Podobnie jak OKz32 Stoi w hangarze ze zdemontowanym kotłem i kabiną, czyli sam dół, ale właśnie był tam też wagon załadowany kotłem, niestety nie mam foto. Więc pewnie to ten kocioł do zamontowania.
Ciekawe czyj Ty42 pierwszy wyjedzie "pod parą" nasz (Ty42-24) czy Chabówkowy (ty42-107)
Swoją drogą to brakuje na naszym forum przedstawicieli Skansenów Kolejowych i Kolei Drezynowych., ja jako jedyny chyba jestem przedstawicielem skansenu TOZK a przydało by się więcej osób z różnych skansenów, wtedy o wiele więcej byśmy wiedzieli co słychać w innych organizacjach. Może ktoś z forum podejmie się tego zadania
_________________ TOZK nadal walczy!!!
POZDRAWIAM KOLEJOWO Z OPOLA!
*ARTUR*
Dziś w rozmowie tel. z prezesem fundacji Era Parowozów dowiedziałem się że fundacja jest zainteresowana przejęciem skansenu.
Jeśli do tego nie dojedzie to w najbliższym czasie fundacja skończy swoją działalność!
Ja potem to samo wieszczę skansenowi.
Wybieram się do Chabówki w najbliższy weekend, w końcu - mam pytanie - ile mniej więcej zajmuje obejrzenie wszystkiego w tempie spokojnym wiadomo jak na miłośnika kolei? Oczywiście fotografowanie również. Pytam bo muszę jakoś zgrać sobie pociągi powrotne na Śląsk.
_________________ ...w górach jest wszystko co kocham... - tylko pociągów coraz mniej...
Dziękuję kolegom za informacje Faktycznie - 4 godziny na prawie spokojnie, ale w deszczu Urokliwe miejsce,bardzo. A jacy mili ludzie z obsługi. Podobno coś ma się dziać na odcinku Rabka-Sącz ale to już w innym temacie...
_________________ ...w górach jest wszystko co kocham... - tylko pociągów coraz mniej...
Faktycznie, skład stoi gotowy - wyjazd zaraz po świętach. Z tego co mówił gość z obsługi tylko jeden parowóz zabierają - Ty2-911. Chyba, że coś się zmieniło przez kilka dni. Przejazd do Wolsztyna - 30h - poezja
Tutaj trwa dyskusja na temat kryzysowej sytuacji parowozowni Wolsztyn. Jak ma się sprawa analogicznie w Chabówce? Tj. jak sytuacja w Chabówce? Zagrożenia, perspektywy, plany, rokowania. Czy ktoś może mi podrzucić oficjalny kontakt z kimś z kim mogę na ten temat porozmawiać. Piszę pracę magisterską na temat pokrewny i potrzebuję materiałów: bibloteki, literatura, raporty, artykuły. Proszę o kontakt do każdego z południa Polski, kto mógłby pomóc.
Proszę o info na PW
Szykuje się niespodzianka dla miłośników Skansenu Taboru Kolejowego w Chabówce. W wakacje, podobnie jak w latach 2004 – 2008, zostaną ponownie uruchomione ogólnodostępne pociągi retro.
http://kurierkolejowy.eu/images/news/rozklad_chabowska.jpg
Pociągi będą kursować na trasie Chabówka Skansen – Mszana Dolna w następujących dniach: 30 czerwca, 1, 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28, 29 lipca oraz 4, 5, 11, 12, 18, 19, 26 sierpnia. W każdym z tych dni w rozkładzie przewidziano dwie pary połączeń. Rozkład jazdy prezentuje się następująco:
Bilety na przejazd można nabyć tylko u obsługi pociągu. Za ich wydanie nie obowiązuje oczywiście żadna dodatkowa opłata. Koszt przejazdu w jedną stronę wynosi 7 zł, w dwie strony 14 zł. Dzieci do lat 4 pod opieką dorosłego mogą podróżować bezpłatnie. Nie obowiązują żadne ulgi ustawowe.
Organizatorem przejazdów jest PKP Cargo (właściciel Skansenu). Trasa od przystanku Rabka Zdrój do stacji w Mszanie Dolnej przebiega malowniczym, niezelektryfikowanym odcinkiem linii nr 104 Chabówka - Nowy Sącz (część tzw. Kolei Transwersalnej).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum