Mnie się wydaje, że pracownik mógł się pomylić. Przejrzałem trochę tę stronę i znalazłem info, że w skład tej grupy oprócz DB wchodzi też VBB.
Jednak rzeczywiście mogło się pozmieniać. W związku z tym mam prośbę do kolegów pracujących dla DB, aby spróbowali się dowiedzieć jak to jest i zamieścić informację na forum.
W związku z ciągle pojawiającymi się głosami że bilety FIP są nieważne na S-Bahn w Berlinie,zapytałem o to w "S-Bahn Kundendienst" na dworcu Berlin Hauptbanhof,odpowiedziano mi tam że tak,że mogę z S-Bahna w Berlinie korzystać!!!
Na DB mają chyba bałagan nie mniejszy niż u nas bo na moje zapytanie emailowe o ważność FIPa na S-Bahn i U-Bahn w Berlinie przyszła taka odpowiedź:
Cytat:
Thank you for your e-mail of 13 August 2010, we have registered under the number 92646.
The FIP ticket is only valid for the German railway. For the S + U-Bahn, an additional ticket has to be solved.
Yours sincerely,
Bettina Frederick
S-Bahn Berlin GmbH
Kundenbetreuung
I weź tu bądź mądry, szczególnie że Interrail jest chyba ważny na S-Bahn - zasięgałem w tej sprawie języka u konduktora pociągu ICE, którym wtedy przyjeżdżałem do Berlina. IMO najbezpieczniej wydać jednak te 6,4E na tageskarte na strefy A+B i mieć święty spokój.
We wrześniu będę w Niemczech. Zapytam pracowników DB oraz pracowników S-bahn o ważność FIP - bo na razie to mamy tu bałagan, jedni mówią "można" inni mówią "nie można".
Nie mniej jednak pamiętam, że w Berlinie nigdy nie można było jeździć na FIP, bo S-bahn należał do VBB.
Kilka dni temu w "S-Bahn Kundendienst" na dworcu Berlin Hauptbanhof otrzymałem informacje że z Fip-kami można jechać bez problemu. Jeździłem, kontroli nie było, obyło się bez problemów. Ponadto o ile się orientuję do taryfy VBB należą także pociągi DB kategorii RE i RB, oraz innych przewoźników na terenie obowiązywania związku VBB (Berlin-Brandenburg) w zależności od strefy i taryfy.
Mimo, że temat stary to tak dla informacji. Wysłałem e-maila do S-bahn Berlin z prośbą o oficjalną informacje czy książeczka FIP na DB AG jest u nich honorowana. W odpowiedzi dostałem, że bilety SĄ WAŻNE, pismo jest oficjalne z przydzielonym numerem sprawy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum