Polski menedżer kierujący ukraińskimi kolejami państwowymi złożył dymisję
- Wojciech Balczun złożył dymisję ze stanowiska prezesa ukraińskich kolei państwowych, Ukrzaliznycia - poinformował w środę premier Ukrainy Wołodymyr Hrojsman, który podkreślił, że decyzja została podjęta z powodów osobistych.
Podanie Balczuna w tej sprawie zostanie rozpatrzone przez Radę Ministrów jeszcze w tym samym dniu. "Przyczyną dymisji są osobiste sprawy pana Balczuna" - powiedział Hrojsman, otwierając posiedzenie rządu.
Wojciech Balczun: Ukrzaliznycia i Ukraina na zawsze w moim sercu.
– To była najtrudniejsza i najważniejsza misja w mojej biznesowej karierze – napisał w oświadczeniu Wojciech Balczun, były już prezes Kolei Ukraińskich.
– Inna kultura korporacyjna, inne prawne środowisko, zwyczaje, inny język. Wygrany konkurs na stanowisko prezesa Ukrzaliznyci był dla mnie osobistym wyzwaniem – pisze w oświadczeniu Wojciech Balczun. – Sytuacja, jaką zastałem w firmie, była daleko bardziej skomplikowana, niż się tego spodziewałem. Pierwsze miesiące minęły mi więc bardzo szybko – dodaje.
Ukraiński minister domaga się dymisji całego polskiego zarządu kolei oraz spraw karnych dla byłego prezesa i jego ekipy.
Rada ministrów Ukrainy przyjęcia dziś dymisję złożoną przez Wojciecha Balczuna, prezesa państwowych kolei Ukrainy. Na jego miejsce do czasu ogłoszenia i rozstrzygnięcia nowego konkursu został powołany Jewgienij Krawcow dotychczasowy wiceminister infrastruktury i transportu.
Najbardziej z odejścia polskiego menadżera ucieszył się jego największy krytyk - Wołodymyr Omelian minister infrastruktury i transportu.
Wojciech Balczun: Wstawiłem ukraińską kolej na właściwy tor.
Zaskoczyłem stronę ukraińską swoją postawą, niezależnością i chęcią realnego wpływania na zarządzanie firmą, a być może miałem być listkiem figowym dla międzynarodowych instytucji – mówi Wojciech Balczun, były prezes ukraińskich kolei, lider zespołu rockowego Chemia.
Wojciech Balczun o ukraińskich kolejach: "To najbardziej ekstremalna misja w moim życiu".
- Po półtora miesiąca pracy zorientowałem się, że sytuacja jest dużo trudniejsza, niż zakładałem w najczarniejszym scenariuszu. A w ukraińskich kolejach pracuje prawie 300 tys. osób! Taka restrukturyzacja, jak w przypadku PKP Cargo, w tym liczne zwolnienia, nie wchodziła w grę. Znajdowałem się też pod ostrzałem wielu sił politycznych i grup interesów, którym nie pasowało, że pozostaję na tym stanowisku - mówi portalowi WNP.PL.
Ukraińska szarada. Wojciech Balczun o szefowaniu kolejom na Ukrainie.
Na Ukrainie mówią, że ich państwo to "Facebook country": każdego dnia trzeba dostarczyć ludziom pozytywnego newsa; to kraj nieustająco składanych obietnic - czasami zdecydowanie ponad miarę - mówi Wojciech Balczun, w latach 2016-17 prezes Ukrzaliznycia (ukraińskich kolei państwowych) w rozmowie z Jackiem Ziarno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum