Niech ktoś mi powie jak to jest dokładnie z ofertą SparDay na EC Praha.Dzis byłem na hlavni nadrazi w Pradze i nikt nie potrafił mi sprzedac tej oferty. Wszyscy twierdzili, że moge taki bilet zakupic wyłącznie przez internet.
No i zgłupiałem, cos sie pozmieniało ? Jade do Polski w listopadzie na kilka dni i chciałem pociagiem ale chyba wybiore PolskiBUS do Wrocławia a potem to juz do Katowic niedaleko Bo z tymi CD to sie tu nie da.
Niech ktoś mi powie jak to jest dokładnie z ofertą SparDay na EC Praha.Dzis byłem na hlavni nadrazi w Pradze i nikt nie potrafił mi sprzedac tej oferty. Wszyscy twierdzili, że moge taki bilet zakupic wyłącznie przez internet.
Ostatnio pojawiają się w EC Praha wydawane w kasie biletowej bilety "SporoTiket Polsko" czy jakoś tak - w każdym razie jest to odpowiednik polskiego Spar Daya. W jaki sposób się je kupuje - tego niestety nie wiem.
Nie piszą tego wprost, ale myślę że można kupić bilet SporoTiket Polsko normalnie w kasie. Tylko wtedy do ceny jest doliczane 50 Kč.
Ze strony ČD: "Jízdenky SporoTiket Polsko zakoupíte na eShopu ČD, u pokladní přepážky nebo na telefonní lince 840 112 113 Kontaktního centra ČD."
oraz: "Can I purchase SporoTiket tickets at a ticket office as well?
Yes, but purchases at the ticket counter are subject to a fee (CZK 50)."
Dopłaciłbym te 8 zł ( 50 ck) ale poprostu "niedasie". Cos ala polskie PKP. Swoją drogą, inaczej widze czeską kolej od kiedy tu mieszkam i pracuje. Kiedyś jeździło sie raz na ruski rok i były achy i echy. Dzis widze, ze wcale tak kolorowo na sieci CD nie ma.
Ale cóż, pewnie i tak pojade EC Praha na kombinowanym bilecie.
Pozdrawiam !
Hej, chcę jechać z Czeskiego Cieszyna do Popradu. Podobno najtaniej jest zakupić bilet "maly pograniczny styk" do Ziliny i potem na dalszą część. Jest pociąg o 3ciej z minutami z Czeskiego Cieszyna bezpośrednio do Popradu. W Zilinie stoi 30min. Nie wiem czy w ciągu tego czasu mam wysiąść i lecieć do kasy? czy na dalszą trasę mogę u konduktora? jeżeli tak, to czy płaci się u niego więcej niż w kasie i czy można płacić kartą? A może już w Cieszynie mogę kupić dwa bilety na jeden pociąg?
Jeszcze takie pytania techniczne:
- W jakich godzinach są czynne kasy w Czeskim Cieszynie?
- Czy "maly pograniczny styk" można kupić też u konduktora?
- Czy opłaca się kupić od razu bilet powrotny?
Dzięki wielkie za odpowiedzi.
dddbb -Usunięty- Gość
Wysłany: 04-11-2012, 23:25
Jak chcesz mieć coś taniej, to kupujesz osobno na Cesky Tesin - Zilina i na Słowacji w kasie na Zilina - Poprad. Kasy w C.T. mają bodaj jakąś krótką przerwę, ale jest to wtedy, gdy żadne pociągi nie jeżdżą.
Problem z CD i SpardDay rozwiązał się sam. Od jutra w Czechach jezdzi LEO express i na niego kupiłem sobie jizdenke. Cena rewelacyjna. I dojade sobie do Ostrava hl.n. a z Ostravy to już sobie spokojnie poradze.
Zobaczymy co oprócz dobrej ceny oferuje ten LEOexpress.
Pozdrawiam !
Chcialem kupic na Sylwestra taki bilet ale maja na razie to zablokowane .
Katowicer jak sie przejedziesz tym cudakiem daj znac jak sie tym jezdzi
Ollie LE jest w zamysle jako konkurencja dla Pendolino choc mysla o innych trasach (Brno , Ceske Budejovice) i chca tez wejsc w polaczenia z krajami sasiednimi w tym PL (artykul w RK)
2. Na Słowacji mozna zakupic promocyjnycałodniowy bilet sieciowy na najbliższą sobotę za 2 EUR na pociągi osobowe lub za 7 EUR na wszystkie za wyjątkiem IC. Problem w tym, że bilet ten można kupić tylko w słowackim Lidlu do 15.11.2012:) Ale może komuś akutar po drodze... Szczegóły: http://www.slovakrail.sk/sk/vlak-a-lidl-2012
Przepraszam, ze tak pozno ale dopiero dorwalem sie do internetu.
Jechałem tym LEOexpressem pierwszego dnia tj. 13 listopada o 4.56 z Praha Hl.n. do Ostravy.
Podroż minela bardzo szybko i sprawnie. Kazdy pasazer otrzymuje prase czeską oraz połlitrowa butelke wody mineralnej. Na pokladzie mozna zakupic kawe, herbate, przekaski w rozsadnych cenach.
Gdyby ktoś miał pytania proszę pisać.
[ Dodano: 25-11-2012, 07:52 ]
olie napisał/a:
Chyba w tym tygodniu są tylko takie atrakcyjne ceny. Regularne z Pragi wynoszą: do Ostravy hl.n 532Kč, a do Bohumina 544Kč.
Wlasnie kupilem bilet na poczatek grudnia za 137 KC. Wiec nie wiem skad podajesz takie ceny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum