Jezdzi coś jeszcze na wagonach po bezdruciach? REGIO już chyba wszędzie jest na szynobusach, a TLKi na dieslu jeżdżą tylko do Zagórza, Lublina i Gorzowa.
Od jakiegoś czasu prawie codziennie jeździ SU42-512 lub SU42-513 z bohunem na kursie z Olsztyna do Pisza o 14:48 i z Pisza do Olsztyna o 17:00. Również kurs o 5:10 z Olsztyna do Braniewa to często zaszynobus. Powrót o 14:12 z Braniewa. Jeszcze przez jakiś czas powinny jeździć, bo sytuacja taborowa w tamtejszym oddziale marna.
Jest też zaszynobus na Opolszczyźnie, ale tu radzę się pospieszyć, bo podobno zbliża się powrót szynobusów. SU42-518 z bohunem w dni robocze na 99% jeździ na takim obiegu: z Nysy do Opola o 5:57, dalej na Kędzierzyn(pod drutem przez Zdzieszowice) o 08:05, z Kędzierzyna do Opola o 13, z Opola do Nysy o 14:46, z Nysy do Opola o 17:02 i z Opola do Nysy o 19:11.
Potwierdzone, bo sam w zeszłym tygodniu sobie wycieczkę zrobiłem .
Jakie wagony jeżdżą na podanych składach na Opolszczyznie? A do Kudowy jak sytuacja wygląda? Na Mazurach te wagony to SMka prowadzi czy szynobus (w sensie szynobus+wagon)?
Na Opolszczyźnie to jest jeden obieg. Wagon to Bmnopux, ale dokładnych numerów nie znam. Ogólnie to jest jeszcze drugi wagon w Kędzierzynie(bo miał być drugi zaszynobus, ale nie wyszło) i nie wiem czy jeździ na zmianę z tym. A lokomotywa to na 100% SU42-518 z PR Szczecin.
Jeśli chodzi o Mazury(nie licząc zaszynobusów) to jest jeszcze jeden Bmnopux doczepiany do szynobusa, ale dokładnego obiegu nie znam. Widziałem tylko jak przyjechał do Olsztyna 7:40(z Ełku) wraz z SA133. Ale niestety nie wiem czy planowo(podobno tak).
A Kudowa-Zdrój to TLKi, przy czym rano na pierwszym kursie TLK lok spalinowy(SU42) jeździ z samego Wrocławia i wieczorem wraca do Wrocławia z TLKą. A w tygodniu tylko szynobusy KD.
Podlaskie: Gama PKP Intercity z Bohunem Polregio. „To jednorazowe”.
Niecodzienny skład zastępczy kursujący w piątek między Białymstokiem a Ostrołęką przykuł zainteresowanie miłośników kolei w całej Polsce – i skłonił do kolejnych pytań o stan taboru Polregio na Podlasiu. Zamiast spalinowego zespołu trakcyjnego pasażerom podstawiono wagon piętrowy, ciągnięty przez... lokomotywę SU160, na co dzień prowadzącą pociągi PKP Intercity.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum