Bo najprościej było by "do końca roku, w którym kończy 26 rok życia". To jest przecież ulga związana z pobieraniem nauki. Data rozpoczęcia roku akademickiego nie zależy od miesiąca i dnia urodzenia studenta.
Nie chodzi o to.
Chodzi o to, że dany zakład wiedząc, że dziecko będzie jeździć np. 4 miesiące (bo ma urodziny w kwietniu), pobiera tak jak za 12 miesięcy.I to nie jest sprawiedliwe.Niech biorą tyle, ile realnie wykorzysta ulgę.
Nie rozumieją czy nie chcą rozumieć... To dwie różne sprawy.
Do ciekawostek należy tez fakt, że zawsze interpretują różne wątpliwośći na swoją korzyść.
Oraz że siadają w kl. 1 z biletem na kl. 2 i kleją głupa, że nie wiedzieli - czemu nigdy odwrotnie?
Ja już się spotkałem z podróżnymi mającymi bilet na 1 jadącymi w 2 bo tam było miejsce a pewna spółka kolejowa wstawiła za mało wagonów 1 klasy.
_________________ Posiadanie Gdańska jest ważniejsze od wszystkich pieniędzy.
@yusek
Oczywiście, ja też się spotkałem - ba, nawet często spotykam, ale ci podróżni nie kleją głupa tylko mnie opierd... Więc tu jest zasadnicza różnica
_________________ " Doświadczenie to coś, co zdobywasz tuż po chwili w której go potrzebowałeś."
E. Murphy
no wiesz jesteś pierwszą osobą z firmy, którą zobaczą, wiec bardziej opierd... firmę, którą reprezentujesz. A przy okazji czemu w pociągach jadących np. z Krakowa przez Wrocław do Świnoujścia nie ma 1 klasy? Ja rozumiem jeśli by nie było w jakiś tam relacjach gdzie się 20 minut jedzie, ale żeby przez cały kraj.
yusek, często w pociągach konduktor pada ofiarą złości pasażerów. Po prostu z nim się stykają jak z pierwszym, pociąg się spóźnił lub nie jedzie to konduktor winien. No tak niestety jest.
Tak samo z informatorami/kasjerkami. Składu nie podstawiają na czas, to im się obrywa od pasażerów.
Yusek, ja wiem czemu zbieram opiernicz. Wiem, i jestem na to przygotowany. Jednak nie wyczaiłeś w moim poście odpowiedzi na swój poprzedni post. Chodziło mi o wskazanie różnicy pomiędzy podróżnym siadającym w 1 kl. z biletem 2 kl, a podróżnym w 2 kl. z biletem 1 kl.
_________________ " Doświadczenie to coś, co zdobywasz tuż po chwili w której go potrzebowałeś."
E. Murphy
Bo wykup ulgi dla rodziny (pracowników innych spółek niż pasażerskie) to jest"umowa adhezyjna".Spółka przewozowa przedstawia warunki, na jakich można dokonać wykupu ulgi, a pracownik np. Cargo decyduje sam, czy mu to się opłaci.Oczywiście, wcześniej różne Z Z i Pracodawcy ustalają wielkość tej opłaty. Natomiast, dzieci pracowników spółek przewozowych pasażerskich płacą tylko za znaczek na dany rok! Opłata wynosi . . . 5 PLN ! "CRENNA" czyżbyś był(a) centusiem ?!
Nigdy nie rozstajesz się ze swoim czworonożnym przyjacielem? Zapraszamy Was na pokład naszych pociągów!
Dorosły podróżny może przewieźć jednego psa w wagonie klasy 1 lub 2, we wszystkich kategoriach pociągów, jeżeli:
* posiada ważny bilet na przewóz psa oraz aktualne świadectwo szczepienia,
* pies trzymany jest na smyczy i ma nałożony kaganiec,
* współpodróżni w przedziale nie zgłoszą sprzeciwu (powyższe nie dotyczy psów - przewodników oraz psów służbowych),
* w wagonach sypialnych (WL) i z miejscami do leżenia (Bc) psa można przewozić pod warunkiem wykupienia wszystkich miejsc w przedziale.
Opłata za przewóz psa wynosi 15 złotych.
Powyższe zasady nie dotyczą psów - przewodników osób niewidomych.
Nasz czworonożny przyjaciel nie może być trzymany na miejscach do siedzenia, leżenia lub miejscach sypialnych oraz nie może zakłócać ciszy nocnej. Podróżny odpowiada za stan sanitarny przedziału, w którym pies jest przewożony.
Za psy umieszczone w odpowiednich pojemnikach (klatkach, pudłach, koszach itp.) - przewożone w ramach bagażu podręcznego, nie pobiera się żadnych opłat. W ten sam sposób mogą być przewożone wszystkie zwierzęta domowe.
PKP IC.
_________________ w pociągu:
2010-2012=14439km
2013-49706km
Szymek, policz dobrze. Jeśli ktoś urodził się 28.10.1983 to 26 lat ukończył 28.10.2009 roku. Więc od tej pory nie może korzystać z ustawowych ulg czy ulg handlowych dla osób do 26 lat.
Do dzisiaj może korzystać z takiej ulgi osoba urodzona 20 marca 1984 roku, itd.
Cytat:
a w PRach zawsze odpłatnie.
A i tu też jesteś w błędzie. Psy w "opakowaniach" też w PR-ach jeżdżą za darmo.
_________________ Póki co tańczmy w rytmie karmanioli
Nim mały Jarek obwoła się Cesarzem!
A jest jakiś limit masy/gabarytu zwierzęcia? Co jeśli bym chciał sobie przewieść wielbłąda, słonia albo krowę? Kiedyś w tramwajach było to rozgraniczone psem. Był pies (do metra w kłębie) mniejsze od psa było zwierzę małe większe od psa było zwierzę duże. Pies musiał mieć bilet ulgowy, smycz kaganiec. Zwierze mało kosz/klatkę natomiast zwierząt dużych nie wolno było przewozić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum