Białystok to z tego co wiem to zakład centralny. Kolega z kursu na licencję poszedł do Warszawy na świadectwo w grudniu i wszyscy tam mówili, że kolejna rekrutacja będzie za rok bo mają już dużo ludzi do wyszkolenia i z tego co opowiadał kolega to faktycznie chyba już mają problem z zapanowaniem nad tym. Chyba że coś się zmieniło lub dotyczyło to samej Warszawy a nie całego centralnego.
To jest niestety MEGA prawda ... i nie ma znaczenia, że dopiero zacząłeś - konsekwencje ponosisz od razu.
Dobrze jest mieć świadomość tego decydując się na pracę w tym zawodzie. Po zakończeniu cyklu szkolenia, gdy zdasz egzaminy - zyskujesz uprawnienia, kończą się miodowe chwile szkolenia, zaczyna się odpowiedzialność. Nikt cię nie pochwali za dobrą pracę a wszyscy będą potępiać za błąd, którego (nie daj Boże) konsekwencją będą straty czy zagrożenie bezpieczeństwa. To jest fajna praca, z czasem ręce przestają się pocić, nabierasz wprawy i zakładając że masz maksymalne szczęście i nic się nie wydarzy .... pozostaje lekarz orzecznik, z którym spotykasz się co 2 lata Złe wyniki odsuwają cię od jazdy, pozostaje pytanie co potem ? Jeśli masz gdzie wrócić to jest dobrze.
No tak już jest, że nikt nam za darmo nie zapłaci i trzeba dać coś od siebie by otrzymać pieniążki. Jeżeli szkolenie na licencję oraz na świadectwo zostało przeprowadzone przez osoby które mają pojęcie o szkoleniu młodego narybku i trafiliśmy na dobrych instruktorów i starszych kolegów myślę, że powinno być dobrze!
helmutt1, wydaje mi się, że może być ciężko, ja badanie w okularach 3d miałem u okulisty i na końcu u lekarza ogólnego. Najlepiej byłoby podejść do okulisty kolejowej medycyny pracy i zbadać wzrok, on by Ci powiedział czy przejdziesz badania czy nie.
Tomek-Gliwice -Usunięty- Gość
Wysłany: 07-03-2016, 01:11
Pytanie odnośnie Zakładu Wschodniego PKP Cargo, czy Świętokrzyskie (Skarżysko-Kielce) są pod jurysdykcją siedziby w Lublinie? Jeśli tak to rozumiem że tam trzeba składać papiery (Lublin) ?
Tomek-Gliwice Tak zgadza się, teoretycznie wszystko jest w Lublinie. Jednak radzę osobiście zawieźć dodatkowo papiery do Skarżyska, jeśli jesteś zainteresowany pracą w Skarżysku/Stalowej/Kielcach/Sędziszowie.
Chociaż rozmowy o rekrutacyjne były dotychczas raz w Lublinie raz w Skarżysku.
Tomek-Gliwice -Usunięty- Gość
Wysłany: 15-03-2016, 15:23
Czy to prawda że przyjęcia stażystów z Licencjami Maszynisty, kandydująych na Świadectwo Maszynisty, zostały w tym roku wstrzymane w PKP Cargo?? Czy to dotyczy całej Polski, czy też zależy od potrzeb poszczególnych zakładów??
W Cargo mają tylu licencjatów, że będą ich szkolić przez najbliższe lata. Nie mają tyle mocy przerobowych. Ogólnie wszędzie zrobił sie zastój po kilku ostatnich latach ciągłego i duzego naboru. Trzeba odczekać 2-3 lata i sytuacja znowu się poprawi.
Szczególnie, że nadal co roku z każdej sekcji odchodzi kilkanaście osób na emerytury, a świeżo przeszkoleni akurat ich uzupełniają. IMO jeszcze przynajmniej przez rok-dwa będzie nabór w wielu spółkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum