Trochę się wczoraj zdziwiłem gdy na dworcu głównym w Gdańsku zobaczyłem "Bursztyna" z Katowic do Gdyni złożonego aż z trzech jednostek. Sporo było w nim wolnych miejsc. Nie pamiętam numerów składów ale wszystkie z miękimi siedzeniami (ani plastik, ani cerata). Przyjechał planowo.
kryniczanin -Usunięty- Gość
Wysłany: 31-07-2011, 16:28
W Bydgoszczy obecnie chyba dołączają trzecią jednostkę i Bursztyn jedzie w planie Regio.
Na sitkolu jest nowy rozkład IR Bursztyn, od 7.06 - 24.06. Przejazd odcinka Katowice - Gdańsk 8 godz. Ciekawostki to w porównaniu do ubiegłorocznego rozkładu, znacznie mniej zatrzymań, min. przejazd odcinka Częstochowa - Bydgoszcz z jednym postojem na st. Zduńska Wola Karsznice. Pociąg nie zatrzyma w Inowrocławiu i kilku innych stacjach. Planowane postoje:
Katowice, Sosnowiec, Dąbrowa G, Zawiercie, Myszków, Częstochowa, Zduńska Wola Karsznice, Bydgoszcz, Laskowice, Tczew, Pruszcz Gd. ,Gdańsk Gł, (Wrzeszcz, Oliwa), Sopot, Gdynia Gł.
Do czerwca kawałek czasu, może i planowany przejazd Bursztyna zostanie utrzymany, co oznaczałoby znacznie szybszy przejazd węglówką niż konkurencji TLK p.Toruń, Kutno, Piotrków T. itd..
Bursztyn - Katowice - Gdańsk 8.06
TLK Doker - Katowice - Gdańsk 10.14
Czas Bursztyna podobny jak kilka lat temu pośpiechy na węglówce, a potem niby nierealne było osiągnięcie przejazdu 8 godz z Gdańska do Katowic z powodu stanu torów. Dziwi mnie, że nagle IR temu zaprzeczy i w czasie 8h przeleci trasę, gdy TLK jadące przez Łódż, często jadą 11h. Czy PKP IC nie powinna przynajmniej na okres wakacyjny i Euro2012, również pomyśleć o węglówce. Po co jechać 10-11 godzin, skoro są dużo większe możliwości na zapomnianej dla spółki trasie mag. węglowej.
Powiedzcie mi proszę, że ten pociąg nie wyleciał z rozkładu na "weekend majowy" !? Właśnie sobie chciałem potwierdzić godzinę odjazdu z Częstochowy, a tu ... amba fatima było i ni ma
O to samo chciałem się zapytać. Planowałem w sobotę 5 maja wracając z Gdańska zrobić sobie wycieczkę "Bursztynem" po węglówce do Częstochowy i stamtąd TLK do Warszawy. Tymczasem w sitkolu jak wpisałem ani w hafasie nie ma w ogóle tego pociągu w okresie 27.IV-6.V tak jak był pierwotnie zaplanowany.
Szkoda, że przy tak dobrej pogodzie i wyjątkowo długim wekendzie, zrezygnowano z Bursztyna. Po raz kolejny Bursztyn jest kombinowany z terminami i chyba ten pociąg nie ma przyszłości. Wszystko związane z węglówką upada, nawet jeden dalekobieżny skład ma problemy z wystartowaniem. Moje zdanie na temat Bursztyna, to powinien jeżdzić na wekend majowy, nawet od maja w każdy wekend zaryzykowałbym z puszczeniem składu, powiedzmy w soboty do Gdyni, w niedziele powrót do Katowic.
Wg hafasa i sitkola Bursztyn kursuje od 7 do 24 czerwca i potem od 29 do 1 września od piątku do niedzieli,także 14,15 i 30 sierpnia. Co do postojów to wykreślono większość i Bursztyn nie zatrzymuje się wgl na mniejszych stacjach...
Dzisiejszy "Bursztyn" rel. Katowice-Gdynia Gł. widziany w Gdyni Orłowie. Katowickie 2xEN57. Siedzenia obite materiałem. Frekwencja ok.5% no i największe dziadostwo: Na wyświetlaczu z przodu... CZĘSTOCHOWA , z tyłu wygaszony. Jedynie tekturowy napis za szybą... ŁÓDŹ Wyświetlacze po bokach WYGASZONE.
BURSZTYN to bez wątpienia najciekawszy iR w tym sezonie.
Nie rozumiem czemu nie ma tak mało postojów, czemu omija Zduńską Wolę i Inowrocław?
"Bursztynem" z przygodami
Jacek Zemła Love me TENDER
"7 czerwca zaczął kursować jeden z najbardziej interesujących pociągów w obecnym rozkładzie jazdy - IR Bursztyn z Katowic do Gdyni. Pociąg będzie jeździł do końca czerwca, a potem podczas wakacji w weekendy. Jedzie on przez 300 kilometrów z jednym tylko postojem, co na Syberii zapewne nikogo by nie dziwiło, ale w warunkach polskich jest ewenementem..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum