność słowa. . .,czy się to komus podoba czy nie! W środowisku kolejowym są tacy ludzie, którzy wyznają zasadę "wiem ale nie powiem", i tych ludzi nienawidzę, pozdrawiam wszystkich forumowiczów i pracowników mojej spółki.
Jeśli przyjmiesz że stacją graniczną (ładnie brzmi, prawda?) jest Gutowo Pomorskie, to od Brodnicy do Gutowa jest 19,998km, a od Gutowa do Działdowa (War-Maz) jest 35,258km.
Jeśli założysz na linii 6 par pociągów całorocznych, oraz dopłatę do pociągu w wysokości 17,99 zł/poc km (za tyle będzie jeździła teraz Arriva), to dla olsztyńskiego odcinka dziennie będziesz miał 6*2*35,258km*17,99zł = 7611,50 zł. W roku da to 2 778 197 zł.
Jak jest obecna dopłata UM-u? Nie wiem. W sezonie 2007/2008 było to 24mln zł. W sezonie 2009/2010 było to 27mln zł. Niestety nie mam danych aby porównać pracę przewozową (pociągokilometry), a to jest bardzo ważny element przy mówieniu o pieniądzach i efektywności ich wykorzystania.
Teraz pozostaje pytanie: czy uruchomienie kilku pociągów komercyjnych na terytorium województwa Warmińsko - Mazurskiego relacji na przykład Chojnice - Działdowo, Laskowice - Działdowo - Grudziądz - Działdowo i Brodnica - Działdowo, spowoduje iż wkład wniesiony na uruchomienie tego odcinka po roku się zwróci ? Ile by musiał kosztować bilet, ile by musiało być pasażerów żeby te ~2 778 197 się po roku zwróciły lub wygenerowały minimalny zysk.
Trochę szkoda, że tych pociągów Bydgoszcz - Sierpc - Bydgoszcz nie pociągnęli kawałek dalej, do Płocka. Może i nie cieszyłby się frekwencją zapewniającą zysk, ale korzyści wizerunkowe byłyby znaczne.
Jeżeli frekwencja byłaby 0% to jestem na nie. Jeżeli na Sierpc - Płock na SA106 frekwencja by była powiedzmy te 30% to jestem za. Poza tym KONIECZNIE więcej kursów na Toruń - Sierpc, dwie pary to ZA MAŁO.
Stan taborowy raczej nie pozwoli na uruchomienie dodatkowych Toruń - Sierpc. Nie wiem, jaka jest frekwencja w szynobiustach KM na Sierpc - Płock, ale należy pamiętać, że w pociągach Bydgoszcz - Płock - Bydgoszcz byłaby ona większa z oczywistych względów. Myślę, że jakieś 30-40% miejsc w SA106 by udało się zapełnić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum