Jestem posiadaczem Sieciowego Rozkładu Jazdy Pociągów 1981/1982 i Rejonowego Rozkładu Jazdy Pociągów GDAŃSK 1982/1983. Niestety, nie mam możliwości skanowania, więc piszcie, co chcecie, żeby w formie opisowej podzielić się informacjami z w. wym. publikacji.
Mam nieco nietypową prośbę. Chodzi mi o skany okładek starych rozkładów jazdy z lat 80 kiedy na okładce był sygnalizator, zaś okładka była chyba w kilku barwach - zielona, żółta, różowata i niebieska. Żółtą i różowatą mam, moja cegła z zieloną okładką niestety jej (okładki) nie posiada. Prosiłbym o rozdzielczość 600dpi i zapis w formacie .jpg. Chętni do pomocy proszeni o kontakt via PW. Za okazaną pomoc z góry dziękuję.
_________________ Pokuccy kopciarze - łączcie się !
Trochę historii z linii gnieźnieńsko - oleśnickiej oraz linii Poznań Września - Strzałkowo czyli rozkłady jazdy z końca XIX i początku XX wieku. ( Odcinek dzisiejszej magistrali E20 ).
Pomijając towosy ,czasy przejazdów niektórych pociągów na lk 281, niewiele się różniły od dzisiejszego hehe.
Za: Marian Torzewski, "Ziemia wrzesińska pod zaborem pruskim.Czasy i ludzie", rozdział 35,wydana przez Muzeum Regionalne im.Dzieci Wrzesińskich - Września 2013
Dla zainteresowanych cały rozdział nr 35 - "Jak w powiecie wrzesińskim budowano kolej żelazną", jest od strony 240 do 257..
Co prawda nakład tej książki ,zresztą autorstwa mojego nauczyciela historii z LO im H .Sienkiewicza we Wrześni , wyniósł tylko 300 egzemplarzy , ale tą kupiłem dopiero w lipcu tego roku i być może coś jeszcze im zostało.
Rozkład jazdy pociągów Poznań - Września z 1 września 1887r..jpg
Niecodziennego odkrycia dokonano w przejściu podziemnym przy stacji kolejowej Warszawa-Włochy. Podczas prac remontowych w tunelu na jednej ze ścian odkryto rozkład jazdy, który, zdaniem ekspertów, może pochodzić sprzed kilkudziesięciu lat – informuje TVN Warszawa.
Małe pytanko
Czy jest ktoś w stanie podać mi cenę biletu normalnego trzeciej klasy na pociąg osobowy na odległość 50 lub 100 km z rozkładu obowiązującego w roku 1937 lub 1938 .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum