Lepej z Lichkova do Ústí nad Orlicí i dalej Pardubice. Pardubice wielke lotnisko i ruch osobowy. Mojim zaniem potrzebne wzajomnie lanczenie lotnisk Wroclaw i Pardubice.
Nielubiesz morze? Pardubice - Burgas samolotom za tajnio? BOJ - Burgas (BG) Przeciw pojadesz 3 godziny pociagom Wroclaw - Pardubice i dalej Burgas morze tajnym Samolotom. ja pojade Praha - Wroclaw pociagem i za tajnio samolotom Wroclaw - Lvov (Lviv)
Marcel Štancl, z całym szacunkiem do waszego sympatycznego kraju, ale airport Pardubice to są jakieś żarty i nie wiem co mogłoby Polaków tam przyciągnąć. Może loty do Rosji? Chociaż raczej nie, bo Polacy są rusofobami, co wynika z naszej trudnej historii (123 lata zaborów, wojna polsko-bolszewicka 1919-1921, napad ZSRR na Polskę 17.09.1939, Katyń 1940, wywózki na Sybir, komunizm przywieziony na sowieckich tankach, stan wojenny 1981-1983 wprowadzony przez radzieckich pachołków z Warszawy, Smoleńsk 2010, odwieczne knucie Rosji z Niemcami przeciwko Polsce). Nie, Polacy do Rosji latać z Pardubic nie będą.
Tak więc to raczej Czesi mieliby interes jeździć na lotnisko do Wrocławia. Nie na odwrót!
_________________ Lady Makbet to typ kobiety, którą nieokiełznana ambicja prowadzi do zbrodni, a potem do wyrzutów sumienia.
dddbb -Usunięty- Gość
Wysłany: 29-01-2018, 21:23
Marcel Štancl napisał/a:
Nielubiesz morze? Pardubice - Burgas samolotom za tajnio? BOJ - Burgas (BG) Przeciw pojadesz 3 godziny pociagom Wroclaw - Pardubice i dalej Burgas morze tajnym Samolotom. ja pojade Praha - Wroclaw pociagem i za tajnio samolotom Wroclaw - Lvov (Lviv)
Ja rozumiem jeszcze pociągi z miasta NA lotnisko, ale z lotniska na lotnisko nie za bardzo. Zapomniałeś na dodatek o drobnym szczególe - przy żadnym z wymieniowych lotnisk nie ma stacji kolejowej...
Tak przy okazji uzmysłowiłem sobie, że porównując z budowaniem linii kolejowych do każdego portu lotniczego w PL, w Czechach mamy tylko dojazd do lotniska w Ostravie-Mosnov. I nie słyszałem, by szykowało się coś więcej.
Potym prosto pociag Wroclaw - Pardubice - Praga ! Bo praga to juz lotnisko? Pardubice dworzec kolejowy - Aerport miastski transport bez przesadki 8 minut! Inaczej latom
Latem Pardubice uruchamia samolot, który nie pasuje do Pragi.
Loty czarterowe ktore niema w rosklade.
KD starają się o dopuszczenie Impulsów do ruchu w Czechach.
Koleje Dolnośląskie planują uruchomienie nowego połączenia do Czech. Przewoźnik stara się o dopuszczenie ezt Impuls do ruchu na sieci kolejowej naszego południowego sąsiada.
Zarząd Kolei Dolnośląskich wraz z wicemarszałkiem województwa dolnośląskiego Jerzym Michalakiem spotkali się w Usti nad Orlici z hetmanem kraju pardubickiego i przedstawicielami Kolei Czeskich w celu ustalenia założeń współpracy przy realizacji pociągów. Z tej okazji uruchomiono pociąg specjalny, co było również okazją do przetestowania pojazdu 45WE produkcji Newagu na czeskiej sieci kolejowej.
No dobra, wszystko ładnie pięknie, ale nasuwa się pytanie: czy skoro dolnośląskie Impulsy miałyby obsługiwać czeskie połączenia regionalne, to jakieś połączenia po polskiej stronie będą obsługiwane czeskim taborem, czy Czesi zapłacą za użyczenie jednostek?
dddbb -Usunięty- Gość
Wysłany: 31-01-2018, 17:19
Pewnie na takich samych zasadach, jak CD na odcinku od granicy do Szklarskiej Poręby Górnej. Swego czasu też był dym, a szło o pieniądze. Tu za darmo też nie będzie.
Wroclaw 750 000 mieszkancow Pardubice 100 000 Mieszkancow obok Kradec Králové rowniez 100 000 mieszkancow Praha ponad 1 000 000 mieszkancow. Po co tak zamaly ruch pociagowy jezeli tu tez mogliwa przesadka do samolotow?
[ Dodano: 01-02-2018, 06:28 ]
przepraszam Hradec Králové
Nikt z Polski nie będzie jeździł na lotniska w Czechach, oferty lotów z Czech nie są dla nas atrakcyjne a z Polski są duże lepsze kierunki tanich linii do praktycznie każdego zakątka Europy i to z praktycznie każdego większego miasta w Polsce (z Wrocławia 2h do Poznania, 3,5h do Krakowa, 2,15h do Katowic czy 3,5h do Warszawy) - polecam zakończyć ten temat raz na zawsze.
Bezpośredni pociąg połączy Wrocław z Pragą. Kiedy pojedzie?
Od grudnia zostanie uruchomione połączenie kolejowe Wrocław - Praga. Nad Wełtawę dojedziemy bez przesiadki.
O weekendowym pociągu między Wrocławiem a stolicą Czech mówiło się już w lutym ubiegłego roku. Teraz okazją na wdrożenie zapowiadanych połączeń ma być przejęcie połączeń w kraju pardubickim przez firmę Leo Express, na podstawie umowy z czeskim samorządem.
W nowym rozkładzie jazdy 2019/2020 pojawi się nowe połączenie Wrocław-Praga obsługiwane po stronie polskiej przez Koleje Dolnośląskie S.A., a po czeskiej przez Leo Express. Wszystko dzięki wspólnej decyzji władz samorządowych Dolny Śląsk i Kraju Pardubickiego.
Zatem od grudnia w każdy weekend do Pragi kursować będzie komfortowy skład FLIRT a czas jazdy wyniesie nieco powyżej czterech godzin.
Obecnie pracujemy nad szczegółami oferty, w tym atrakcyjnym cennikiem dla naszych pasażerów. Wkrótce więcej informacji.
Rewelacyjna wiadomość, ale trochę mnie niepokoi, że KD się w to mieszają. Oby nie wymyślili jakiejś podejrzanej taryfy i biletów które można kupić wyłącznie w ich kasie. Mam nadzieję, że wszystko będzie wyglądało tak jak z połączeniem do Krakowa i sprzedażą zajmie się Leo. Oby!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum