Ładowanie strony... proszę czekać!

Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj

FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   WERSJA MOBILNA   WYSZUKIWARKA   FB.COM/INFOKOLEJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Podróż koleją dookoła Polski
Autor Wiadomość

rybazmarsa88 Płeć:Mężczyzna
Użytkownik

PostWysłany: 23-03-2010, 08:43    Odpowiedz z cytatem

no wiem że weekend to mało ale to taki mój pierwszy żeby się obyś z podróżami i w ogóle:) przejechac przez kilka większych miast Polski.. pewnie nastepne bede planował tak, żeby zobaczyć więcej:)
sluchajcie mam jeszcze kilka pytań.. jeżeli w rozkladzie nie jest napisane, że są miejsca do leżenia to znaczy , że są to wagony z przedziałami tak? Szczerze mówiąc jadąc nocą wolałbym żeby to były bezprzedziałowe 2 klasy.. bo wiem, że są różne rodzaje tych bezprzedziałowych pociągów, ale czy w TLK jeżdzą wagony z siedzeniami takimi jak w ICC? Czyli że siedzenia się ustawione w rzędzie ( nie moge znalezc zdjecia;/ ) jeden za drugim(jak w samolocie czy autobusie ) a nie jak w osobówkach, że są dwa siedzenia do siebie.. I jakie macie sposoby żeby nie przespać stacji?Smile Budzik wystarczy? Usłyszy się w pociagu?
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

yusek Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 23-03-2010, 09:08    Odpowiedz z cytatem

Co do siedzień autobusowych lub jak niektórzy wolą lotniczych przeważnie nie ma w TLK. Miejsca do leżenia to są kuszteki. Co do sposobów to budzik zazwyczaj wystarczy chociaż ja mam w sobie coś takiego że jak założę sobie, że wstanę o 5:00 to wstanę 4:55-5:00.

PKPowiec Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 23-03-2010, 09:48    Odpowiedz z cytatem

Wagon z miejscami do leżenia = kuszetka.
W takim wagonie możesz odbyć przejazd po zakupieniu biletu weekendowego (119 zł kl. 2), bo bilet podróżnika ( 65zł )nie obowiązuje w kuszetkach; i dodatkowo po uiszczeniu opłaty z miejsce Tania Kuszetka (25zł).
Tania Kuszetka to oferta miejsca do leżenia bez pościeli i obsługi stewarda.
Tylko jak chcesz jechać tą kuszetką to radze wykupować dosyć wcześniej, bo później może być problem.
Bilet Weekendowy ważny w poc. TLK, Ex, EIC, a nie jak Podróżnika tylko na TLK.

[ Dodano: 23-03-2010, 09:56 ]
Kuszetka jest przedziałowa, np. wg. oferty Tania Kusz. jest 6 miejsc w przedziale.
Wagon bezprzedziałowy w TLK kursuje np. w poc. TLK Zileona Góra-Wwa Wsch.-Zielona G.
Ale jak chcesz się dowiedzieć czy w danym poc. kursuje taki i taki wagon to powinieneś znaleźć te informacje tu: http://intercity.pl/?page=rozklad_jazdy

Użytkownik

PostWysłany: 23-03-2010, 10:00    Odpowiedz z cytatem

to ja już nie rozumiem:| pociąg z Krakowa do Kołobrzegu ma w informacji: że posiada miejsca do leżenia i miejsca siedzące do leżenia.. czyli jednak w TLK można takie spotkać?
Powrót do góry

Przyjaciel

PostWysłany: 23-03-2010, 12:17    Odpowiedz z cytatem

A gdzie znalazłeś taką informację Question
Miejsce do leżenia to miejsce do leżenia, a miejsce siedzące to miejsce siedzące.

Jedynym pociągiem prowadzącym wagon typu "sliperetka" jest Jan Kiepura, do Amsterdamu. Jest to wagon bezprzedziałowy, z możliwością rozłożenia fotela prawie, że do pozycji leżącej.

Użytkownik

PostWysłany: 23-03-2010, 14:23    Odpowiedz z cytatem

http://rozklad.sitkol.pl/bin/query.exe/pn?ld=hw1&OK#focus no to na dole.. to miejsca do leżenia do co innego niż miejsa do spania??
Powrót do góry

Przyjaciel

PostWysłany: 23-03-2010, 14:33    Odpowiedz z cytatem

Tak,
miejsca do leżenia są w kuszetkach (przedziały 6-cio i 4-ro miejscowe) ceny od 25zł do 70 zł.
Miejsca sypialne są w wagonach sypialnych (przedziały typu Single, Double, Touriste) ceny od 80zł do 270zł.

Różnice widoczne podczas wizualizacji:
http://wars.pl/#/sekcjaHoteleMenu

Porównaj wagon sypialny (bez dopiska 305ad) i kuszetkę, a zauważysz różnicę. Very Happy

Użytkownik

PostWysłany: 24-03-2010, 08:39    Odpowiedz z cytatem

no nie gadaj że to jest aż tak drogie!!!!!! myslalem że skoro placi się za bilet to sie chodzi po wagonach danej klasy i se siedzi i się śpi gdzie się chce:| heh no cóż;P więc kuszetki odpadają.. a orientujesz się może czy dużo osób może jezdzic takim nocnym pciągiem z wro do przemyśla? Chodzi mi o to czy często wagony nie są do końca zapełnione i czy jest jakaś szansa, żeby miec dla siebie cały przedział przez całą noc?Smile albo powiedz jak to jest.. że śpisz sobie rozwalony w przedziale.. gasisz światełko i zasłaniasz zasłony:) i co nagle Ci ktoś wchodzi na chama do przedziału budzi i chce się załadować.. ja bym szukał najpierw jakiegoś pustego, bo po co przeszkadzac komuś kto śpi?Smile poza tym ja bym tak nie mógł się komuś wepchaćRazz
Powrót do góry

Przyjaciel

PostWysłany: 24-03-2010, 08:58    Odpowiedz z cytatem

Jak ja jechałem w zeszłym roku to jeden facet w Oławie wsiadł mi do wagonu tak cały wagon był pusty.

Przyjaciel

PostWysłany: 24-03-2010, 09:11    Odpowiedz z cytatem

Raczej w nocnych problemu nie powinno być.
Z resztą ja dokładnie nie powiem, bo ja na tamtej trasie jadę raz, dwa razy na rok.
Ale dla przykładu jechałem w ubiegłoroczne Borze Ciało poc. tym co teraz wyjeżdża z Wrw Gł. o 1.18 (83510/83200) i były problemy tylko w kl.2 dla palących było miejsce.

Użytkownik

PostWysłany: 24-03-2010, 10:46    Odpowiedz z cytatem

heh no spoko.. no zobaczymy jak to będzie.. no bo wiecie kim ze mnąSmile dla mnie najważniejsze żeby moja kobieta sobie spokojnie pospała ( wiecie jakie są niewyspane kobiety:PRazz ) bo ja to tam bede przyklejony do okna całą noc.. ciekawe czy całego weekendu nie prześpie.. hmm mam o tyle dobra sytuację, że i z wro do przemysla i z przemysla do krakowa i z krakowa do gdyni i z gdyni do wro mam podstawiane pociągi więc nie jest tak źle:) a nikt mi nie odpowiedział jeszcze na pytanko dotyczące zajęcia w pociągu.. oprócz tego że wszystko dokladnie będę sobie spisywał ( pamiątka na całe życie:) ) to trza jeszcze coś robić Smile
Powrót do góry

Przyjaciel

PostWysłany: 24-03-2010, 12:20    Odpowiedz z cytatem

A i zabierz sobie dwie poduszki i kocyki. Ważne by nie były za duże bo to trzeba tachać. Z doświadczenia też wiem, że lepiej wziąść ze sobą torbę niż plecak. Wszystkie te rzeczy można kupić w pewnym sklepie ze Szwecji z meblami (aby nie było reklamy). Co do spisywania podziel się potem na forum.
Co do zajęcia w miejsca w pociągu to być może z Gdynią będziesz musiał sobie dokupić miejscówkę bo pociągi z/do Trójmiasta bywają tłoczne szczególnie do Warszawy.

Użytkownik

PostWysłany: 24-03-2010, 13:14    Odpowiedz z cytatem

trochę mnie zaniepkoiłeś.. czemu lepiej torbę od plecaka? Planowaliśmy wziąć dwa plecaki mniej napakowane niż jeden zapchany po brzegi.. po drugie o co chodzi z tym przepełnionym pociągiem? ja jade z Krakowa o 18 do Gdyni przez Warszawe. więc po co mam dokupywać miejscówkę?? w jakim celu? skoro zajmę miejsce sobie w Krakowie?
Powrót do góry

Przyjaciel

PostWysłany: 24-03-2010, 13:38    Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy nawet sama rezerwacja (TLK tylko kl. 1) będzie lepsza od jazdy kl. 2.
Może być sporo chętnych na podróż jedynką, "bo zawsze jeździ mniej ludzi", a pociąg 38202/35502 prowadzi, odpowiednio, 1 / 2 jedynki i 7 dwójek. Może być w kl. 1 ciasnawo.
Weź pod uwagę, że pociąg jedzie z Płaszowa. Więc jak będziesz miał czas to radze śmignąc na Płaszów i tam, na stacji początkowej, sobie na spoko wybrać odpowiedni przedział.

Przyjaciel

PostWysłany: 24-03-2010, 14:03    Odpowiedz z cytatem

W torbie masz łatwiejszy dostęp do wszystkiego. Nawet jeśli jest to na dnie w plecaku natomiast jak włożysz na wierzch koc czy poduszkę to już do dna się tak łatwo nie dostaniesz. Podobnie jakbyś poduszkę miał dnie i chciałbyś ją wykorzystać. Z drugiej strony można by spróbować pościel nosić w osobnej torbie. Co do miejscówki jeśli ktoś kupi na twoje miejsce i będzie powiedzmy wisadać w Warszawie czy innszej stacji w połowie trasy musisz szukać sobie miejsca. A co do 1 czy 2 jeśli jedynka jest pełna do dwójki są przepełnione.

Co do mojej rady to jest tylko rada, do niczego nie zmuszam, ale praktyka naszych wypraw z których część miała ponad 2000 km ukazuje wielką przewagę toreb nad plecakami.
Przy okazji nie wiem jak jesteście ze sobą blisko i jakie macie gabaryty ale w przedziale 1 klasy może dość wygodnie spać do 6 osób natomiast w 2 tylko 2, 3 i to nie zawsze wygodnie.
A przy okazji jak we Warszawie będzie w pociągu tłum ludzi to i jak dojedziesz dojedziesz na Pomorze to najpóźniej w Tczewie będzie luz a do Gdyni dojadą nieliczni.

Strona 3 z 5 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Odpowiedz do tematu