Oprócz ograniczeń na DB są też ograniczenia na niektóre pociągi ICE/TGV w komunikacji międzynarodowej pomiędzy Niemcami i Francję. Tutaj więcej szczegółów. Czasem kasjer może nie wiedzieć i sprzedać np dopłatę do InterRaila jak mu do FIP nie wychodzi w komputerze, tak samo konduktor może nie zawsze pamiętać i jak widzi bilet sprzedany w kasie to pomyśli "widocznie można, jak system sprzedał".
Iktorn,gdzie te szczegóły,po kliknięciu w link widać tylko podgląd(obecnego) tematu.No więc co z tą listą,macie aktualną,po korekcie z 14 czerwca,ew.gdzie ją można znaleźć?
Wiadomość wymagająca pilnej weryfikacji:w jednym z centrów podróżnych(na stacji Duisburg Hbf),gy zapyałem się o pociąg znajdujący sie na liście,otrzymałem odpowiedź że owa "sperrlista" dotyczy wyłącznie miejscowych pracowników DB,natomiast posadacze biletów FIP mogą bez ograniczeń podróżować pociągami ICE,jadąc wspomnianym pociągiem nie miałem z tego powodu problemów.
Ta lista dotyczy posiadaczy biletów i karty zniżek FIP. W wymienionych pociągach na tych trasach FIP jest nieważny. Czasem pracownik może wiedzieć, jak to się mówi "że dzwonią, ale nie wie w którym kościele". Jednak jak trafisz na zorientowanego konduktora, to pewnie wypisze normalny bilet, a jak trafisz na wyjątkowo złośliwego to może jeszcze do tego dopisać 50euro kary.
Ograniczenie to nie dotyczy posiadaczy służbowego FIP (z czerwoną pieczątką).
Wybieram się z dzieciakami pojeździć pociągami DB. Jak można ustalić w których pociągach są wagony z przedziałami stworzonymi specjalnie dla dzieci, takie duże przedziały do zabawy.
Obawiam się że Brytyjczycy,publikując tą listę,wylali dziecko z kąpielą.Jak już kilkakrotnie na tym forum pisałem,wielokrotnie podróżowałem na bilet FIP DB różnymi,znajdującymi się na tej liście,przewoźnikami prywatnymi,wszyscy oni FIP honorowali(przed wejściem do pociągu na wszelki wypadek upewniałem się pytając o to konduktorów)!Dlatego jestem pewien że również UBB i Metronom też go honorują(w przyszłości mam zamiar pojechać z Niemiec do Świnoujścia).
Kolega jechał z FIP-em UBB i niestety musiał kupić normalny bilet bo FIP nie jest ważny w UBB. Oczywiście możesz spróbować ale lepiej mieć pare Euro w kieszeni w razie draki.
Witam!!!
Jako że mamy rok 2012 , a na forum są ograniczenia na DB obowiązujące w 2011, mam pytanie - ma ktoś mozę listę pociągów wyłączonych z FIP na DB obowiązująca w roku 2012?
Na zapytanie e-mailowe otrzymałem odpowiedź:
Ihre o. g. Anfrage ist uns zuständigkeitshalber zur Beantwortung zugesandt
worden. Wir teilen Ihnen folgendes dazu mit:
Sie können das Internationale FIP-Fahrscheinheft in den ICE-, EC- und
IC-Zügen nutzen, sowohl auch ein TCV_Fahrausweis mit der Internationalen
FIP-Ermäßigungskarte für diese Züge lösen, dann ist kein weiterer Zuschlag
zu zahlen.
Für besondere Züge (ICE-Sprinter-Züge, CityNightLine, DB Nachtzug, DB
Autozug) sind Aufpreise bzw. Globalpreise bei der Buchung zu zahlen. Für
die Benutzung von Personenzügen (ICE/EC/IC) mit Intern. Fahrscheinheften
für Privatreisen können Beschränkungen gelten, über deren Umfang
(Sperrliste) die FIP-Verkehrsunternehmen jeweils informiert werden.
Bitte wenden Sie sich diesbezüglich an Ihr zuständiges Verkehrsunternehmen.
Z tego wynika,ze w tym roku nie ma ograniczen w korzystaniu z Biletów FIP - oczywiscie jest przypomnienie o dopłatach do pociągów ICE/EC/IC
Może ktoś dokładnie ten zapis po niemiecku przetłumaczy na polski?
Kolega znający język niemiecki powiedział mi że to właśnie lista z ograniczeniami na DB.
Prześlę mu to co wstawiłeś - zobaczymy co on powie
[ Dodano: 20-06-2012, 20:20 ]
Kolega co zna niemiecki po przeczytaniu tego tekstu tak mi odpisał
,,W poc. ICE, EC i IC możesz jechać bez dopłat. Dopłaca się do poc. ICE-Sprinter, CNL, DB Nachtzug, DB Autozug.Jeżeli są ograniczenia (Sperrliste), każdy z przewoźników o tym informuje - tyle zrozumiałem.''
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum