Przewoźnicy KM, KW, KŚ, KMe, WKD, SKM nie honorują sieciówek i kolejarz musi kupić bilet jednorazowy i u tych przewoźników kosztuje 1,90 zł
Jerrry - jesteś pewien co do niehonorowania sieciówek w tych pozostałych spółkach samorządowych?
Jeszcze ze 2-3 lata temu jechałem raz KM na sieciówce i podczas kontroli nie miałem problemów.
Z tymi kodami na biletach to faktycznie cyrki były. Nawet jak kupowałem sieciówkę na początku stycznia na dworcu Wrocław Główny to kasjerki miały dużo wątpliwości jaki kod powinien być na bilecie. Pamiętam, że nawet konduktorzy w KD zastanawiali się czy bilet z tym kodem może być przez nich honorowany.
Orientujecie się, czy można kupić już sieciówkę na przyszły rok? Czy dopiero po nowym roku?
Pytałeś o KŚ nie obowiązują, a problem kodów , na PR kod kończy się na 3 , czyli 13, 33, 43 do legitymacji PR dlatego ważne jaką legitymację posiadamy, to proste☺
[ Dodano: 30-12-2016, 09:14 ]
A co do konduktora, to dużo jest świeżych, jak nie są pewni to odpuszczają, a powinni sprawdzić bo nikt nie jest nieomylny, tylko jeszcze trzeba wiedzieć gdzie😚
jano, tak jestem pewien. Jeździłem w tym roku parę razy pociągami innych spółek i się pytałem kierowników czy mogę jechać na sieciowce i niestety musiałem kupić bilet jednorazowy. Sieciowka jest ważna w KD i PR a to dlatego że Ci między sobą honorują te same bilety.
_________________ 2012/18- 205 476 km
2019- 69 888 km
2020- 50 138 km
2021- 50 251 km
2022- 18 455 km
2023 -27 051
2024 -25 164
I jeszcze jedna wątpliwość - nie wiecie jak z ważnością legitymacji? Nie dostałem jeszcze na 2017 rok, a jutro bedę jechał IC. Nie będzie problemu jak na starej przejadę?
Nic nie słyszałem, aby przedłużono ważność legitymacja wydanej na rok 2016.
Moim zdaniem nie było takiego zarządzenia. Jutro więc prawdopodobnie będziesz musiał kupić bilet z pełną odpłatnością (chyba, że drużyna konduktorska PKP IC przymknie oko).
W tym roku też mam kod 871 na bilecie. Kasjerka w kasie PKP IC twierdziła, że ten kod jest prawidłowy. Przekonam się osobiście przy najbliższej kontroli biletów w pociągu KD.
Kod 871 jest prawidłowy. Kontrole biletów miałem bez zastrzeżeń.
Odnośnie kodu 873 to nie mam takiej wiedzy. PLMTS ile zapłaciłeś za roczną sieciówkę? Pisałeś wcześniej, że wziąłeś tylko legitymację IC - czyli nie jesteś pracownikiem? Bo wiem, że emeryci na przykład muszą kupować osobno uprawnienia do ulgowych przejazdów pociągami IC oraz PR/KD/itd. (tzn. mają dwie legitymacje).
jano, płaciłem 208,51. Jestem pracownikiem. Nie brałem naszej legitymacji z PR, bo to nie ma sensu, i tak korzystałem w zeszłym roku tylko z tej IC, i tak. Ta z IC daje mi ulgę na PR, a ta nasza z PR pozwala dodatkowo przewieźć bezpłatnie rower w naszych pociągach.
Sprawdzałem wczoraj czy poza kodem w treści bilety czymś się różnią - wyszło, że wszystko prócz kodu jest identyczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum