trasa Rokitki - Niegosławice jest nieczynna przez kilkanaście - kilkadziesiąt lat, prawdopodobnie jechał trasą tak jak powiedział przedmówca Legnica - Rokitki - Żagań - Żary - Zielona Góra...
_________________ wolność słowa - nie blokować SKALNICY!!!
A propo wydłużenie do Głogowa ma być w przypadku kiedy plk zwiększy prędkość na lini do 60km/h a o tym zapomnijmy przecież 14 dla nich się nie liczy dzięki bogu Głogów-Leszno-Ostrów zachowało się ale mało nie brakowało i tych połączeń by niebyło nieważne że od cholery ludzi jeździ na Warszawe Poznań, Wielkopolskie nas ratuje a w strone Żagania linia długo się nie uchowa jej stan jest agonialny szcególnie w moim województwie Dolnośląskim przypomne że w 2002 roku pociągi zostały zawieszone bezprawnie!!!
Dolny Śląsk obecnie to naprawdę g... robi dla kolei. Gdyby nie Poznań, to Leszno-Ostrów by nie było. Marszałek ma inne potrzeby - KD w końcu trzeba obsadzić swoimi. Tylko gdyby te wypieprzone w błoto miliony dać na infrę, to do spółki z peelką coś by się dało zrobić. Marzenie...
taki pociąg jechał kiedyś z Marciszowa do Zielonej Góry przez Złotoryję, Legnicę, Rokitki, Chocianów, Niegosławice, Nową Sól.
A czy może mi ktoś powiedzieć jak się miewa odcinek Żagań - Niegosławice? Wybieram się tam niedługo lecz zastanawia mnie czy tam jeździ szynobus czy zastępcza czy wogóle uwalili linię?
_________________ 2012/18- 205 476 km
2019- 69 888 km
2020- 50 138 km
2021- 50 251 km
2022- 18 455 km
2023 -27 051
2024 -26 788
Przy obecnych prędkościach możliwa jest jedynie nocna TLKa z Warszawy, dajmy na to do Lipska przez Łódź, Ostrów, Leszno, Głogów, Żagań, Forst:
W-wa c. 20.00
Łódź Kal. 22.10/22.25
Ostrów W. 0.35/0.45
Leszno: 2.00/2.05
Głogów: 3.05/3.10
Żagań: 5.10/5.12 (60km w dwie godziny!!!)
Żary: 5.27/5.30
Forst 6.10/6.12
Cottbus: 6.30/6.45
Lipsk: p. 8.45
Bez remontu linii 14 od Leszna, a przynajmniej od Głogowa do Żagania, nie ma co marzyć o regularnym ruchu pasażerskim. Tylko podniesienie prędkości na 14 od Leszna do Żagania na odcinkach z obecnymi 20-30km/h do 70km/h (a jest tego 62km w torze nieparzystym na 105km całości oraz 8km na 20km/h + 9km na 0 dla odcinka Leszno-Głogów, tor parzysty ) dałoby skrócenie przejazdu takiego pociagu do Żagania o ponad godzinę.
Reaktywacja Głogów - Żagań przy jednoczesnym zamknięciu Głogów - Leszno !!!!!!!!! ???????? Oczyma wyobraźni widziałem już bezpośrednie połączenie Żagania z Poznaniem, a wobec zaistniałej sytuacji na cos takiego nie ma juz co liczyć. Ubolewam, nad notorycznie postępującą izolacją Żagania ( Żar zresztą też)
Mares, w rozkładzie jazdy 89/90 jak już pisałem jeździł w relacji Marciszów-Czerwieńsk i właśnie przez Legnicę, Chojnów pomijając linię 316. Ale wydaje mi się że wcześniej jeździł właśnie linią 316.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum