gdzie zgodnie z przepisami pracownik drużyny konduktorskiej po stwierdzeniu jego braku powinien wystawić bilet z ulgą 100% bez pobrania opłaty za wydanie biletu w pociągu
Zgodnie z przepisami to opłata za wydanie biletów to nic. Przepis w tym wypadku mówi o pobraniu opłaty dodatkowej(150zł) zgodnie z postanowieniami M.I. z dnia 20.01.2005r.
z tego co rozumiem to te 5 zl byly za wypisanie biletu w pociagu. w kasie by dostala bilet zerowy za darmo. a dlaczego bilet zerowy jest potrzebny juz tutyj wyjasniono. wiedz matka zrobila blad, zadne 2.5 letnie dziecko nie zostalo wyrzucone na tory i tak naprawde dramatu nie ma.
Widząc, że ta pani nie cwaniakowała, i nie było tak, że chciała zaoszczędzić czas na stanie w kolejce [bo bilet przecież kupiła], wystawiłbym dla dzieciaka bilet od następnej stacji na której nie ma kasy - wtedy bez dopłaty. Byłem raz świadkiem takiej sytuacji w pociągu Przewozów Regionalnych, i da się. Mam nadzieję, że nagranie z monitoringu i rozmowa z naczelnym wyjaśni sytuację, bo jeszcze nigdy nie widziałem, by obsługa pociągu wkurzyła się bez powodu.
A widzisz nie wpadłem na to, myślę że to chyba byłoby najlepszym rozwiązaniem.
Sam widziałem jak tak konduktorzy robią - tyle że jak ktoś kupuje powrotny do stacji gdzie jest stacja biletowa.
Chore państwo, chore przepisy! Pasażer chce jechać pociągiem i ma w głębokim poważaniu kto go będzie wiózł, on chce dojechać do miejsca do którego kupił bilet, nie interesuje go jaki przewoźnik, a przewoźnicy chyba o tym zapomnieli.A ten bilet zerowy to jest do ukończenia 4 roku życia, czy w wieku 4 lat rocznikowo? Np: urodzony 28.01.2007 ma ulgę, czy urodzony w 2007 roku ma ulgę? Może mi to ktoś wyjaśnić. Będąc w Parku Dinozaurów w Łebie dziecko ur.28.1.2007 miało ulgę, Pani w kasie powiedziała, że rocznikowo. A bilet nie był tani 25 zł, przy 4 osobach to już 100-wka
_________________ 123-Tylko ten umie rządzić, kto umie być posłusznym władzy.-Seneka Młodszy
przykaład jaki miałem na badaniach strukturalnych (Lublin-Świnoujście Port) w Puławach wsiada rodzinka, bilet przejazd rodziny dwa na 33% i jedna zerówka. Konduktor prosi o dokument stwierdzający wiek dziecka. Mówią że pierwszy raz jadą że nie wiedzieli. Z dobrego serca przepuścił. Ale coś go tknęło aby zapytać się o datę urodzenia matka dziecka zaczęła kręcić podawała 3daty i się okazało że dziecko ma 5 latek. Wystawił dla dziecka bilet na 33%
_________________ w pociągu:
2010-2012=14439km
2013-49706km
Nie wiem czemu wielu broni tej panusi. !!!
1. Nieznajomość prawa nie zwalnia z obowiązku jego przestrzegania.
2. Jak nie wiesz czy masz przestrzegać prawo - patrz punkt 1
Po to są regulaminy z ktorymi podróżny winien się zapoznać.
//nie formatuj w sposób nieuzasadniony czcionki. mateuszpiszcz
RysiekChaszcz,
Tak, najlepiej jeszcze żeby znał wszystkie taryfy,ulgi,wyjątki od wyjątków. Po to jest pracownik żeby w miarę sensownie wytłumaczyć i pomóc, ale do tego to musi się zmienić mentalność szanownych wąsatych kolejarzy.
RYSIEK CHASZCZ: Chyba masz kilkanaście lat.Czemu nie dyskutujesz z policjantem jak wlepia mandat, czemu nie odniesiesz się tak do celnika bo wiesz czym to grozi.Jeśli coś Ci przysługuje to wiesz jak z tego należy korzystać ,a jak nie wiesz to powinieneś sam się dowiedzieć.Wczoraj miałem przypadek z podróżnym ,od którego musiałem pobrać opłatę 10 zł,za wystawienie biletu a On że chcę mieć prowizję bo jechał 2 miesiące temu i kondzia nie pobrał tej opłaty.Pokazałem Cennik IC ,a On na to że nie będzie czytał bo nie lubi (dokładnie 2 krótkie linijki).Przypadek ten pokazuje jak podróżny traktuje naszą pracę i na ile skargi są uzasadnione.
najsmieszniejsze to jest to ze podobno jest to pracownica PR SZCZECIN,z biura.ahahhaha wiec mysle ze taka Pani ma niepokoleji w glowie piszac i oczernaiajac wlasna firme i kolege z pracy,stanowczy zwierzchnik powinien odpowiednio taka Pania ukarac bo psuje wizerunek firmy
_________________ "Dyplomata to ktoś, kto mówi ci, abyś poszedł do diabla, a ty cieszysz się na podróż"
RYSIEK CHASZCZ: Chyba masz kilkanaście lat.Czemu nie dyskutujesz z policjantem jak wlepia mandat, czemu nie odniesiesz się tak do celnika bo wiesz czym to grozi...
Anas masz racje podróżni to chamy nie maja szacunku do drogiego człowieka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum