W składzie nie wszystkie wagony 2 klasy były takie, był też bezprzedziałowy 111Arow czy przedziałowy 141A (Latem bym do niego poszedł ze względu na możliwość otwierania okien, co latem wolę od klimy ale na zimę wolałem Bautzena, ma bardziej miękkie zawieszenie na łubkowo łączone tory na zakopiance).
Oczywiście ja mógłbym jechać równie dobrze EN57 dermą czerwoną i nie narzekałbym, bo jeżdziłem takimi i do Zakopca i do Krynicy (5 godzin) i było ok. No ale skoro jest oferta, że 13 złoty można pojechać wagami EIC to czemu by nie skorzystać.
A takie mam pytanko apropo EIC: załóżmy, że będę chciał kupić sam bilet, bez miejscówki( to chyba jakaś miejscówka wtedy jest bez wskazania miejsca), czy istnieje taka opcja i czy można ją zrealizować nie tylko w kasie ale i u konduktora?
Mozesz kupic sam bilet w kasie tylko w przypadku, gdy nie ma juz miejsc. Jezeli konduktor stwierdzi ze masz miejsce siedzace(albo siedzisz, albo wskaze ci wolne miejsce) musisz u niego dokupic miejscowke. Podobnie jesli kupujesz bilet w pociagu, jesli masz wolne miejsce sprzeda ci bilet z miejscowka, jesli nie sam bilet, doplacisz wtedy rowniez oplate za wypisanie biletu w pociagu.
Czy często korzystacie z oferty last minute w pociągach EIC? Ostatnio zauważyłem promocję na odcinku Warszawa - Iława w pociągu Kaszub(43zł), to dość tanio, tymbardziej że Kaszubem mozna podjechać do Iławy za te 43zł i przesiąść na Motławe do Gdańska(20zł) i trasa Warszawa - Gdańsk 63zł, a Motława jedzie zaraz za Kaszubem 10min. Nigdy nie korzystałem z LM, ale ta oferta wydaje się rewelacyjna cenowo.
Czy oferta Last Minute, nie powinna być również w pociągach TLK. Przykład to Norwid, gdzie do niedawna odcinek Iława - Gdynia, cena w LM 13zł (jako Ex). Po obniżeniu kat. na TLK, oferta nie obowiązuje, a cena za przejechanie tego odcinka znacznie wyższa. Chyba warto zastanowić nad wprowadzeniem Last Minute w niektórych relacjach TLK.
_________________ na forum od 2005 roku:)
Pułtuś -Usunięty- Gość
Wysłany: 09-04-2012, 11:09
Oczywiscie ze powinna - a rezerwacja miejsc w niektorych poc. TLK daje do tego techniczne mozliwosci. Niestety, nikt w IC jeszcze na to nie wpadł.
Często widuje pociąg Przemysław na stacji w Katowicach, sporo osób wysiada po przyjeżdzie z Poznania, ale garstka ludzi zostaje do Krakowa. Cena mimo biletu rewelacyjnego to 18zł Katowice - Kraków, a firmy autobusowe z centrum Katowic do Krakowa jadą za 14zł. Gdyby wprowadzono LM w cenie 13zł, pociąg TLK jest konkurencją, przynajmniej cenowo, bo z czasem przejazdu to różnie bywa. Ale taki Przemysław być może nie będzie woził powietrza, bo cena byłaby atrakcyjna. Aż sie prosi żeby odcinek Katowice - Kraków dla niektórych TLK był tańszy, pociągi Przemysław, Słowiniec, Zefir i wszystkie kończące w Krakowie, powinny być tańsze, max 13zł za przejazd.
Często widuje pociąg Przemysław na stacji w Katowicach, sporo osób wysiada po przyjeżdzie z Poznania, ale garstka ludzi zostaje do Krakowa. Cena mimo biletu rewelacyjnego to 18zł Katowice - Kraków, a firmy autobusowe z centrum Katowic do Krakowa jadą za 14zł. Gdyby wprowadzono LM w cenie 13zł, pociąg TLK jest konkurencją, przynajmniej cenowo, bo z czasem przejazdu to różnie bywa. Ale taki Przemysław być może nie będzie woził powietrza, bo cena byłaby atrakcyjna. Aż sie prosi żeby odcinek Katowice - Kraków dla niektórych TLK był tańszy, pociągi Przemysław, Słowiniec, Zefir i wszystkie kończące w Krakowie, powinny być tańsze, max 13zł za przejazd.
Posunęła bym się zdecydowanie dalej. Skoro pociągi o których piszesz jadą prawie puste, a czas ich przejazdu to niestety ale 2 godziny, to by przyciągnąć podróżnych takie Last Minute powinno kosztować maksymalnie 10 złotych!!! Tylko w ten sposób można odebrać busom część ich klientów. Pojadę pół godziny dłużej, ale znacznie taniej, taka myśl przyświecałaby nie jednemu podróżnemu. Co dla PIC-u byłoby lepsze? Mieć 2 x 18 złotych czy 30 lub więcej x 10 zł. Niby logiczne, ale okazuje się jednak, że nie dla wszystkich...
p.s.
Busy z Katowic do Krakowa i na odwrót jeżdżą codziennie przez prawie 16 godzin z częstotliwością co 20 minut!!! Czas przejazdu to maksimum 90 minut!
LAST MINUTE przeszedł do historii. Oprócz tego nie będzie biletów abonamentowych na EX, EIC, EC, tylko na TLK. Czemu nie ma tego na oficjalnej stronie IC - sam chciałbym wiedzieć. W każdym bądź razie oferta jest już zablokowana
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum