W EN57 bocziki umieszczone są bezpośrednio pod pudłem wagonu pomiędzy wózkiem a a szafą WN.
Oczywiście na lokomotywach wczesne wrzucanie bocznikowania to dobijanie silników, szczególnie tych słabszych. Na EN57 też, ale od ich włączania jest wał kułakowy, który wtrąci je wtedy, kiedy trzeba.
Jeszcze jedno słowo o bocznikowaniu, które oprócz zalet, ma niewątpliwie tę wadę, że pogarsza pracę silników trakcyjnych, szczególnie, jeśli w sieci trakcyjnej występują stany nieustalone, np. w wyniku gwałtownych wahań napięcia zasilania. W silniku mogą pojawić się wtedy niekorzystne zjawiska, jak np. zaburzenie komutacji oraz powstanie ognia okrężnego na komutatorze. Pobieżne wyjaśnienie tego zjawiska jest takie, że zmiana strumienia magnetycznego biegunów głównych przebiega wolniej niż zmiana prądu w tworniku, stąd też strumień magnetyczny może w tym czasie znacznie wzrosnąć, powodując zwiększenie wpływu reakcji twornika, co narusza jednocześnie równowagę magnetyczną, doprowadzając tym samym do pogorszenia komutacji. Na powyższym przykładzie widać, że przyczyn pogorszenia komutacji silnika jest więcej niż tylko nieumiejętne prowadzenie pojazdu czy pogorszone parametry elektroizolacyjne silnika trakcyjnego.
W kiblach boczniki oporowe i indukcyjne znajdują się pod pudłem, bocznik harmonicznych szafie WN też pod pudłem.
_________________ Jeśli mówisz do mnie i ja nic nie rozumiem, a powinienem rozumieć, to znaczy, że ty nie rozumiesz tego, co chcesz mi powiedzieć...
Skoro tak tu dyskutujecie o rozruchu, to ja zadam inne pytanie, do maszynistów: jak wygląda technika jazdy ET22 z lekkim pociążkiem, np. IR czy Kamieńczykiem (4-5 wagonów)? Czy jak chcemy wydusić 100-120 km/h to dochodzimy do trzeciej bezoporowej i bocznikujemy, czy może już od drugiej? A może jeszcze inaczej? Wybaczcie takie dywagacje ale nigdy nie miałem okazji przebywać w kabinie bysia w czasie jazdy.
_________________ PLK - Pazerne Likwidatorstwo Kolei
Dwa układy + boczniki wystarczą, troszkę się wolniej rozpędzi ale jak pociąg ma "surowe czasy" to dla przyspieszenia rozruchu można korzystać tego co fabryka dała
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum